Producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Economiei și Energiei, cel mai mare creditor al RADET București, Regia de termoficare a Primăriei Capitalei intrată recent definitiv în faliment, a decis să schimbe lichidatorul judiciar al Regiei, intenție mai veche de a sa.
Astfel, ELCEN, reprezentată de administratorul special Claudiu Crețu și de cel judiciar Sierra Quadrant, a decis să desemneze ca lichidator judiciar al RADET consorțiul format din firmele Casa de Insolvență Transilvania (CITR) Filiala Ilfov și Aktiv Lex Insolvență, unde managing partner este avocata Claudia Bălășoiu. Consorțiul va avea un onorariu lunar fix în cuantum de 5.000 euro plus TVA și un onorariu procentual de succes de 2,75% + TVA din distribuirile efectuate creditorilor.
ELCEN deține aproape 97% din totalul creanțelor asupra RADET.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Până în prezent, administrator judiciar al RADET (pe perioada insolvenței), iar ulterior lichidator judiciar provizoriu al Regiei (după pronunțarea falimentului) a fost firma Rominsolv.
În februarie anul acesta, administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, anunța că a propus creditorilor RADET schimbarea Rominsolv din poziția de administrator judiciar al Regiei, cu motivarea că ar refuza "în mod nejustificat" implementarea "soluției optime" de ieșire din insolvență a RADET, prin modificarea planului de reorganizare al Regiei "în oglindă" cu cel al ELCEN.
O propunere similară, cu aceeași motivare, fusese înaintată și în vara anului trecut. Atunci, în replică, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, declara pentru Profit.ro că RADET nu poate fi acuzată că trage de timp, caracterizând planul de reorganizare al ELCEN drept "o ficțiune" și arătând că, potrivit Legii insolvenței, planul inițial de reorganizare al Regiei, care fusese depus în februarie 2018, nu poate fi modificat până nu este votat de creditori și confirmat de către judecătorul sindic.
CITEȘTE ȘI Rusia - suspendată 4 ani de la toate competițiile sportive majoreÎntre timp, toamna aceasta, ELCEN a demarat o acțiune în justiție prin care cere ca toate datoriile RADET să fie imputate Primăriei Capitalei. Asta în pofida faptului că în planul inițial de reorganizare a ELCEN se menționa expres că un proces în justiție în vederea atragerii răspunderii Primăriei Capitalei pentru achitarea datoriilor RADET ar putea dura și 12 ani. De altfel, chiar din acest motiv, în documentul citat, creanța istorică a ELCEN asupra RADET era reevaluată masiv în scădere, de la 3,7 miliarde lei la 1,09 miliarde lei.
În noiembrie, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, după mai mult de două ore de dezbateri, delegarea activității de termoficare către Compania Municipală Termoenergetica. Recent, Termoenergetica a început negocierile pentru semnarea noului contract cu producătorul de energie ELCEN, de furnizare de agent termic pentru bucureșteni.