Grupul Engie România, parte a conglomeratului francez omonim de energie și utilități, pregătește construirea unui parc fotovoltaic, prima sa investiție greenfield locală în producția de energie electrică regenerabilă destinată operării proprii din ultimii 10 ani.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Profit.ro organizează pe 9 noiembrie Gala anuală Povești cu Profit...made in Romania, în care sunt premiați manageri și companii românești - DETALII AICI
Proiectul este dezvoltat de către Brăila Winds, subsidiară a Engie România.
Centrala solară va fi amplasată în comuna brăileană Gemenele, unde Brăila Winds SRL operează de la începutul anului 2013 un parc eolian de 47,5 MW.
În același an, o altă subsidiară a Engie România (pe atunci GDF Suez România), Alizeu Eolian, a pus în funcțiune un parc eolian de 50 MW în comuna Băleni, din județul Galați.
"La începutul lunii septembrie, Engie a demarat lucrările pentru parcul fotovoltaic de la Gemenele, județul Brăila, un proiect greenfield, dezvoltat de echipele companiei. Amplasat pe un teren de 14 hectare de lângă parcul eolian Gemenele pe care Engie Romania îl operează, parcul fotovoltaic va avea o capacitate instalată de 9,316 MW și va fi construit în următoarele luni.
La finalizarea șantierului, parcul fotovoltaic și cel eolian existent (cu o capacitate instalată de 47,5 MW) vor avea aceleași puncte de conectare la rețea și vor deveni una dintre primele centrale hibride din surse regenerabile din România″, au declarat, pentru Profit.ro, oficialii Engie România.
Fiecare kWh produs de noua centrală fotovoltaică va reduce cu 0,3-0,5 kg nivelul de CO2 din atmosferă, economia anuală de dioxid de carbon estimată ridicându-se la circa 3.900 de tone.
CITEȘTE ȘI Modificări importante în noua lege a pensiilor: Formula de calcul, bonusuri, vârsta de pensionare redusă pentru femeile cu copii″Proiectul susține ambiția Engie România de a accelera dezvoltarea energiei regenerabile și contribuie la atingerea obiectivelor pe care România și le-a asumat pentru a accelera tranziția energetică", mai afirmă compania.
În ultimii 4 ani, Engie România a cumpărat parcuri fotovoltaice locale de peste 20 MW, după cum a relatat Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Programul Rabla ar putea fi reconfigurat pe producătorii din România și pe mașini mai ieftine. Unor guvernanți nu li se pare corect ca subvenția să se ducă pe mașini electrice scumpe, precum Tesla - surseSubsidiara locală a grupului francez este unul dintre marii furnizori și distribuitori de gaze naturale din România, compania fiind activă și în sectoarele producției, furnizării și tradingului de electricitate, înmagazinării de gaze și serviciilor energetice. Engie România a terminat anul trecut cu profit net consolidat de 851,9 milioane lei, de peste 12 ori mai mare față de cel din 2021, iar cifra de afaceri s-a dublat, la 13,58 miliarde lei.
Cei mai importanți acționari ai companiei sunt sunt vehiculul investițional olandez Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea, cu aproximativ 12% din acțiuni.