EXCLUSIV Ministerul Energiei: Conform legii, de litigiul internațional cu dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice se ocupă cei de la Finanțe. Le vom acorda tot sprijinul

EXCLUSIV Ministerul Energiei: Conform legii, de litigiul internațional cu dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice se ocupă cei de la Finanțe. Le vom acorda tot sprijinul
scris 15 iun 2018

Ministerul Energiei a confirmat, la solicitarea Profit.ro, că a primit pe 8 iunie notificarea de dispută din partea dezvoltatorilor de parcuri fotovoltaice care au reclamat recent România la un tribunal internațional din Washington pentru încălcarea tratatului internațional al Cartei Energiei și că, potrivit legislației în vigoare, de acest tip de litigii se ocupă Ministerul Finanțelor Publice.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

"Notificarea de dispută a fost primită la Ministerului Energiei în 08.06.2018. Conform OUG 41/2015, Ministerul Finanțelor Publice este instituția care se subrogă în toate drepturile și obligațiile aferente litigiilor aflate pe rolul ICSID sau pe rolul oricărui alt tribunal internațional de arbitraj. Ministerul Energiei va acorda Ministerului Finanțelor Publice întreg sprijinul în soluționarea acestui diferend", a transmis, pentru Profit.ro, Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat anterior că mai mulți dezvoltatori de parcuri fotovoltaice au înregistrat la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington o cerere de declanșare a unei proceduri de arbitraj cu România, reprezentată de Ministerul Energiei, acuzând statul român de încălcarea tratatului internațional Carta Energiei prin tăierea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă acordate pe bază de certificate verzi suportate pe facturi de către consumatori.

România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în luna mai CITEȘTE ȘI România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în luna mai

Este vorba despre companiile LSG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce Romania 1 BV (Olanda), Risen Energy Solar Project GmbH (Germania), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (România), Anina Pro Invest Ltd (Cipru) și Giust Ltd (Cipru).

Acestea fie dețin în România parcuri fotovoltaice funcționale, fie sunt sau au fost implicate în proiecte investiționale de construire a unor astfel de capacități de producție de energie solară, unele dintre ele întrerupte sau abandonate ca urmare a reducerii subvențiilor. De exemplu, Solluce Romania 1 BV, controlată de gigantul sud-coreean Samsung, LJG Green Source Energy Beta și LSG Building Solutions sunt implicate în dezvoltarea parcului solar de 45 MW din comuna Slobozia, județul Giurgiu, aflat în funcțiune.

Companiile reclamante nu au răspuns deocamdată la solicitarea de clarificări și detalii a Profit.ro.

AT&T a finalizat acordul de preluare a Time Warner pentru 85 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI AT&T a finalizat acordul de preluare a Time Warner pentru 85 de miliarde de dolari

Tratatul internațional Carta Energiei din 1994, semnat și ratificat și de către România, prevede, printre altele, că investițiile în proiecte energetice ale unei companii dintr-o țară semnatară în alta "se vor bucura de cele mai constante mãsuri de protecție și siguranță și nici o parte contractantã nu va afecta sub nici o formă, prin mãsuri nejustificate sau discriminatorii, activitãțile lor de management, întreținere, folosire, fructificare sau înstrãinare".

Din 2013, autoritățile de la București au început să taie semnificativ din subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi adăugate pe facturile de curent electric ale tuturor consumatorilor de energie electrică din România, pentru a ține sub control prețul final plătit de clienți. De asemenea, a fost plafonată acreditarea capacităților de producție de energie regenerabilă noi pentru accesul la schema de sprijin pe bază de certificate verzi. 

Reducerea subvențiilor, cele mai generoase din Europa la debutul schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, a continuat și în anii următori, astfel încât, de câțiva ani, organizațiile profesionale ale industriei se plâng că mulți producători de energie verde nu-și mai pot acoperi costurile și intră în insolvență sau faliment. Generozitatea subvențiilor a redus o perioadă prețul energiei pe piețele engros, dar l-a majorat la consumatorii finali.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
ministerul finanțelor publice
icsid
parcuri fotovoltaice
energie solara
certificate verzi