Sindicatul Liber Independent din Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de energie termică controlat de Ministerul Energiei, a cerut retragerea acțiunii în instanță prin care Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București a municipalității Capitalei, operatorul sistemului centralizat de încălzire din București, a contestat, prin administratorul său judiciar Rominsolv, măsura ELCEN de a le acorda angajaților săi un adaos la salariu în sumă brută de câte 2.000 de lei în lunile februarie, martie și aprilie 2019, cu consecința majorării cheltuielilor salariale anuale ale companiei cu circa 10,8 milioane lei.
După cum a relatat Profit.ro, măsura de creștere a salariilor a fost luată în ianuarie de administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, "ținând cont de climatul social tensionat de la nivelul societății, pe fondul nemulțumirii salariaților față de câștigul salarial, cât și raportat la incertitudinea și lipsa de încredere în implementarea măsurilor de reorganizare, stare care a generat acțiuni de revoltă necontrolate la nivelul CTE-urilor Progresu, Sud, Grozăvești, astfel încât la data de 19.12.2018 s-a manifestat refuzul de preluare tură la schimbul 2, salariații manifestând în fața unităților". De asemenea, se negociază cu sindicatele ELCEN "aprobarea acordării acestei sume lunar, până la data transferului în noua companie".
Cererea de retragere a contestației RADET la măsura de majorare a salariilor în ELCEN a fost adresată Primăriei București, primarului general Gabriela Firea, CGMB, Rominsolv și lui Gheorghe Piperea, potrivit unui document al sindicatului, obținut de Profit.ro și care poate fi consultat integral la finalul articolului. Contestația RADET a fost înregistrată la tribunal pe data de 15 februarie.
CITEȘTE ȘI REACȚIE - BNR, despre repatrierea rezervei de aur: Orice modificare a statutului BNR are nevoie de avizul BCE. BNR cheltuie 300.000 de lei, nu de euro, cu aurul de la Londra!Sursa citată arată că sindicatul ELCEN a mai cerut "explicații din partea primarului general și a Consiliului General al Municipiului București, dacă au avut cunoștință de contestația administratorului judiciar al RADET, dacă sunt de acord cu aceasta și dacă girează această contestație, adică prejudicierea gravă a aproximativ 1.800 de salariați ai ELCEN".
Sindicaliștii au mai solicitat și o întâlnire de urgență cu reprezentanții PMB; CGMB și Rominsolv, până cel târziu pe 25 februarie, pe care, potrivit informațiilor Profit.ro, nu au obținut-o.
RADET a contestat majorarea salarială de la ELCEN în virtutea faptului că, aspect mai puțin cunoscut, este creditor al producătorului de energie termică, cu o creanță de circa 1 milion de lei. ELCEN, în schimb, este principalul creditor al RADET, cu o creanță totală de circa 3,7 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV UPDATE Poșta confirmă că își bagă în insolvență brokerul de asigurări"(...) contestația depusă în instanță agravează tensiunile sociale din ELCEN și mărește pericolul ca resursa umană să considere acțiuni haotice care pot conduce la prejudicii imense și pierderi atât pentru ELCEN, cât și pentru RADET, PMB, instituția Primarului General al Capitalei (...), dar și pentru bucureșteni, capital electoral important", mai afirmă sindicatul.
Organizația mai spune că "rețeaua primară (a RADET – n.r.) nu va suporta o colabare (turtire, strâmtare, înfundare a țevilor, fenomen ce survine dacă este oprită circulația agentului termic – n.r.) prin eventuala oprire a funcționării ELCEN, dacă salariații societății noastre se vor mai simți mult călcați în picioare".
Primul termen în procesul intentat de RADET împotriva măsurii de majorare a salariilor angajaților ELCEN luată de administratorul judiciar Sierra Quadrant a fost stabilit pentru data de 23 mai.
CITEȘTE ȘI Polonia va cheltui pentru înarmare 44 de miliarde de euro până în 2026Pe de altă parte, tot în februarie, conducerea RADET, administratorul judiciar al Regiei aflate în insolvență - Rominsolv și reprezentanții sindicatului SLI Radet au semnat un acord care prevede majorarea cheltuielilor de natură salarială cu 30% față de anul 2018, pentru "reducerea decalajelor sociale și creșterea competitivității pe piața muncii".
