Explicația schimbării numelui companiei care a cumpărat parcul eolian al OMV Petrom: mineritul criptomonedelor va consuma în acest an mai multă electricitate decât cea necesară alimentării mașinilor electrice în următorii 7 ani

Explicația schimbării numelui companiei care a cumpărat parcul eolian al OMV Petrom: mineritul criptomonedelor va consuma în acest an mai multă electricitate decât cea necesară alimentării mașinilor electrice în următorii 7 ani
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 ian 2018

Companiile de utilități, în special cele administratoare ale rețelelor de distribuție a energiei electrice, se vor confrunta în anii următori cu multiple provocări. Ultima “industrie” care va contribui la majorarea consumului de electricitate este a cea a “mineritului” monedelor virtuale, care, în 2018, potrivit analiștilor Morgan Stanley va consuma, la nivel global, o cantitate de energie electrică echivalentă consumului pe următorii șapte ani al mașinilor electrice, considerate până în prezent, principala provocare a companiilor de utilități.

Recent, în România, compania canadiană Transeastern Power Trust, a anunțat că-și va își va schimba numele în Blockchain Power Trust în urma finalizării achiziției parcului eolian Dorobanțu de la OMV Petrom. Motivul: energia electrică generată de parcul din Dobrogea, cu o capacitate de 45 MW, va fi folosită pentru mineritul criptomonedelor, blockchain fiind tehnologia pe care se fundamentează acestea.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Morgan Stanley, cererea de energie venită numai din partea criptomonedei pionier bitcoin va reprezenta 0,6% din consumul mondial de energie electrică în 2018, fiind echivalentă cu consumul de electricitate al Argentinei.

Transeastern Power Trust a finalizat achiziția parcului eolian Dorobanțu. Canadienii vor folosi energia eoliană pentru mineritul criptomonedelor CITEȘTE ȘI Transeastern Power Trust a finalizat achiziția parcului eolian Dorobanțu. Canadienii vor folosi energia eoliană pentru mineritul criptomonedelor

Chiar dacă nivelul cererii de electricitate venit din industria criptomonedelor îl depășește pe cel estimat pentru 2025 în cazul autoturismelor electrice, deocamdată impactul va fi limitat și “nu va avea un impact semnificativ asupra cotațiilor companiilor de utilități pe termen scut”, notează analiștii Morgan Stanley, într-un raport emis investitorilor.

Cu toate acestea, pe termen lung, consumul de energie atras de bitcoin și alte criptomonede, dar și de tehnologia pe care se fundamentează ele, blockchain, ar putea deveni un subiect fierbinte pentru sectorul energetic.

"Cererea Bitcoin poate reprezenta o nouă oportunitate de afaceri pentru dezvoltatorii de energie regenerabilă, având în vedere apariția unei «energii regenerabile ieftine» - o combinație de energie eoliană, solară și capacități de stocare”, susțin analiștii băncii internaționale de investiții, citați de MarketWatch.

Printre beneficiari s-ar putea număra companii de utilități precum NextEra Energy Inc. NEE, Iberdrola SA, Enel SpA ENEL sau companii nou intrate pe această piață care s-ar putea finanța prin emisiuni de criptomonede.

Analiștii Morgan Stanley estimează că prețul “mineritului” în cazul unei monede bitcoin se situează între 3.000 și 7.000 de dolari, preț care include costul cu electricitatea și cu alimentare computerelor. Costul cu energia reprezită aproximativ o treime din costul de minerit al unui bitcoin.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
criptomoned
energie
electricitate