Exportul de țiței prin portul rusesc Novorosisk, de unde se alimentează și rafinăriile din România, în scădere. Cel prin porturile baltice, în creștere

Exportul de țiței prin portul rusesc Novorosisk, de unde se alimentează și rafinăriile din România, în scădere. Cel prin porturile baltice, în creștere
scris 17 ian 2023

Sortimentele de țiței Ural, Siberian Light (rusești) și KEBCO (kazah), exportate prin portul rus Novorosisk, de unde se alimentează și rafinăriile din România, se vor ridica în luna ianuarie la 2,18 milioane tone, în scădere față de nivelul din decembrie. Cu toate acestea, exporturile maritime de țiței din Rusia se vor majora în luna ianuarie, în pofida embargoului impus de UE, ca urmare a creșterii cu 50% a volumelor încărcate în porturile din Marea Baltică ale Rusiei.

De ce este important: În România funcționează 4 rafinării: Petrobrazi (OMV Petrom - cu o capacitate anuală totală de 4,5 milioane tone), Petrotel (Lukoil - 2,5 milioane tone), Petromidia (Rompetrol - 6 milioane tone) și Vega (Rompetrol - 0,35 milioane tone). Cu excepția Petrobrazi, care procesează două treimi țiței din producție internă și o treime din import, celelalte rafinării procesează petrol importat. Iar majoritatea importurilor, fie că e vorba de țiței kazah sau rusesc, erau efectuate prin portul rusesc Novorosisk.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: Dacă rafinăriile din România ar funcționa la capacitate totală, aproximativ 850 mii tone, din cele 2,18 milioane tone exportate în ianuarie prin Novorosisk, ar trebui să ajungă în terminalele Midia și Oil Terminal. O cantitate similară ar trebui să fie livrată și către cea mai mare rafinărie din regiune, cea de la Burgas, deținută de Lukoil, scutită de la embargoul impus de UE importului de țiței rusesc. Volumul livrărilor către Burgas este incert, autoritățile de la Sofia pregătind terenul pentru o eventuală preluare a rafinăriei, interzicând totodată exportul de produse procesate de Lukoil în Bulgaria, cu excepția celor destinate Ucrainei. Aproximativ 50% din producția de la Burgas era exportată de Lukoil, inclusiv în România.

Soarta Lukoil în România: toate drumurile duc în Kazahstan! CITEȘTE ȘI Soarta Lukoil în România: toate drumurile duc în Kazahstan!

Încă din decembrie, dinaintea vânzării rafinăriei din Italia, ISAB, care era alimentată pe cale maritimă prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), Lukoil a decis să reorienteze exporturile prin acea conductă către oleoductul CPC.

Astfel, potrivit Reuters, exporturile de petrol ale Lukoil via CPC s-au dublat practic, până la 660.000 de tone în decembrie 2022, de la un nivel de 364.000 de tone în noiembrie.

Dacă nivelul se va păstra pe durata întregului an, Lukoil ar putea exporta prin intermediul oleoductului CPC aproximativ 8 milioane tone de țiței. Cum, în 2021, rafinăria Lukoil de la Burgas a procesat aproximativ 7 milioane tone (din capacitatea totală de 10 milioane tone), iar Petrotel aproximativ 2 milioane tone, rezultă că prin CPC Lukoil ar putea furniza aproape 90% din necesarul de materie primă procesată în rafinăriile din România și Bulgaria.

Potrivit unor date Reuters, exporturile prin porturile rusești de la Marea Baltică, Primorsk și Ust-Luga, vor depăși în luna ianuarie 6 milioane tone și ar putea atinge un nivel de 6,5 milioane tone, o creștere semnificativă față de nivelul de 4,7 milioane tone din decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
titei
export
novorosisk
rusia
kazahstan
lukoil
petrotel
petrobrazi
petromidia
vega
rompetrol