Marii investitori imobiliari din România susțin transferul PUZ-urilor de la Primăria Capitalei la primăriile de sector

Marii investitori imobiliari din România susțin transferul PUZ-urilor de la Primăria Capitalei la primăriile de sector
scris 5 dec 2023

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI), organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, susține transferul de competență în aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale de la Consiliul General al Municipiului București către consiliile locale de sector ca măsură inclusă în noul cod al urbanismului.

Proiectul de lege denumit Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC), care va înlocui cele 10 legi în vigoare, vechi de 30 de ani, este în analiza comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui proiect legislativ. Așteptările investitorilor imobiliari sunt ca proiectul să fie votat până la finalul acestui an, deoarece este o reformă asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Urmărește-ne și pe Google News

Organizația profesională consideră că sistemul actual este nefuncțional, fapt dovedit de faptul că în ultimii 3 ani nu s-a aprobat niciun Plan Urbanistic Zonal (PUZ) de către Consiliul General, blocajul construcțiilor scăzând contribuția Bucureștiului la Produsul Intern Brut cu 7% și echivalând cu aproape jumătate din deficitul bugetar al României pe 2023.

În plus, mari companii internaționale și-au anunțat reducerea sau încetarea operațiunilor în România. 

Sistemul actual încalcă principiile constituționale ale descentralizării și autonomiei, lăsând competența pentru reglementări locale (de sector) la nivelul superior (al Capitalei), mai precizează reprezentanții AREI.

Investitorii imobiliari mai constată și încălcarea principiilor reprezentativității politice democratice, prin faptul că reprezentanți ai partidelor din organizații ale unor sectoare decid asupra modelului de dezvoltare al altor sectoare, fără ca sensul și spiritul mandatului să fie respectat. Consilierii generali aleși de locuitorii Sectorului 1 nu trebuie să decidă pentru Sectorul 6 și invers, sunt de părere reprezentanții asociației.

Aceleași principii vizează și calitatea de beneficiar al unui PUZ, care trebuie fie orice proprietar de teren, atât în exercitarea dreptului său constituțional de proprietate, cât și în cel de a avea acces liber la justiție, în cazul contestării respectivei documentații.

În forma actuală, faptul că sunt pedepsiți în mod arbitrar și discreționar investitorii, prin blocarea tuturor proiectelor, a condus la creșterea prețurilor locuințelor din București, provocând exodul oamenilor către zona metropolitană și crescând, în paralel, traficul și poluarea din oraș, întrucât majoritatea celor mutați lucrează și au copiii la școli în București, mai subliniază AREI.

Investitorii imobiliari consideră ca fals argumentul lipsei de coerență a dezvoltării la nivelul Capitalei cauzată de un transfer de competență în aprobarea PUZ-urilor.

„În realitate, unitatea de viziune se reglementează prin Planul Urbanistic General, eventual prin lăsarea competenței la CGMB pentru acele PUZ-uri din zonele protejate sau care vizează zona de confluență dintre cel puțin două sectoare“, arată reprezentanții AREI.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, are ca membrii companii precum Globalworth, NEPI Rockcastle, Țiriac Imobiliare, AFI Europe, Forte Partners, Skanska, Ceetrus, Hercesa, Granvia, Cordia, Lion`s Head Investments, One United Properties, Immofinanz, Speedwell.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitori
puz
primaria capitalei