Guvernul a amânat pentru a doua oară la rând prelungirea a 9 concesiuni OMV Petrom, din care 2 cu descoperiri noi de țiței. Precedenta prelungire a ajuns în instanță

Guvernul a amânat pentru a doua oară la rând prelungirea a 9 concesiuni OMV Petrom, din care 2 cu descoperiri noi de țiței. Precedenta prelungire a ajuns în instanță
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 mai 2023

Guvernul a amânat din nou o decizie privind extinderea cu 15 ani a perioadei de concesiune pentru 9 perimetre de hidrocarburi concesionate de OMV Petrom începând cu 1997, compania controlată de grupul austriac omonim descoperind anul trecut noi zăcăminte de țiței pe 2 dintre acestea.

Proiectul de hotărâre de aprobare a actului adițional nr. 5 la acordul petrolier de concesionare a celor 9 perimetre, prin care concesiunea ar fi prelungită cu 15 ani, s-a aflat pe ordinea de zi a ședințelor de guvern din 17 și 24 mai, însă fără a fi adoptat.

Urmărește-ne și pe Google News
DNA a intrat în sedii ale Poștei. Anul trecut i-a cerut documente vechi de 30 ani CITEȘTE ȘI DNA a intrat în sedii ale Poștei. Anul trecut i-a cerut documente vechi de 30 ani

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a explicat că ″decizia a fost amânată din motive care țin de context și de conținut. Săptămâna aceasta nu a mai fost oferită nicio explicație.

Acordul are ca obiect perimetrele petroliere Adjud, Băicoi, Târgoviște, Urziceni Est, București, Craiova, Pitești, Târgu Jiu (toate onshore) și Istria (offshore). OMV Petrom a solicitat prelungirea perioadei de concesiune cu 15 ani, până în septembrie 2042. În absența unei decizii în acest sens, concesiunea expiră în 2027. Legea petrolului stipulează că durata inițială a concesiunii poate fi de până la 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de până la 15 ani.

ANPC a anunțat sancționarea altor opt bănci pentru \ CITEȘTE ȘI ANPC a anunțat sancționarea altor opt bănci pentru "practici comerciale înșelătoare", inclusiv ale statului. Ministrul Economiei: Dacă instanța va constata că măsurile dispuse de ANPC nu sunt fundamentate corespunzător, vom lua măsurile în consecință

OMV Petrom a descoperit anul trecut țiței pe 2 dintre cele 9 perimetre, respectiv Craiova și Târgoviște, potrivit raportului său anual pe 2022.

În iunie 2022, sonda de explorare 1 Verguleasa (X Craiova) a descoperit țiței în formațiunea Meoțian. Această descoperire deblochează oportunități semnificative de dezvoltare, inclusiv forarea de sonde de evaluare și dezvoltare în următorii ani. Producția experimentală a început și un plan inițial de dezvoltare a zăcămantului este în curs de elaborare. (…) În noiembrie 2022, prin sonda de explorare 1 Ocnița Nord (blocul VI Târgoviște) s-a descoperit țiței în trei formațiuni diferite (Helvețian, Meoțian și Oligocen). Sonda va fi testată în 2023″, se arată în documentul citat.

VIDEO Republicanul Ron DeSantis și-a anunțat candidatura la Casa Albă, într-o transmisiune cu probleme tehnice CITEȘTE ȘI VIDEO Republicanul Ron DeSantis și-a anunțat candidatura la Casa Albă, într-o transmisiune cu probleme tehnice

În plus, în octombrie 2022, a fost finalizată sonda de explorare 3000 Stan Poetaș (blocul VIII Urziceni), însă ținta principală din Jurasic a fost găsită uscată, astfel că sonda a fost abandonată.

Interesant este că foarte recent, respectiv luna aceasta, o persoană fizică a dat în judecată Guvernul, OMV Petrom și furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni SA, solicitând suspendarea executării hotărârii de guvern din 2019 prin care perioada de explorare prevăzută de același acord petrolier fusese prelungită cu 5 ani, până în iunie 2024, prin actul adițional nr. 4 la acord. Primul termen în proces a fost stabilit de instanță la jumătatea lunii viitoare.

