Petrolul se tranzacționează la maximul din decembrie 2014, dar analiștii atrag atenția asupra riscului de supraîncălzire a pieței

Petrolul se tranzacționează la maximul din decembrie 2014, dar analiștii atrag atenția asupra riscului de supraîncălzire a pieței
scris 10 ian 2018

Prețurile petrolului se tranzacționează miercuri la cel mai ridicat nivel din 2014, dar analiștii avertizează în legătură cu o posibilă supraîncălzire a pieței.

Atât petrolul Brent, cât și referința americană West Texas Intermediate (WTI) sunt în creștere ușoară față de ieri, tranzacționându-se la 69,3 dolari pe baril, respectiv 63,6 dolari pe baril, cele mai ridicate prețuri din decembrie 2014. Cotațiile sunt susținute de un nou val de știri pozitive.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele estimative publicate marți seara de Institutul American al Petrolului (API) arată o scădere, pe parcursul săptămânii trecute, de 11,2 milioane de barili a stocurilor de petrol din SUA. Datele oficiale urmează să fie publicate astăzi.

Totodată, Administrația americană pentru Informatii in domeniul Energiei (EIA) a majorat prognoza de creștere a cererii globale de petrol pentru 2018 cu 100.000 de barili pe zi.

VIDEO Noul CEO al OMV Petrom era în conducerea BP la explozia din Golful Mexico, cel mai mare dezastru ecologic din istoria SUA, devenit subiect de film. Ulterior a supervizat restructurarea operațiunilor upstream CITEȘTE ȘI VIDEO Noul CEO al OMV Petrom era în conducerea BP la explozia din Golful Mexico, cel mai mare dezastru ecologic din istoria SUA, devenit subiect de film. Ulterior a supervizat restructurarea operațiunilor upstream

“Extinderea acordului de reducere a producției de către OPEC și scăderea stocurilor susțin creșterea prețurilor”, spune William O‘Loughlin, analist la Rivkin Securities, citat de Reuters.

Analiștii avertizează, totuși, cu privire la riscurile de supraîncălzire a pieței.

Estimările sugerează că producția de țiței a Statelor Unite va atinge un nivel record în acest an, de circa 10,9 milioane de barili pe zi. Mai mult decât atât, producția SUA ar urma să depășească 11 milioane de barili de petrol pe zi în 2019, potrivit EIA.

“Percepția selectivă este motivul pentru care piața ignoră datele negative. Atenția se îndreaptă doar către știrile care susțin ideea creșterii prețurilor”, spune Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
opec