Compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas (BSOG) nu și-a modificat poziția privind o posibilă deschidere a unei acțiuni de arbitraj la tribunalul internațional de la Paris chiar dacă intenționează să înceapă producția în zăcămintele offshore Ana și Doina din perimetrul Midia în această lună, au transmis pentru Profit.ro reprezentanții companiei.
Pe 17 mai, reprezentanții BSOG au avut o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă, însă poziția lor pe tema Legii offshore a rămas aceeași. Inclusiv în contextul în care, cum a anunțat Profit.ro, BSOG a chemat autoritățile pe malul Mării Negre, pentru a marca împreună îmceperea producțieei în Marea Neagră.
Întrebat de Profit.ro ce ar putea face statul român pentru a evita situația de a se ajunge în fața Curții de Arbitraj de la Paris, CEO-ul BSOG, Mark Beacom, afirma la începutul lunii aprilie, când compania a trimis o notificare către ANRM pe această temă: “Ceea ce oficialii publici promit de când Legea offshore a fost promulgată în 2018: modificarea termenilor fiscali care sunt în detrimentul oricăror investiții în Marea Neagră”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Notificarea este o etapă preliminară care precede intentarea propriu-zisă a unei proceduri de arbitraj.
Oficialul BSOG susținea încă de atunci că începutul producției de gaze din Proiectul MGD nu este condiționat de nicio acțiune dintre Titular și Statul Roman și nici de modificarea legislației offshore actuale, dar “influențează angajamentele viitoare ale BSOG în România”.
Compania nu s-a declarat satisfăcută nici de modificarea ulterioară a Legii offshore, prin care a fost dublat pragul de preț de vânzare peste care producătorii vor fi supraimpozitați, de la 45,71 la 85 lei/MWh, a fost crescută limita maximă a deductibilităților de la 30% la 40% și a fost eliminată obligația de vânzare a 40% din producție pe piețele centralizate din România.
“Evaluarea proiectului noii legi offshore ne arată că aceasta nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore din platoul continental românesc al Mării Negre în ultimii patru ani. BSOG este de părere că actualul proiect de modificare a Legii offshore lasă deschisă posibilitatea de a continua demersurile pentru arbitraj”, a precizat la începutul lunii mai, pentru Profit.ro, Beacom.
Reprezentanții BSOG au confirmat, pe de altă parte, informația publicată de Profit.ro privind existența unor negocieri avansate pentru ajungerea la un acord până la momentul declanșării producției cu operatorul sistemului de transport autohton, Transgaz, cu care se află într-un conflict juridic.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bunăTransgaz susține că a finalizat pe 14 aprilie 2021 lucrările aflate în sarcina sa la conducta Vadu – Tranzit 1, prin care gazele offshore din perimetrul Midia ar urma să fie introduse în sistemul național de transport. În consecință, în opinia Transgaz, a doua zi, pe 15 aprilie, a intrat în vigoare contractul de transport de gaze încheiat în ultima parte a anului 2018 cu BSOG, ceea ce înseamnă că, de la aceeași dată, americanii datorează operatorului român bani pentru capacitatea de transport rezervată pe conducta respectivă.
De partea cealaltă, BSOG afirmă că instalațiile necesare introducerii în sistemul național a gazelor din perimetrul Midia nu sunt gata, nici Transgaz și nici americanii nefinalizând lucrările aferente construirii acestora care le reveneau în sarcină. Ca atare, potrivit BSOG, contractul de transport nu poate intra încă în vigoare, iar producătorul de gaze nu datorează încă nici un ban Transgaz pe capacitatea rezervată.
Producția de gaze zăcămintele Offshore Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime, amânată în repetate rânduri, ar putea începe în cursul lunii iunie, ulterior, pe 28 iunie, urmând a fi organizată și o ceremonie la malul mării, la care vor participa premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energei, Virgil Popescu.