UiPath a anunțat venituri în creștere, dar rămâne pe pierdere. Declin puternic al acțiunilor CITEȘTE ȘI UiPath a anunțat venituri în creștere, dar rămâne pe pierdere. Declin puternic al acțiunilor

Nu este limpede motivarea reclamantului și nici dacă acțiunea din instanță are legătură sau nu cu amânarea de două ori consecutiv a hotărârii de guvern privind prelungirea cu 15 ani a perioadei de concesiune pentru perimetrele Adjud, Băicoi, Târgoviște, Urziceni Est, București, Craiova, Pitești, Târgu Jiu și Istria. La Adjud și Urziceni, concesiunea este deținută în cote egale de OMV Petrom și Hunt Oil.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG rămas deocamdată în suspensie, numai pentru ultimele 3 extinderi ale perioadei inițiale de explorare, respectiv 2011-2014, 2014-2019 și 2019-2024, OMV Petrom a cheltuit peste 600 milioane euro până în prezent, de peste trei ori angajamentul financiar pentru perioada 2011-2024, iar Hunt Oil - peste 86 milioane euro, de aproximativ 5 ori angajamentul financiar pentru respectiva perioadă. În prezent, este în curs de derulare programul minim de lucrări pentru cea de-a cincea perioadă de extindere, în valoare totală de 55 milioane euro, asumat prin actul adițional nr. 4, cu scopul de a mări șansele de descoperire a noi zăcăminte de hidrocarburi potențial comerciale.

DOCUMENT Negocierea contractului colectiv de muncă, obligatorie de la 10 angajați. Confederațiile pot participa la negocierea sectorială. Patronate: Nu au ce căuta la nivel de companie! CITEȘTE ȘI DOCUMENT Negocierea contractului colectiv de muncă, obligatorie de la 10 angajați. Confederațiile pot participa la negocierea sectorială. Patronate: Nu au ce căuta la nivel de companie!

Fără o certitudine că vor putea fi dezvoltate și exploatate descoperirile de hidrocarburi, obținute ca urmare a unor activități de explorare încununate de succes, nu există însă o justificare economică pentru ca titularii să bugeteze noi programe multianuale de investiții în explorare și dezvoltare și astfel să continue să investească în operațiuni petroliere în aceste perimetre. Acordul petrolier prevede o dată-limită până la care trebuie finalizată exploatarea și producția de hidrocarburi în toate cele nouă perimetre (data de expirare a concesiunii, în 2027), perioada de timp rămasă fiind în mod evident insuficientă în vederea asigurării producției din zăcăminte (pentru care OMV Petrom SA și Hunt Oil Company of Romania SRL vor plăti statului român redevența) și pentru a obține beneficiul economic al investițiilor deja efectuate. Ținând seama de împrejurările menționate anterior, titularii apreciază că această cerere de prelungire a duratei acordului de concesiune este făcută la momentul oportun.

În plus, OMV Petrom SA și Hunt Oil Company of Romania SRL au cea mai bună înțelegere a datelor tehnice referitoare la perimetre și se află în cea mai bună poziție pentru a continua explorarea, dezvoltarea și producția. Această continuitate durabilă a activității de către titulari va conduce la obținerea de noi date și informații privind resursele petroliere, în special pe treptele de mare adâncime, în structuri geologice complexe, precum și la dezvoltarea de potențiale zăcăminte de resurse minerale în perimetre, ceea ce va contribui la completarea Fondului Național Geologic și Fondului Național de Resurse/Rezerve Petroliere cu noi date și informații geologice privind resursele și rezervele de petrol din România. Extinderea are impact pozitiv asupra creșterii producției viitoare de hidrocarburi interne, consecința directă fiind cea de creștere a autonomiei energetice, ceea ce se înscrie în liniile politicii de creare a unui climat de securitate și independentă energetică″, se menționează în documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
concesiuni omv petrom
acord petrolier omv petrom
producție țiței omv petrom
explorare omv petrom