Grupul turc Synergy, controlat de antreprenorii Savaș Günata și Huseyin Karali și specializat în construcții și imobiliare, intră pe piața românească a energiei regenerabile prin 3 parcuri fotovoltaice pregătite în Mehedinți și Galați, a căror valoare de investiție depășește 150 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cele 3 proiecte în lucru includ un parc fotovoltaic în localitatea Gruia din județul Mehedinți, cu o capacitate instalată de 240 MW, precum și proiecte în localitățile gălățene Șendreni, un parc cu o capacitate de 5,4 MW, și Independența, parc de 2,6 MW.
„Proiectele de la Galați sunt în stadiu «ready to build», așteptând semnarea contractelor de finanțare din fonduri europene. Cu toate că am primit notificare de acceptare la finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), implementarea așteaptă finalizarea procedurii de contractare prin Ministerului Energiei. Din pacate «timming-ul» în această zonă este în afara controlului nostru, dar suntem în «blockstart» din punct de vedere al implementării“, a declarat, pentru Profit.ro, Liviu Suvac, chief business officer în cadrul Synergy.
Proiectul din Mehedinți, programat pentru implementare în 2025, implică o investiție minimă de 150 de milioane de euro.
„Avem deja Avizul Tehnic de Racordare și ne propunem să atingem stadiul «ready to build» în primul trimestru al anului 2024. Pentru finanțare, analizăm diverse opțiuni, inclusiv atragerea de fonduri europene prin programul ce urmează a fi deschis prin fondul de modernizare. De asemenea luăm în calcul opțiuni de finanțare bancară, dar și posibilitatea atragerii de equity partners pentru această investiție“, explică Suvac.
Planul grupului Synergy se suprapune peste intenția României de a adăuga o capacitate nouă de 6,9 GW de energie din surse regenerabile până în 2030. Se estimează că mai mult de 3,7 GW din această capacitate vor fi proiecte solare. România are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7% din consumul de energie al țării provenite din surse regenerabile până în 2030. În prezent, România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și de 1,5 GW în centralele solare, conform datelor oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Prin PNRR, guvernul a bugetat 1,62 miliarde euro proiectelor de energie verde.
În acest context, și-au anunțat sau extins prezența pe piața românească companii precum R.Power, cel mai mare dezvoltator polonez de proiecte fotovoltaice, danezii de la European Energy, fondul austriac de investiții Core Value Capital - care administrează activele a o serie de milionari și investitori instituționali, dar și dezvoltatorul austriaco-german de parcuri fotovoltaice CCE Holding, susținut de fondul de pensii al landului german Turingia și de fondul de investiții francez Omnes Capital (fostul Crédit Agricole Private Equity).
Recent, companiile israeliene Econergy și Nofar Energy au pus în funcțiune, în localitatea Rătești din Argeș, cel mai mare parc fotovoltaic din România, cu o capacitate totală de 155 MW.
„Suntem deschiși și interesați să explorăm mai multe oportunități în acest sector. Pe termen scurt, ne propunem să atingem o capacitate instalată considerabilă, iar pe termen mediu, evaluăm extinderea în funcție de evoluția pieței și oportunitățile emergente“, conchide reprezentantul grupului turc.
Din planul de diversificare în sectorul energiei al grupului Synergy face parte și oferta depusă pentru achiziția activului funcțional al Electrocentrale Galați, producătorul de energie electrică, agent termic și abur industrial controlat indirect de Ministerul Energiei, prin Electrocentrale Grup.
Investitorii turci și-au făcut debutul pe piața dezvoltărilor rezidențiale în 2021 printr-un proiect cu 154 de apartamente amplasat la circa 400 de metri de Petrom City din cartierul Străulești al Bucureștiului și plănuiesc să se extindă în zonă cu un nou proiect cu circa 500 de apartamente.
În paralel cu dezvoltările rezidențiale, divizia imobiliară a Synergy a finalizat în 2022 primul său parc de retail, denumit Lemon Retail Park, care are o suprafață închiriabilă de 7.700 de metri pătrați. Synergy Construct și-a exprimat intenția de a dezvolta o rețea națională de parcuri de retail după modelul celui facut în Voluntari, lângă Autostrada A3.
Synergy Construct a fost implicată, de-a lungul timpului, în edificarea mai multor proiecte rezidențiale precum Belvedere Residences, GVI Town, Estic Park sau Rose Garden, clădiri de birouri precum America House, Nova Office Building sau HQ Victoriei, dar și centre comerciale precum Fashion House Outlet Center, Liberty Shopping Center sau Mega Mall. Compania a construit și fabrica de dulciuri ETI de la Craiova.