Fostul politician PDSR, ApR, PRM, PNL și UNPR Dan Ilie Morega, condamnat la închisoare cu suspendare pentru corupție în 2011, o fostă șefă de cabinet a liderului ALDE și președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu, în prezent consilier la SGG și secretar general adjunct al partidului, și unul din cei mai bogați oameni de afaceri din Alba Iulia, totodată liderul județean al aceluiași partid, sunt propunerile Ministerului Energiei, condus tot de un membru ALDE, pentru pozițiile de reprezentant al statului în Consiliul de Administrație al companiei E.ON Gaz Furnizare, controlată de grupul german omonim și desprinsă prin diviziune din furnizorul integrat de gaze naturale și electricitate E.ON Energie.
Pe 19 septembrie, acționarii E.ON Energie se vor întruni în AGA pentru a aproba divizarea parțială a companiei, prin desprinderea din patrimoniul acesteia a activelor aferente activității de furnizare de gaze naturale către consumatorii reglementați casnici, care vor fi preluate de o companie nou înființată, E.ON Gaz Furnizare. În prezent, E.ON Energie furnizează și energie electrică, și gaze naturale, pentru ambele tipuri de clienți, casnici și industriali.
E.ON Energie este controlată de grupul german E.ON prin subsidiara sa locală E.ON România SRL, care deține peste 68% din acțiuni, celălalt acționar fiind Ministerul Energiei, cu aproape 32% din capital. Nou înființata E.ON Gaz Furnizare, care se va desprinde din E.ON Energie, va avea aceeași structură de acționariat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
E.ON Gaz Furnizare va prelua activitățile de furnizare de gaze naturale către clienții casnici de la E.ON Energie, activități pe care grupul german-mamă le-a dorit separate de cele de furnizare gaze către consumatorii industriali și de cele de furnizare de energie electrică pentru ambele tipuri de consumatori. În plus, recent, după cum Profit.ro a relatat la data respectivă, grupul E.ON și-a mai înființat un furnizor de energie pe piața locală, E.ON Vânzări, deținut de E.ON Energie (99,99% din acțiuni) și de o altă subsidiară locală a grupului, E.ON Servicii Clienți SRL.
Motivul separării îl constituie diferențele de nivel de liberalizare și de grad de concentrare a jucătorilor între piața de energie și cea de gaze naturale, care impun, potrivit E.ON, abordări și strategii diferite.
"Stadiile diferite de liberalizare la care se află cele două piețe (gaz și, respectiv, electricitate) atrag cerințe tipice unor organizații tip "2 viteze" diferite având în vedere faptul că, în timp ce pe piața liberă nivelul de servicii, împreună cu calitatea și varietatea produselor oferite, sunt diferențiatori decisivi în rândul jucătorilor de pe piață, piața reglementată se caracterizează prin și necesită un nivel de servicii și oferte standardizate, iar creșterea transparenței costurilor și a eficienței rămân în continuare obiective principale", se arată în proiectul de divizare a E.ON Energie și de înființare a E.ON Gaz Furnizare.
Potrivit sursei citate, beneficiile potențiale pentru acționari și clienți ale divizării sunt:
CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat rectificarea negativă a bugetului de stat. Executivul comunică doar cifrele în creștere de la bugetul consolidat, deși nu acesta se rectifică prin OUG
E.ON Energie este liderul pieței locale de furnizare de gaze naturale pentru clienții casnici, cu o cotă de peste 57%, potrivit ultimelor date oficiale ale ANRE, din octombrie 2016. Celălalt mare jucător este Engie, cu peste 33%. Pe piața liberă, cota E.ON Energie era de 14,23%, compania fiind pe locul 4 în clasamentul furnizorilor, după Romgaz, OMV Petrom și Engie. În sectorul de energie electrică, E.ON Energie este unul dintre jucătorii majori, așa-numiții furnizori de ultimă instanță.
E.ON Energie și-a majorat cu 55% profitul net în 2016, la 173,6 milioane lei, pe fondul menținerii cifrei de afaceri la circa 4,8 miliarde lei.
Pe 19 septembrie, AGA de la E.ON Energie îi va numi și pe administratorii noii companii care va prelua activitățile locale ale E.ON de furnizare de gaze naturale pentru populație, E.ON Gaz Furnizare. Statul român are dreptul să numească 3 dintre cei 7 membri ai Consiliului de Administrație. Astfel, Ministerul Energiei i-a propus pentru această poziție pe Dan Ilie Morega, Luiza Marian și Ioan Lazăr.
CITEȘTE ȘI Valerian Vreme, fostul ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, trimis în judecată în dosarul privind licențele MicrosoftIndemnizația netă de membru al CA-ului E.ON Energie este de 3.600 lei pe lună, rezultă din declarațiile de avere și interese ale mai multor reprezentanți ai statului în Consiliu.
Dan Ilie Morega, în vârstă de 71 de ani, este fost deputat, prefect și subprefect de Gorj. De-a lungul carierei sale, a trecut pe la PDSR (actualul PSD), ApR (Alianța pentru România, partid înființat în 1997 de actualul ministru de Externe Theodor Meleșcanu, absorbit în 2002 de PNL), PRM, PNL și UNPR. Anul trecut, presa locală din Gorj specula despre posibilitatea înscrierii lui Morega în organizația județeană a ALDE, partid din care face parte și ministrul Energiei, Toma Petcu.
În 2011, pe când era deputat UNPR, Morega a fost condamnat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani de închisoare cu suspendare și confiscarea a 200.000 lei din avere pentru că, în 2007, când era lider al organizației PNL Gorj, ar fi solicitat diverse sume de bani unor șefi de instituții din județ pentru a-și folosi influența în partid în scopul de a-i menține pe posturile de directori.
În același an, în alt dosar, Morega a fost achitat, alături de fostul ministru liberal al Muncii Paul Păcuraru, după ce a fost acuzat că i-ar fi promis lui Păcuraru că, din poziția de membru AGA la Complexul Energetic Rovinari, îl va sprijini pe fiul acestuia să obțină contracte de achiziție publică în domeniul formării profesionale la Complexurile Rovinari și Turceni și la Societatea Națională a Lignitului Oltenia, cu condiția ca ministrul să numească în funcția de inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj o persoană indicată de Morega.
CITEȘTE ȘI Guvernul introduce un nou tip de contract de muncă, pentru internship. Cum vor fi angajați tinerii interni și ce avantaje vor avea firmeleÎn prezent, Morega conduce un ONG în Târgu Jiu, numit Institutul de Analiză și Investigații Publice și Politice și, în această calitate, este citat adesea ca analist în unele publicații locale. În plus, este vicerector la o instituție de învățământ superior din Chișinău, Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
Fostul prefect al județului este asociat și la o firmă ce deține o fabrică de panificație din Motru scoasă la vânzare, numită Agenția Economică Uniunea Europeană SRL, precum și la una cu obiect de activitate "Alte forme de învățământ - Agenția Economică Română Agerom SRL. Unul dintre nepoții săi, Cosmin Morega, este viceprimar PSD la Motru.
Luiza Marian este fosta șefă de cabinet a liderului ALDE și președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu, iar în prezent ocupă un post de consilier la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Este totodată secretar general adjunct al ALDE.
Ioan Lazăr este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Alba și, în același timp, președinte al organizației ALDE din județ. În 2006, pe când era membru PNL, a fost numit de ministrul liberal de atunci al Apărării, Teodor Atanasiu, ce deținea și postul de președinte al PNL Alba, în funcția de director al Direcției Management Contracte - Departamentul pentru Armamente din cadrul MapN.