EXCLUSIV Bruxelles-ul a atacat ″semi-reglementarea″ vânzărilor producătorilor de energie electrică din România

EXCLUSIV Bruxelles-ul a atacat ″semi-reglementarea″ vânzărilor producătorilor de energie electrică din România
scris 21 apr 2023

Executivul european de la Bruxelles a anunțat că a decis să inițieze o procedură de infringement împotriva statului român, pentru restricționarea exportului de energie electrică, fără să precizeze cum și prin ce mijloace juridice anume consideră că este aplicată această presupusă restricționare de către România.

Surse politice au declarat însă pentru Profit.ro că, în opinia Comisiei Europene, mecanismul obligatoriu de achiziție centralizată de energie electrică, instituit de Guvernul de la București prin ordonanță de urgență în ultima parte a anului trecut, ar reprezenta o formă de restricționare a exporturilor de electricitate, dat fiind că direcționează o bună parte din energia produsă în România către clienți locali.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO România rămâne singura poartă de import al produselor din Ucraina. Posibilă oprire până pe 5 iunie CITEȘTE ȘI VIDEO România rămâne singura poartă de import al produselor din Ucraina. Posibilă oprire până pe 5 iunie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Mecanismul, botezat ″semi-reglementare a pieței″ de către politicieni, prevede că cei mai importanți producători de profil sunt obligați de anul acesta să-și vândă întreaga producție disponibilă la preț fix de 450 lei/MWh către operatorul piețelor centralizate românești OPCOM, care ulterior o redistribuie la același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu din România, distribuitorilor locali de electricitate și operatorului național de transport și sistem Transelectrica.   

″Comisia Europeană a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru restricționarea exportului de energie electrică printr-o măsură incompatibilă cu articolele 35 și 36 din TFUE, Directiva (UE) 2019/944 și Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică. Comisia consideră că această măsură are un efect echivalent unei restricții cantitative la export în sensul articolului 35 din TFUE și nu poate fi justificată în temeiul articolului 36 din TFUE. Din aceleași motive, se consideră că măsura încalcă și sus-menționata Directivă privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și Regulamentul privind piața internă de energie electrică″, a transmis miercuri Comisia, într-un comunicat oficial.

VIDEO Controversatul Robert Kennedy Jr., nepotul președintelui american „JFK”, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din SUA CITEȘTE ȘI VIDEO Controversatul Robert Kennedy Jr., nepotul președintelui american „JFK”, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din SUA

Articolul 35 din Tratatul fondator al UE (TFUE) stipulează că ″Între statele membre sunt interzise restricțiile cantitative la export, precum și orice măsuri cu efect echivalent″.

Potrivit articolului 36, țările din Uniune pot impune interdicții sau restricții ″la import, la export sau de tranzit, justificate pe motive de morală publică, de ordine publică, de siguranță publică, de protecție a sănătății și a vieții persoanelor și a animalelor sau de conservare a plantelor, de protejare a unor bunuri de patrimoniu național cu valoare artistică, istorică sau arheologică sau de protecție a proprietății industriale și comerciale″, însă ″interdicțiile sau restricțiile respective nu trebuie să constituie un mijloc de discriminare arbitrară și nici o restricție disimulată în comerțul dintre statele membre″.

Brazilienii de la Stefanini se extind în România, în urma unui parteneriat cu Philip Morris CITEȘTE ȘI Brazilienii de la Stefanini se extind în România, în urma unui parteneriat cu Philip Morris

România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele identificate de Comisie. În absența unui răspuns satisfăcător, Executivul comunitar poate decide să emită un aviz motivat.

Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE) a fost impus prin OUG nr. 153/2022, care prevede că acesta se aplică până la 31 martie 2025, adică pe toată perioada în care prețurile finale ale curentului electric la consumatori sunt plafonate. Măsura a fost salutată de furnizori, cei mai mari solicitând-o explicit autorităților, precum și de distribuitori și de Transelectrica, întrucât le reduce semnificativ costurile de achiziție angro a energiei și forțează disponibilitatea la vânzare a acesteia în cantități mari.

A crescut numărul locurilor all inclusive de pe litoralul românesc. Tot mai mulți hotelieri investesc. Cât costă o vacanță all inclusive pe litoralul românesc CITEȘTE ȘI A crescut numărul locurilor all inclusive de pe litoralul românesc. Tot mai mulți hotelieri investesc. Cât costă o vacanță all inclusive pe litoralul românesc

În schimb, MACEE reduce marjele de profit ale producătorilor obligați să participe la mecanism și diminuează volumul de business al traderilor, cele două tipuri de entități menționate fiind oricum supuse și supraimpozitării pe încasările rezultate din vânzări la cotații peste pragul de 450 lei/MWh, cât este prețul reglementat în cadrul mecanismului.

Până în decembrie 2022, marjele rezultate din tranzacții de export sau livrare intracomunitară de energie electrică erau supraimpozitate cu 100%, prevederea fiind însă abrogată la finalul anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
semi-reglementare piata energie
mecanism de achizitie centralizata de energie electrica
pret reglementat energie producatori
opcom achizitie energie
pret energie 450 lei/mwh
restrictii export energie