EXCLUSIV Garanțiile promise de Băsescu și Boc acum 11 ani, printre motivele pentru care fostul proprietar al RAFO Onești a dat în judecată statul român la Washington

EXCLUSIV Garanțiile promise de Băsescu și Boc acum 11 ani, printre motivele pentru care fostul proprietar al RAFO Onești a dat în judecată statul român la Washington
scris 19 aug 2020

Grupul austriac Petrochemical Holding GmbH, fostul acționar majoritar al rafinăriei RAFO Onești, grup controlat și condus de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, a reclamat statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington din cauza unor procese intentate de ANAF companiei pentru datorii bugetare suplimentare, dar și pentru pretinsa nerespectare de către autorități a unui acord din 2009 privind unele garanții de stat pentru RAFO, aspecte care i-ar fi "pus pe fugă"pe partenerii Petrochemical dispuși să finanțeze modernizarea rafinăriei. 

Platforma industrială a RAFO Onești, companie aflată în faliment, a fost cumpărată recent de o firmă din grupul Grampet al fraților Gruia Stoica și Vasile Didilă, Roserv Oil, firmă care anterior preluase, în condiții nedivulgate, creanța deținută asupra rafinăriei de către Petrochemical Holding GmbH, de 217 milioane lei, cea mai mare datorie a RAFO. 

Urmărește-ne și pe Google News

"(...) menționăm că, prin acțiunea arbitrală, investitorul austriac a argumentat că România nu a respectat art. 10 din Tratatul Cartei Energiei (ratificat prin Legea nr. 14/1997) și nici legislația națională adoptată pentru stimularea investițiilor (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investițiilor directe)", a transmis pentru Profit.ro Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Eroare - În loc să intre la Clanul Duduianu, polițiștii au năvălit peste un coleg de-ai lor CITEȘTE ȘI Eroare - În loc să intre la Clanul Duduianu, polițiștii au năvălit peste un coleg de-ai lor

Articolul 10 din Tratatul Cartei Energiei, un acord internațional încheiat în 1994 de statele din Europa și fosta Uniune Sovietică ce statuează principiile colaborării internaționale în domeniul energiei, conține prevederi privind protecția investițiilor străine în sectorul energetic. Printre cele mai mari și mai notorii litigii internaționale judecate în baza Tratatului privind Carta Energiei s-a numărat cel privind exproprierea de către statul rus a gigantului petrolier Yukos, deținut anterior de către omul de afaceri Mihail Hodorkovski, în valoare de 50 miliarde dolari.

OUG nr. 92/1997 detaliază, printre altele, formele de protecție juridică de care se bucură investițiile străine în România, dar și facilitățile de stat de care acestea pot beneficia.

"În esență, prin acțiunea arbitrală, societatea austriacă susține că printre acțiunile/omisiunile care au determinat lezarea investițiilor sale se numără și faptul că, după achitarea datoriilor RAFO Onești către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), această instituție ar fi inițiat o serie de procese pentru recuperarea unor datorii suplimentare, dosare care au fost soluționate în favoarea RAFO, urmare a unei hotărâri a Curții de Apel București, fapt ce ar fi determinat ca partenerii investitorului să se retragă din planurile de modernizare a rafinăriei", precizează MFP.

ULTIMA ORĂ Guvernul va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile. ​Restricțiile pentru restaurante se mențin. Purtarea măștii în anumite spații publice - obligatorie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile. ​Restricțiile pentru restaurante se mențin. Purtarea măștii în anumite spații publice - obligatorie

RAFO Onești a intrat în faliment anul trecut chiar la solicitarea ANAF, Fiscul motivându-și cererea prin aceea că societatea nu și-ar fi respectat planul de reorganizare și ar fi acumulat noi datorii către creditori în cursul procedurii de insolvență.

