RECORD Producția de gaze a atins cel mai înalt nivel din ultimul an în urma finalizării reviziei zăcămintelor BSOG. Prețuri spot în scădere

RECORD Producția de gaze a atins cel mai înalt nivel din ultimul an în urma finalizării reviziei zăcămintelor BSOG. Prețuri spot în scădere
scris 31 oct 2023

Producția zilnică de gaze a atins un nou nivel record al ultimului an, după finalizarea reviziei planificate a zăcămintelor Midia operate de cel de-al treilea producător autohton, Black Sea Oil&Gas (BSOG). Majorarea producției interne s-a simțit și pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețurile au scăzut cu peste 12%.

Profit.ro organizează pe 9 noiembrie Gala anuală Povești cu Profit...made in Romania, în care sunt premiați manageri și companii românești - DETALII AICI

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, sâmbătă, 28 octombrie, producția internă a urcat la 274,5 GWh, după ce scăzuse cu aproximativ 12% ca urmare a intrării în revizie a zăcămintelor Midia.

Urmărește-ne și pe Google News

Ultima dată când producția zilnică internă s-a situat peste acest nivel a fost exact în urmă cu un an, pe 29 octombrie 2022, când aceasta s-a ridicat la 275,1 GWh.

ULTIMA ORĂ Curtea de Conturi a sesizat Parchetul în urma unui control realizat la Hidroelectrica: Au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, având drept consecință prejudicierea patrimoniului societății CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Curtea de Conturi a sesizat Parchetul în urma unui control realizat la Hidroelectrica: Au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, având drept consecință prejudicierea patrimoniului societății

Duminică, producția a coborât la 268,3 GWh, care oricum este cel mai înalt nivel din acest an, cu excepția zilei de sâmbătă.

Până săptămâna trecută, în 2023, producția zilnică internă a depășit pragul de 260 GWh doar în alte 2 zile, pe 12 ianuarie și pe 4 mai.

Prețurile gazelor cu livrare în ziua următoare au scăzut în weekend pe BRM la 176 lei/MWh, după ce toată săptămâna anterioară acestea s-au situat la o medie de peste 200 lei/MWh.

Recent, șeful BSOG, Marc Beacom, a anunțat la Profit Energy.forum disponibilitatea companiei de a-și majora producția cu 25% și să o și vândă la preț reglementat.

Tranzacție: IKEA cumpără un proiect fotovoltaic de 300 MW în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: IKEA cumpără un proiect fotovoltaic de 300 MW în România

Producția actuală a BSOG este de 3,1 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce producția anuală de vârf este de puțin peste 1 miliard de metri cubi. BSOG dorește să crească producția cu 25% zilnic, deoarece capacitatea de livrare a sondelor a depășit toate așteptările și nu există limitări tehnice pentru asta. Capacitatea de a furniza volume suplimentare pe piața din România așteaptă aprobări de la autoritățile de reglementare, încă din 2022.

Pe 20 octombrie, cel de-al doilea producător autohton, OMV Petrom, a finalizat revizia zăcământului de Hurezani, revizie programată care a durat 10 zile. În această perioadă producția internă a fost redusă cu 3,5 milioane mc pe zi, reprezentând aproximativ 15% din actualul nivel al producției interne.

În prezent, dacă producția ar fi la cote maxime, producția zilnică din România ar acoperi consumul intern, care a crescut de la 170 GWh/zi în urmă cu o lună la aproximativ 260 GWh/zi.

Problema este că în zilele cu consum relativ mai scăzut, producătorii autohtoni și/sau furnizorii care achiziționează gaze de la ei nu mai pot înmagazina, gradul actual fiind chiar superior capacității de depozitare totale raportate de Romgaz, de 105,76% din capacitatea totală, ca urmare a programului de investiții efectuat de Romgaz.

România - în topul celor mai mari prețuri la energie din UE. Scumpiri și la gaze CITEȘTE ȘI România - în topul celor mai mari prețuri la energie din UE. Scumpiri și la gaze

Pe 28 octombrie, România avea înmagazinate 34,68 TWh de gaze, care acoperă aproximativ o treime din consumul mediu anual intern.

Singurul buffer al acestora rămâne exportul, însă și în statele din jur nivelul înmagazinării este tot de aproximativ 100%. Ucraina este singurul stat cu capacități de depozitare disponibile.

Ca urmare a gradului ridicat de umplere a depozitelor, prețurile gazelor de pe piețele spot au coborât la începutul lunii sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, la care producătorii interni sunt obligați să-l practice în raport cu furnizorii autohtoni în vederea acoperirii consumului casnic și cel al producătorilor de energie termică (PET-urilor).

Odată cu sporirea tensiunilor geopolitice ca urmare a atacului Hamas din Israel dar și a introducerii de către Sofia a unei taxe de 10 euro/MWh pentru gazul rusesc care tranzitează Bulgaria, prețurile au început să crească atât pe piețele europene, cât și pe cea autohtonă.

Dacă pe 6 octombrie prețul spot al gazului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) coborâse la 137,6 lei/MWh (27,7 euro), în numai 9 zile, acesta s-a apreciat cu aproape 50%, ajungând la 203 lei/MWh (40,88 euro/MWh), record al ultimelor 6 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
brm
bsog
producție internă
hurezani
omv petrom