Enel: Luăm în calcul furnizarea de gaze pentru populație, depinde de felul în care va fi liberalizarea prețului

Enel: Luăm în calcul furnizarea de gaze pentru populație, depinde de felul în care va fi liberalizarea prețului
scris 23 mar 2017

Enel, care a obținut licențe de furnizor de gaze naturale încă din urmă cu un an și are deja clienți industriali, ia în calcul și intrarea pe piața de furnizare pentru consumatorii casnici, o decizie în acest sens urmând să fie luată în funcție de modalitatea în care autoritățile vor decide să facă liberalizarea prețului pe acest segment, a declarat, joi, șeful operațiunilor Enel din România, Georgios Stassis.

După cum Profit.ro a relatat în exclusivitate la acea dată, furnizorii de curent electric Enel Energie și Enel Energie Muntenia, subsidiare românești ale grupului italian de utilități omonim, au obținut, la jumătatea lunii aprilie 2016, și licențe de furnizare de gaze naturale de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News

"Depinde de cum vor decide autoritățile statului să facă liberalizarea prețului", a spus Stassis, care a refuzat să detalieze ce variantă de soluție legislativă și de reglementare a problemei ar prefera. "Aceste decizii reprezintă prerogativa suverană a statului și nu le comentăm. Ne dorim o soluție echitabilă pentru toate părțile implicate", a comentat country-managerul Enel România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
O nouă retragere: Constantia Flexible, un gigant austriac care produce ambalaje pentru Coca Cola, Pepsi, Danone, Carlsberg, își închide fabrica de lângă București, 90 de angajați rămân fără loc de muncă CITEȘTE ȘI O nouă retragere: Constantia Flexible, un gigant austriac care produce ambalaje pentru Coca Cola, Pepsi, Danone, Carlsberg, își închide fabrica de lângă București, 90 de angajați rămân fără loc de muncă

Georgios Stassis a mai precizat că activitatea de furnizare de gaze naturale a Enel, momentan doar pentru clienți noncasnici, unde prețul este determinat exclusiv de cerere și ofertă, este deocamdată la început, volumele fiind încă mici.

De la 1 aprilie, adică peste circa o săptămână, ar trebui eliminate prețurile reglementate la gazele vândute de producători pentru alimentarea consumatorii casnici, potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului Cioloș, aflată în prezent în dezbatere în Parlament. Cu toate acestea, dereglementarea prețului de producție al gazelor pentru clienții casnici și CET-urile care livrează căldură pentru populație nu este sigură, mai mulți parlamentari, dar mai ales principalii distribuitori și furnizori de gaze, opunându-se liberalizării.

După cum Profit.ro a scris în exclusivitate, Guvernul va iniția noi discuții cu Comisia Europeană privind liberalizarea prețului la gazele naturale de la 1 aprilie, după ce companiile de utilități au solicitat amânarea acestui termen. Guvernul a discutat, lunea trecută, cu parlamentarii, care ar trebui să aprobe și prin lege data liberalizării, stabilită de fostul Guvern prin ordonanță de urgență, iar membrii Executivului au decis să promoveze o nouă ordonanță care să modifice condițiile de aplicare a liberalizării prețului la gazele naturale.

Transgaz modifică propunerea de dividend. Va distribui 90% din profitul net, iar randamentul dividendului este de 12% CITEȘTE ȘI Transgaz modifică propunerea de dividend. Va distribui 90% din profitul net, iar randamentul dividendului este de 12%

Ulterior, într-un interviu acordat News.ro, ministrul Petcu a declarat că liberalizarea prețurilor gazelor naturale pentru populație se va face în două etape: piața între producători și furnizori se va liberaliza în acest an, iar etapa următoare, de liberalizare a prețurilor între furnizori și clienții casnici, se va încheia în 2021, cum era prevăzut inițial.

Ministrul Energiei a mai susținut că, în urma analizelor ANRE, până la sfârșitul anului, prețul final al gazelor naturale pentru populație s-ar putea majora cu cel mult 8,5%. Toma Petcu a explicat, confirmând informațiile anterioare ale Profit.ro, că prima etapă de liberalizare se va putea amâna doar cu acordul Comisiei Europene, în cazul în care Parlamentul hotărăște în acest sens.

Furnizarea de gaze naturale pentru populație și CET-uri, la prețuri reglementare, este dominată în prezent de doi mari jucători, Engie și E.ON Energie, care controlează cumulat peste 92% din aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
enel energie
enel energie muntenia
furnizare gaze naturale
scumpire gaze naturale
gaze naturale consumatori casnici
liberalizare pret gaze