Boza, Complexul Energetic Oltenia: Pregătim investiții de 665 milioane lei în acest an

Boza, Complexul Energetic Oltenia: Pregătim investiții de 665 milioane lei în acest an
scris 10 ian 2018

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, și-a planificat investiții de 665 milioane lei în acest an, fiind cea mai mare sumă investită în ultimii trei ani la nivelul companiei, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei, Sorin Boza.

"Din suma totală de 665 milioane lei, cea mai mare parte va fi alocată pentru reparația capitală a grupului 5 de la Rovinari, dar și în investiții de mediu, iar 160 milioane lei vor fi investite în activitatea minieră de suprafață", a spus Boza.

Urmărește-ne și pe Google News

El afirmă că 2017 a reprezentat un record la capitolul investiții, deoarece s-a cheltuit un procent de 75% din investiții, cel mai mare procent în ultimii cinci ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Lucrările de investiții realizate în cadrul CE Oltenia în anul 2017 au depășit suma de 400 milioane lei.

"Pe lângă investițiile tehnologice realizate sau în curs de realizare, CE Oltenia alocă sume importante pentru redări în circuitul silvic și agricol a suprafețelor de teren afectate de exploatările miniere, precum și pentru atenuarea problemelorsociale determinate de desfășurarea activității de exploatare minieră", arată un comunicat publicat pe site-ul companiei.

EXCLUSIV Concentrare fără precedent pe piața RCA: doar două firme asigură peste 80% din mașini CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Concentrare fără precedent pe piața RCA: doar două firme asigură peste 80% din mașini

În ceea ce privește investițiile majore demarate în anul 2017, acestea sunt: instalația pentru reducerea emisiilor de oxizi de azot la grupul energetic nr. 6 de la SE Rovinari și la grupurile energetice nr. 5 și 7  de la SE Turceni, precum și reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr. 3, de 330 MW, pe lignit de la SE Turceni, dar și modernizarea stației electrice 110 KV a SE Craiova.

Anul trecut, ca investiții finalizate, compania enumeră supraînălțarea unui compartiment la depozitul de zgură și cenușă Gârla, reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr.7, pe lignit la SE Ișalnița și amenajarea depozitului de cărbune Arderea – Pinoasa Nord.

"În alți ani, gradul de finalizare a investițiilor, inclusiv recepționarea lucrărilor efectuate, era de 30-35%", spun oficialii companiei.

În plus, în conturile companiei urmează să intre circa 14 milioane lei, prin Planul Național de Investiții, adaugă Boza.

În baza contractelor de finanțare semnate cu Ministerul Energiei, CE Oltenia a depus în anul 2014 primele cereri în vederea obținerii de fonduri nerambursabile pentru investițiile companiei cuprinse în Planul Național de Investiții, respectiv reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr. 4 de 330 MW, pe lignit la SE Rovinari și reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr. 7 pe lignit la SE Ișalnița.

Prima tranșă de 6,2 milioane de lei a fost deja virată în conturile CE Oltenia.

"Oportunitatea accesării de fonduri nerambursabile constituie un ajutor important în ceea ce privește crearea unei surse de finanțare atrase care să susțină creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de CO2", adaugă reprezentanții porducătorului de energie.

Pe lângă cele două obiective, CE Oltenia a inițiat demersuri și pentru obținerea de fonduri în vederea modernizării grupurilor energetice nr. 5 de la SE Rovinari și nr. 3 de la SE Turceni, ambele fiind cuprinse în PNI.

Complexul Energetic Oltenia a realizat anul trecut o producție de 15 TWh energie electrică, însemnând în medie 24% din producția totală de energie a României. Față de anul anterior, producția de energie a companiei a crescut cu peste 11%. În anul 2016, CE Oltenia a realizat o producție de energie electrică de 13,5 TWh.

De asemenea, producția de cărbune realizată anul trecut de CE Oltenia a fost de peste 22,5 milioane tone, în creștere cu circa 11,5% față de anul 2016, cele mai mari livrări de lignit înregistrându-se de la exploatările miniere EMC Roșia-Rovinari, EMC Motru și EMC Jilt.

Compania are 13.300 salariați.

Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acțiuni. Restul acțiunilor aparțin Electrocentrale Grup (0,84%) și Societății pentru Închiderea – Conservarea Minelor.

CE Oltenia estimează totodată pentru anul trecut un profit brut de 186,4 milioane lei, după trei ani consecutivi de pierderi.

Producătorul de energie preconizează venituri totale de 4,3 miliarde lei în 2017, în creștere cu 15% față de bugetul aprobat, respectiv cu suma de 563,77 milioane lei, arată proiecția privind bugetul de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2017.

În 2016, compania a avut pierderi de 139,8 milioane lei. Ultimul an când a realizat profit a fost 2013, când societatea a raportat un rezultat net de 4,59 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
sorin boza