EXCLUSIV Transgaz a finalizat lucrările la gazoductul BRUA într-o zi liberă, de duminică. Cel mai important proiect de investiție al companiei, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro - INFOGRAFIC

EXCLUSIV Transgaz a finalizat lucrările la gazoductul BRUA într-o zi liberă, de duminică. Cel mai important proiect de investiție al companiei, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro - INFOGRAFIC

Directorul Transgaz. Ion Sterian, și premierul Ludovic Orban

scris 22 nov 2020

Transgaz, operatorul național de transport gaze, a finalizat duminică după-amiază, la ora 16:15, lucrările la cel mai important proiect de investiție al companiei, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro, gazoductul BRUA 1, care interconectează sistemul de transport autohton cu cele similare din Bulgaria și Ungaria, conform informațiilor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: În urma finalizării BRUA 1, capacitatea de export gaze a României se va majora până la 1,75 miliarde metri cubi pe an spre Ungaria și până la 1,50 miliarde metri cubi pe an spre Bulgaria (pe acest traseu, fără a lua în calcul punctul de interconectare de la Negru Vodă, alocat până în prezent tranzitului internațional).

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant: Prezent la la Profit Energy.forum - Energia post-Coronavirus, Bogdan Andronic, Directorul Departamentului Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale al companiei, anticipa că proiectul BRUA, faza 1, va fi finalizat până pe 30 noiembrie 2020.

Decizia de investiție la BRUA 1 a fost adoptată în 2016, iar proiectul a costat 478,6 milioane euro, din care 97,76 milioane euro, surse proprii Transgaz, iar 380,84 milioane euro, surse atrase. Dintre acestea, 170 milioane de euro reprezintă finanțare europeană.

EXCLUSIV Cum a ajuns în insolvență cel mai mare parc solar din România, făcut cu banii \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum a ajuns în insolvență cel mai mare parc solar din România, făcut cu banii "țăranilor cooperatori" din Coreea de Sud. Statul român, reclamat din nou la Washington pentru tăierea subvențiilor destinate regenerabililelor

În acest sens a fost construită o conductă de 479 de km, și trei stații de comprimare (SC Jupa, SC Podișor și SC Bibești), inaugurate și puse în funcțiune în septembrie și octombrie 2019, respectiv august 2020.

Pe 8 iulie, agenția internațională de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingul de credit acordat transportatorului național de gaze Transgaz ”BBB-” cu perspectivă stabilă, BRUA 1 find unul dintre atuurile companiei.

"Ratingul confirmat 'BBB-' cu perspectivă stabilă reflectă profilul solid al activității Transgaz în calitate de concesionar și operator al rețelei de transport gaze naturale din România, precum și preconizarea unei diminuări progresive a activității internaționale de tranzit al gazelor care derivă din traseele tradiționale. Ratingul este susținut de reglementările naționale privind transportul gazelor și așteptările noastre că o investiție actuală semnificativă în coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) va fi adăugată la Baza Reglementată a Activelor Transgaz (RAB) care stă la baza unor încasări viitoare", arătau cei de la Fitch.

Finalizarea BRUA 1 și, implicit, includerea sa de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în baza reglementată de active care conduce la majorarea tarifelor de transport, este o veste binevenită pentru companie, care a avut un trimestru al treilea dificil.

Astfel, așa cum remarca Profit.ro, Transgaz a trecut pe pierdere în trimestrul al treilea și și-a redus profitul net cu 9%, la circa 200 milioane de lei, în primele 9 luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a reducerii veniturilor din transportul internațional, dar și a micșorării cantității de gaze transportate și a ieftinirii tarifului de transport volumetric.

EXCLUSIV Furnizor major de gaze pentru populație, amendat pentru manipularea bursei de profil. Compania respinge acuzația și sesizează și CCR CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Furnizor major de gaze pentru populație, amendat pentru manipularea bursei de profil. Compania respinge acuzația și sesizează și CCR

Majorarea veniturilor percepute de la traderi pentru rezervarea de capacitate în trimestrul al treilea, de 31,8 milioane de lei, nu a mai putut compensa pierderea de venituri din tranzitul internațional, de 57,2 milioane de lei, în urma mutării rutei de transport gaze către Balcani de către Gazprom de pe coridorul interbalcanic (din care făceau parte cele 3 conducte dintre Isaccea și Negru Vodă) pe nou construitul TurkStream.

Astfel, Transgaz a terminat trimestrul al treilea cu o pierdere de 26,3 milioane lei. În același trimestru al anului trecut, operatorul de transport autohton obținuse un profit de 29,1 milioane lei.

Cheltuielile pentru investiții realizate de Transgaz la 30 septembrie 2020 au fost de 1,1 miliarde lei, din care 6,8 milioane lei reprezintă instalații de racordare la sistemul național de transport (SNT).

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
investitie
finalizare
brua