Aspectul este evocat și de sindicatul ELCEN în documentul citat, unde se afirmă că administratorul judiciar al RADET "s-a prezentat în fața noastră în data de 13.02.2019 la sediul Ministerului Energiei, cerșind susținerea noastră sindicală pentru interesul celor aproximativ 3.000 de salariați ai RADET, în sensul de a le fi acceptată acordarea unui adaos în sumă brută fixă de 1.030 lei per salariat de către creditorul ELCEN".
Contactat de Profit.ro, reprezentantul Rominsolv, Gheorghe Piperea, a declarat că este "ultimul care să conteste în sine și să aibă o problemă cu faptul că se majorează salariile la ELCEN", dar a explicat că, dat fiind că activitățile RADET și ELCEN urmează să fie unificate în cadrul unei viitoare companii municipale a Primăriei Capitalei, o majorare a salariilor la ELCEN obligă la luarea unei măsuri similare și la RADET, ceea ce ar pune o presiune foarte mare pe situația financiară a viitoarei structuri care va opera serviciul public de termoficare din Capitală.
CITEȘTE ȘI Fondul de 1 trilion de dolari al Norvegiei și-a majorat deținerile la companiile românești, dar a tăiat la jumătate expunerea pe titlurile de stat. Exit din acționariatul Transgaz"Salariile trebuie majorate, însă majorarea trebuie făcută treptat, în limita posibilităților, pentru a nu avea iar probleme financiare, căci dacă iar ne vom confrunta cu aceleași probleme, ar însemna că ne-am bătut joc chiar de viețile oamenilor cărora le-am majorat salariile. La RADET personalul are o medie de vârstă foarte mare, nu mai acceptă nimeni să lucreze pe salariul minim în condițiile de acolo. În plus, sistemele de salarizare în cele două companii sunt foarte diferite și va fi o muncă imensă să le compatibilizăm. Contestația depusă de noi are ca scop ca instanța să spună: este legală majorarea de la ELCEN? Pentru că dacă este legală, să o adoptăm și noi la RADET. S-a dat un termen lung, în mai, însă este un lucru bun, pentru că în acest fel există răgaz pentru a se ajunge eventual la o înțelegere amiabilă", a declarat Piperea pentru Profit.ro.
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat pe 26 februarie trei proiecte de hotărâri care au ca scop salvarea sistemului centralizat de încălzire din Capitală, în condițiile în care există riscul ca instanța de judecată să pronunțe astăzi falimentul RADET, iar Primăria București a admis în mod oficial că falimentul Regiei de termoficare este "iminent".
Astfel, s-a votat înființarea a două noi societăți ale municipalității, Compania Municipală Termoenergetica București SA și Compania Municipală Energetica Servicii București SA, prin divizarea actualei Companii Municipale Energetica, a cărei hotărâre CGMB de înființare a fost anulată de Curtea de Apel București în noiembrie anul trecut.
CITEȘTE ȘI Inflația a urcat industria bunurilor de larg consum. Românii au lăsat cea mai mare parte din bani în hipermarketuri, vizitate însă mai rar pentru anumite produse. Magazinele moderne de proximitate își întăresc pozițiaPrima ar urma să preia serviciul de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, iar a doua, alte activități ale actualei Energetica, printre care reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri UE disponibile de peste 170 milioane euro.
Cel 2 noi companii municipale vor fi înființate "în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică", dar și "datorită iminenței intrării în procedura falimentului" a RADET, potrivit documentelor Primăriei. Sursa citată subliniază că, dat fiind că este vorba de o hotărâre care privește patrimoniul municipalității, pentru adoptare este nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, deci și de acordul cel puțin a unei părți a opoziției din CGMB.
La termenul din 27 februarie, judecătorul sindic a amânat pentru 8 martie luarea unei decizii cu privire la eventuala intrare în faliment a RADET.
Informarea prin care sindicatul ELCEN aduce la cunoștința salariaților adresa remisă către PMB, CGMB și Rominsolv