EXCLUSIV Insolvențele ELCEN și RADET sunt gestionate "la pachet". Statul i-a mai plătit ELCEN o rată la Societe Generale

EXCLUSIV Insolvențele ELCEN și RADET sunt gestionate "la pachet". Statul i-a mai plătit ELCEN o rată la Societe Generale
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 feb 2017

Insolvențele celor două companii de care depinde căldura și apa caldă a bucureștenilor, ELCEN și RADET, sunt gestionate în mod coordonat de administratorii celor două entități, potrivit unui document al ELCEN, cel mai probabil în perspectiva unei posibile viitoare fuziuni, prevăzută de altfel în programul de guvernare al actualului Guvern PSD-ALDE și evocată anterior și de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

"Administratorul judiciar (al ELCEN, KPMG Restructuring – n.r.) a purtat discuții și a organizat întâlniri cu reprezentanții RADET București, prin administratorul său special (Sorin Chiriță – n.r.) și administratorul său judiciar (Rominsolv a avocatului Gheorghe Piperea – n.r.), pentru a explora și alinia strategiile de reorganizare ale celor două entități: RADET București RA și Electrocentrale București SA. Reprezentanții celor două entități vor continua să lucreze pe cât posibil la o soluție comună de reorganizare a celor două entități", se afirmă în documentul citat.

Urmărește-ne și pe Google News

ELCEN a fost numită recent președinte al Comitetului Creditorilor RADET. Producătorul de energie termică a reclamat datorii ale RADET în sumă totală de 4,85 miliarde lei. Administratorul judiciar Rominsolv i-a acceptat creanțe cumulând doar circa 3,7 miliarde lei, cam trei sferturi din totalul pretențiilor ELCEN, din care suma de 47,95 milioane lei reprezintă creanță acceptată sub condiție, motiv pentru care ELCEN a contestat în instanță tabelul preliminar de creanțe al Regiei.

Ofertă: intrare gratuită la o ședință de fitness pentru cei care parcurg 10.000 de pași la proteste CITEȘTE ȘI Ofertă: intrare gratuită la o ședință de fitness pentru cei care parcurg 10.000 de pași la proteste

Actualul Guvern, care controlează ELCEN prin Ministerul Energiei, este dispus să cedeze compania către Primăria Capitalei. "(...) ELCEN va fi transferată în patrimoniul municipiului București, dacă municipalitatea va solicita acest lucru", se arată în programul de guvernare PSD-ALDE pentru perioada 2017-2020. Transferul ar fi programat pentru ultimul trimestru al acestui an.

În septembrie 2016, la puțin timp înainte ca CA-ul RADET să decidă să ceară la Tribunal intrarea în insolvență, primarul Firea a sugerat într-o declarație publică că intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală. RADET și ELCEN au intrat în insolvență la o zi distanță una de cealaltă, pe 5 și 6 octombrie 2016.

În documentul ELCEN se mai precizează că Rominsolv a cerut băncilor care au creditat ELCEN să acorde companiei o perioadă de grație până la jumătatea lunii aprilie, în care să fie amânate la plată atât dobânzile și accesoriile, cât și ratele de principal scadente ale împrumuturilor.

Căutările de bilete de avion pentru SUA, Australia și Canada au crescut de 3 ori, \'\'la nervi\'\' după schimbarea Codului Penal CITEȘTE ȘI Căutările de bilete de avion pentru SUA, Australia și Canada au crescut de 3 ori, ''la nervi'' după schimbarea Codului Penal

"Piraeus  Bank, CEC  Bank și Alpha Bank România au aprobat de principiu acordarea unei perioade de grație totale pentru societate până cel puțin pe data de 27 martie 2017. În următoarea perioadă, societatea urmează să încheie acte adiționale la contractele de credit cu toți finanțatorii ce au aprobat acordarea unei perioade de grație totală", se precizează în document, în care se mai menționează că urmează să stabilească cu băncile și modalitatea de restructurare a creditelor ELCEN, în concordanță cu posibilitățile reale de plată ale companiei și cu intenția ei de a se reorganiza.

Sursa citată mai relevă că, pe 27 decembrie 2016, Ministerul Finanțelor Publice i-a plătit ELCEN, ca garant, o rată la un credit contractat de la Societe Generale, rată în sumă de circa 4,7 milioane euro. Motivul a fost lipsa de lichidități a companiei, iar MFP urmează să se subroge în drepturile de creditor ale băncii franceze la masa credală a ELCEN.

Situația nu este una singulară. În raportul anual pe 2015 al ELCEN se arată că, în acel an, bugetul de stat a plătit rate bancare ale ELCEN în sumă totală de peste 42 milioane lei.

Le Pen vrea o taxare suplimentară a angajaților străini CITEȘTE ȘI Le Pen vrea o taxare suplimentară a angajaților străini

"Menționăm că rata de credit Societe Generale pentru extinderea CET Vest cu unități moderne de cogenerare, cu scadența în 25.06.2015, în valoare de 21.397.768 lei, precum și diferența din cea scadentă în 28.12.2015, în valoare de 20.841.150 lei, au fost achitate, din lipsă de disponibilități, de către MFP", se precizează în raportul ELCEN.

ELCEN a intrat în insolvență pe 6 octombrie, a doua zi după RADET, și datorează Romgaz peste 300 milioane lei, reprezentând gaze livrate și neplătite. Datoria are drept motiv principal neplata de către RADET a agentului termic livrat de ELCEN, care la rândul ei are drept cauză neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. Datoriile totale, inclusiv cele istorice, ale RADET către ELCEN, cu tot cu penalități, se ridică la circa 3,6 miliarde lei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din totalul producției la nivelul țării și 90% din cea din București.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
primaria capitalei
gabriela firea
insolventa radet
insolventa elcen
caldura
apa calda
agent termic