Zoltan Boszormenyi, fondatorul și fostul proprietar al Luxten Lighting, și-a închis ferma de creștere a ciupercilor din Arad și fabrica de procesare și ambalare ciuperci asociată cu ferma, rămânând cu un parc fotovoltaic cu putere instalată de 0,620 MW, aflat în apropierea aeroportului din Arad.
Administratorul companiei spune că business-ul nu mai rezista în fața concurenței exercitate de importurile de ciuperci din țări în care cultivarea acestora este subvenționată de stat.
Activitatea la ferma și fabrica de ciuperci, operate de firma Champignons Prod SRL, controlată de Boszormenyi, a încetat în urmă cu 7-8 luni. Compania a fost înființată în 2005, printr-o investiție totală de 4,8 milioane de euro, din care 3,8 milioane de euro a fost prețul terenului de 18 hectare pe care au fost amplasate ferma și fabrica.
La jumătatea lunii trecute, Zoltan Boszormenyi a modificat obiectul principal de activitate al companiei, acesta devenind producția de energia electrică. Cultivarea legumelor, pepenilor, rădăcinoaselor și tuberculilor a fost păstrată ca obiect secundar de activitate.
În postul de administrator al firmei a fost numit un alt membru al familiei, Sandor Boszormenyi.
"Am închis ferma și fabrica de ciuperci în urmă cu 7-8 luni pentru că nu mai făceam față concurenței importurilor de ciuperci. Unul dintre motive este acela că, în multe din țările din care se importă ciuperci în România, cultivarea acestora este subvenționată de stat, ceea ce nu se întâmplă la noi", a declarat, pentru Profit.ro, noul administrator al Champignons Prod SRL, Sandor Boszormenyi.
Champignons Prod SRL a terminat anul trecut cu pierderi de 133.456 lei, o cifră de afaceri de 570.257 lei și 7 angajați. În 2013, pierderile firmei au fost de 675.761 lei, însă la o cifră de afaceri mult mai mare, de 3,4 milioane de lei, și cu 50 de angajați, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.
Aceeași firmă operează, din primăvara anului trecut, un parc fotovoltaic cu putere instalată de 0,620 MW, aflat în apropierea aeroportului din Arad.
"Producția de energie electrică continuă la parcul solar, dar resimțim și noi, precum întreaga industrie de profil, reducerea de către autorități a subvențiiilor pe bază de certificate verzi, precum și scăderea prețului de vânzare al acestor certificate pe piață", a mai spus Sandor Boszormenyi.
Zoltan Boszormenyi a înființat Luxten în 1993, cumpărând fabrica de becuri Electrofar București. Ulterior, în 1998, compania a achiziționat și fabrica de contoare electrica AEM Timișoara. Boszormenyi și-a vândut participația la Luxten în 2003 oamenilor de afaceri Claudiu Nicolae Rădulescu, Ionel Pepenică și Olimpia Moica, cea din urmă fiind și în prezent directoare la AEM Timișoara.
După retragerea din Luxten, Boszormenyi, care este cetățean canadian, s-a mutat la Monte Carlo, unde domiciliază și acum.
Luxten Lighting este cunoscută opiniei publice în special pentru contractele de concesiune a serviciului de iluminat public încheiate cu mari municipalități din țară, inclusiv cu primăria Capitalei, pentru contractul pe 10 ani de achiziție de energie electrică semnat cu cel mai ieftin producător, Hidroelectrica, contract expirat în 2014, dar și pentru faptul că a avut-o angajată part-time pe fiica fostului președinte Traian Băsescu, Elena Băsescu, pe un salariu lunar de circa 2.000 de euro.
Luxten Lighting Company, compania rezultată din fuziunea dintre Luxten și AEM Timișoara, a avut, în 2014, un profit net de 39,55 milioane lei și o cifră de afaceri de circa 202 milioane lei, cu 514 angajați.
Pagina Wikipedia dedicată lui Zoltan Boszormenyi îl prezintă pe acesta în primul rând ca poet, romancier, publicist, redactor șef și director de ziar și editură. Născut la Arad, Boszormenyi a emigrat în Canada, revenind în România în 1991. După întoarcerea în țară, cumpără ziarul local din Arad și fondează primul cotidian regional pentru zona de vest a țării, Nyugati Jelen.
Zoltan Boszormenyi a primit de două ori premiul Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, al cărei membru este, în 2002 și 2006, iar în 2012 i s-a decernat, din partea statului ungar, premiul literar József Attila. A publicat 10 volume, din care 8 de versuri și 2 romane.