Potrivit Ministerului Finanțelor, Petrochemical Holding GmbH "mai susține că România nu și-ar fi onorat un acord dat în anul 2009 privind garantarea unei finanțări internaționale, în procent de 80% din suma de 330 milioane euro, pentru modernizarea rafinăriei RAFO". Grupul controlat de Iakov Goldovski nu a răspuns întrebărilor Profit.ro.

Pe 30 septembrie 2009, președintele de atunci al României, Traian Băsescu, declara că Guvernul PDL analizează posibilitatea acordării de garanții de stat pentru eventuale împrumuturi contractate de RAFO Onești. "Se analizează acum garanții de stat pentru RAFO Onești, care este într-un proces de modernizare, după ce și-a plătit toate obligațiile istorice la stat", spunea atunci Băsescu.

INFOGRAFIC Cele mai mari companii din piața de curățenie din România sunt deținute 100% de persoane fizice și juridice locale. „În 2020 și în anii următori, cuvântul de ordine va fi siguranța.” CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cele mai mari companii din piața de curățenie din România sunt deținute 100% de persoane fizice și juridice locale. „În 2020 și în anii următori, cuvântul de ordine va fi siguranța.”

Fostul președinte a făcut aceste declarații chiar în timpul ședinței de guvern la finalul căreia premierul de atunci, Emil Boc, a anunțat adoptarea unui memorandum privind acordarea unei garanții de stat de 330 milioane euro pentru RAFO.

"Am adoptat un memorandum prin care Guvernul își arată disponibilitatea de a acorda o garanție de stat în valoare de 330 milioane de euro pentru RAFO Onești, în vederea realizării planului investițional și pentru realizarea în fapt a noului lanț petrochimic RAFO-Oltchim-Arpechim. Asta va duce la salvarea a peste 1.500 - 2.000 de locuri de muncă și va contribui la realizarea unui lanț petrochimic extrem de important pentru industria și economia românească", spunea atunci actualul primar PNL al municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit Rise Project, în 2012, banca rusă VTB s-a oferit să finanțeze RAFO, alături de acționarul majoritar Petrochemical Holding, cu garanția EximBank. Banca românească de stat ar fi pus însă condiția de a avea drept de veto la o eventuală lichidare a rafinăriei, astfel că deal-ul ar fi căzut.

Scădere dramatică a numărului de nașteri. Cel mai mic număr de nou-născuți din ultimii 7 ani CITEȘTE ȘI Scădere dramatică a numărului de nașteri. Cel mai mic număr de nou-născuți din ultimii 7 ani

"Până la această dată, societatea reclamantă nu a cuantificat în mod concret o valoare a prejudiciului pe care dorește să o obțină, rezumându-se la precizarea faptului că prejudiciul și dobânda urmează a fi dezvoltate și cuantificate pe parcursul procedurii arbitrale", se mai menționează în răspunsul MFP.

În cadrul procedurii de arbitraj de la ICSID, care se anunță a fi de durată, a avut loc o primă conferință telefonică în mai 2020, iar tribunalul arbitral a început să emită luna trecută primele dispoziții cu privire la aspecte procedurale.

Noii proprietari ai activelor platformei industriale a RAFO Onești intenționează să dezvolte acolo cel mai mare centru logistic pentru containere și produse petroliere care va deservi regiunea Moldovei. "Odată cu preluarea de către Roserv Oil, platforma ar putea genera, pe termen lung, cel puțin 600 de locuri de muncă iar prima fază a proiectului care implică activele tranzacționate va genera peste 200 de locuri de muncă. În perioada imediat următoare Roserv Oil va demara un proces de evaluare a instalațiilor existente. Compania și-a propus să atragă parteneri din rândul societăților specializate în producția de materii prime și să pună în funcțiune mai multe instalații disponibile pe platformă, în acest sens", se menționează într-un comunicat al lichidatorului judiciar al RAFO, Casa de Insolvență Transilvania.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare rafo onesti
rafo grampet
petrochemical holding statul roman icsid
privatizare rafo onesti
datorii rafo onesti