EXCLUSIV Salvarea termoficării Capitalei: centralele ELCEN pot fi preluate de o altă companie a Ministerului Energiei

EXCLUSIV Salvarea termoficării Capitalei: centralele ELCEN pot fi preluate de o altă companie a Ministerului Energiei
scris 14 oct 2019

Activele și operațiunile Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de electricitate și căldură controlat de Ministerul Energiei care furnizează agent termic către RADET, Regia de termoficare a municipalității Capitalei, ar putea fi preluate de o altă companie din portofoliul ministerului, posibil Romgaz, care este acționar minoritar la ELCEN, sau Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

În prezent se află în pregătire elaborarea unui studiu privind potențialul de rentabilitate economică al unei astfel de investiții în preluarea business-ului ELCEN, ale cărui principale elemente sunt termocentralele București Vest, București Sud, Grozăvești și Progresu.

Urmărește-ne și pe Google News

Producătorul de gaze Romgaz este furnizorul de materie primă al ELCEN și deține 2,5% din acțiunile acestuia. SAPE este entitatea desprinsă în 2014 din Electrica SA pentru gestionarea participațiilor rămase în posesia statului la distribuitorii și furnizorii de energie preluați de italienii de la Enel și are și planuri de implicare în producția de energie termică

GALERIE FOTO Dăncilă și-a chemat miniștrii la Guvern în prima ședință după cădere CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Dăncilă și-a chemat miniștrii la Guvern în prima ședință după cădere

Surse la curent cu situația au declarat pentru Profit.ro că varianta este avută în vedere ca urmare a blocajului planului inițial avut în vedere în cadrul procedurilor de insolvență ale ELCEN și RADET, de înființare a unui sistem unitar de încălzire centralizată a Bucureștiului, care să includă și producția, și transportul, distribuția și furnizarea de energie termică, prin unificarea operațiunilor ELCEN și RADET în cadrul unei singure companii a Primăriei Capitalei.

Discuții în acest sens s-au purtat încă din primăvară, după cum a relatat Profit.ro la momentul respectiv. Ulterior, în vară, s-a avut în vedere modificarea planului inițial de reorganizare a ELCEN, iar printre soluțiile posibile avute în vedere prin proiectul de modificare a planului se număra și transferul afacerii ELCEN către Ministerul Energiei sau către o entitate indicată de acesta. Numai că, la adunarea creditorilor ELCEN convocată în iulie în vederea aprobării modificării planului de reorganizare a companiei, s-a decis amânarea votului. 

RADET a contestat în instanță respectiva hotărâre de amânare a votului asupra modificării planului de reorganizare a ELCEN, solicitând ca aceasta să fie declarată nulă, cu argumentul că pe ordinea de zi a adunării creditorilor se afla numai exprimarea votului asupra modificării, nu și posibila amânare a acestuia. Primul termen de judecată al contestației RADET a fost fixat pentru ultima parte a lunii viitoare.

Mișcare-fulger: Renault l-a demis pe CEO-ul Thierry Bollore CITEȘTE ȘI Mișcare-fulger: Renault l-a demis pe CEO-ul Thierry Bollore

În august, conducerea ELCEN acuza că Primăria Municipiului București întârzie nemotivat preluarea activității RADET de către Termoenergetica.

"La mai mult de două luni de la înființarea companiei municipale Termoenergetica, Primăria Municipiului București (PMB) nu a efectuat niciun demers de substanță în ceea ce privește preluarea activității RADET de către noua companie, în ciuda apelurilor repetate pe care ELCEN le-a transmis autorităților. Această tergiversare a PMB urmărește menținerea ELCEN într-o poziție de furnizor captiv pentru RADET, o companie falimentară care nu face altceva decât să acumuleze datorii, afectând implicit situația economică a ELCEN care se află în plin proces de reorganizare", se arăta într-un comunicat de presă transmis de administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant.

Noile companii municipale Termoenergetica și Energetica Servicii, ale căror hotărâri de înființare au fost aprobate de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) în februarie și al căror scop este preluarea sistemului centralizat de termoficare din Capitală, după declararea ca ilegală de către instanță a actualei Companii Municipale Energetica, au fost înregistrate oficial la Registrul Comerțului în ultima parte a lunii iunie. În prezent se derulează procedurile de divizare a Energetica, pentru ca noile companii să îi preia activele și operațiunile.

Premierul etiopian Abyi Ahmed, distins cu Premiul Nobel pentru Pace CITEȘTE ȘI Premierul etiopian Abyi Ahmed, distins cu Premiul Nobel pentru Pace

Termoenergetica va prelua de la ea serviciul de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, iar Energetica Servicii, alte activități prestate de actuala Energetica, printre care reabilitarea sistemului bucureștean de termoficare cu fonduri UE disponibile de peste 170 milioane euro.

"Noi am rezolvat ce aveam de rezolvat, legat de transferul serviciului public de la RADET la Compania Termoenergetica. Teoretic, RADET este în prezent în faliment, însă ceea ce se întâmplă de facto este că Regia într-un proces de modernizare, situația economică și de personal a Regiei fiind stabilizată, îmbunătățită chiar. Ce consider important acum este ca acest transfer să fie realizat cu continuitatea activității și eficient", declara, în septembrie, Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al RADET, Rominsolv.

ELCEN a lansat recent o acțiune în justiție prin care cere ca toate datoriile RADET să fie imputate Primăriei Capitalei. Mai precis, la grefa Tribunalului Bucuresti a fost înregistrată cererea de atragere a răspunderii patrimoniale a Primăriei Municipiului București (PMB), prin care se solicită ca instanța să dispună obligarea PMB la plata creanței RADET către ELCEN în cuantum de 3,83 miliarde de lei, conform tabelului definitiv al creanțelor. Primul termen în proces a fost stabilit pentru 8 ianuarie 2020.

Pe de altă parte, creditorii ELCEN au votat săptămâna aceasta pentru continuarea furnizării de agent termic de către RADET, ceea ce înseamnă că bucureștenii vor avea în continuare, cel puțin deocamdată, apă caldă și căldură. Astfel, aceștia au decis ca producătorul de energie termică să nu aplice prevederea din Legea insolvenței potrivit căreia, dacă debitorul nu achită creanțele născute după deschiderea procedurii insolvenței, aferente serviciilor prestate, în termen de 90 de zile, furnizorul de utilități este îndreptățit să întrerupă furnizarea serviciilor. Este vorba despre articolul 77 alineatul 4) din Legea nr. 85/2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
subventii incalzire centralizata
subventii radet bugete locale