CE Oltenia vrea să cumpere gaze de peste 26 mil. lei pentru aprovizionarea termocentralelor în 2016

CE Oltenia vrea să cumpere gaze de peste 26 mil. lei pentru aprovizionarea termocentralelor în 2016
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 nov 2015

Complexul Energetic Oltenia va organiza o licitație pentru a cumpăra gaze naturale în vederea aprovizionării anul viitor a termocentralelor sale de la Rovinari, Ișalnița și Craiova, valoarea estimată a contractului de furnizare fiind estimată la 26,5 milioane lei.

Compania estimează că termocentralele vor avea nevoie în total, în 2016, de 260.167 MWh de gaze, din care 12.649 MWh pentru Rovinari (1,66 milioane lei), 194.518 MWh pentru Ișalnița (19,86 milioane lei) și 53.000 MWh pentru Craiova (5,01 milioane lei).

Urmărește-ne și pe Google News

CE Oltenia va invita minimum trei furnizori să depună oferte la licitație, dintr-o listă de potențiali ofertanți care cuprinde companiile GDF Suez Energy, E.ON Gaz, OMV Petrom Gas, Axpo Energy, TenGaz, Energy Gas Provider și Arelco Power.

Anul acesta, cele trei sucursale ale CE Oltenia se aprovizionează cu gaze de la furnizorul GDF Suez Energy, în baza unui contract în valoare de 28,5 milioane lei, atribuit la finalul lunii ianuarie 2015.

Atribuirea a avut loc în urma unei licitații la care au fost invitate aceleași companii din lista menționată mai sus, însă doar GDF Suez a depus o ofertă, care a fost și acceptată de către Complexul Energetic Oltenia.

"Contractul actual a fost atribuit în urma unei proceduri de tip «normă internă», achiziția fiind exceptată de la aplicarea OUG nr. 34/2006 privind achizițiile publice", se arată într-un document al CE Oltenia.

CE Oltenia a lansat de curând o licitație pentru servicii de consultanță în vederea elaborării planului de restructurare, reorganizare și eficientizare a companiei, valoare estimată a contractului fiind de 2,73 milioane lei (616.000 euro), TVA inclus.

Compania a disponibilizat în acest an aproape 2.000 de angajați, care au primit până la șase salarii medii brute drept compensații, iar alte 1.070 de persoane au fost externalizate, astfel că numărul salariaților producătorului de energie a ajuns la 15.400.

CE Oltenia a înregistrat un profit operațional (EBITDA) de 392,72 milioane lei în primul semestru, triplu față de rezultatul similar aferent primei jumătăți a anului trecut, și o cifră de afaceri de 1,231 miliarde lei, în urcare cu 4,85%. Profitul brut a fost de 13,562 milioane lei, față de o pierdere de 193,52 milioane lei în prima jumătate a anului trecut.

"Rezultatul brut obținut a fost puternic influențat atât de faptul că nu au fost achiziționate certificatele de emisii de CO2 aferente producției de energie din semestrul I, cât și de pierderea înregistrată din activitatea financiară", se arată în ultimul raport semestrial al companiei.

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari și Brăila, asigură peste 20% din producția de energie electrică al României. Complexul a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW.

CE Oltenia este controlat de Ministerul Energiei, cu peste 77% din acțiuni, celălalt acționar semnificativ fiind Fondul Proprietatea, care deține 21,56% din capitalul companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
termocentrala rovinari
gaze naturale