După modelul companiei-mamă, Engie România, unul din giganții locali ai furnizării de gaze, nu acordă dividende în 2020. Cât a încasat statul român anul trecut din această sursă

După modelul companiei-mamă, Engie România, unul din giganții locali ai furnizării de gaze, nu acordă dividende în 2020. Cât a încasat statul român anul trecut din această sursă
scris 30 apr 2020

Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul francez omonim și unde statul român deține 37% din acțiuni, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze naturale din țară, alături de E.ON, intenționează să nu acorde dividende acționarilor din profitul obținut în 2019, acesta urmând să fie inclus în rezerve ca rezultat reportat, potrivit unui document al companiei.

Sursa citată arată că Engie România a înregistrat anul trecut un profit net de 335,7 milioane lei, în scădere cu peste 26% față de 2018 (455,92 milioane lei).

Urmărește-ne și pe Google News

În cursul anului 2019 s-au aplicat prevederile celebrei și controversatei OUG nr. 114/2018, potrivit căreia producătorii români de gaze au fost obligați să își vândă producția furnizorilor consumatorilor casnici la prețul plafonat de 68 lei/MWh. Pe de altă parte, de la 1 iulie 2019, ANRE a redus prețul reglementat de furnizare pentrui populație practicat de Engie cu aproape 8%.

EXCLUSIV Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Fondatorul Dr. Leahu: Discutăm cu fonduri de investiții și suntem foarte aproape să deschidem prima clinică în străinătate. Atenție la măști! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Fondatorul Dr. Leahu: Discutăm cu fonduri de investiții și suntem foarte aproape să deschidem prima clinică în străinătate. Atenție la măști!

În raportul anual pe 2019 al grupului-mamă se arată că operațiunile Engie din România au înregistrat anul trecut un profit net de circa 95 milioane euro, cu 9% mai mare comparativ cu 2018 (87 milioane euro), iar veniturile au avansat cu peste 16%, la 1,436 miliarde euro.

Propunerea de includere în rezerve a profitului pe 2019, făcută de Consiliul de Administrație, trebuie aprobată de acționari în AGA. Acționarii Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu aproape 51% din titluri, statul român prin Ministerul Economiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea, cu aproximativ 12% din acțiuni.

Grupul-mamă Engie a anunțat recent că a renunțat la plata dividendelor planificate pentru 2019 și că și-a retras previziunile privind rezultatele financiare din acest an, din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), care va afecta semnificativ operațiunile și clienții grupului francez de energie și utilități.

ANAF va introduce poprirea bancară doar în limita sumelor pe care trebuie să le recupereze de la debitori CITEȘTE ȘI ANAF va introduce poprirea bancară doar în limita sumelor pe care trebuie să le recupereze de la debitori

În 2019, Engie România a distribuit acționarilor dividende totale de 136,77 milioane lei, reprezentând 30% din profitul pe anul anterior, dividende din care statul român a încasat peste 50 milioane lei. În 2018, profitul net al Engie a fost de 455,92 milioane lei, cu peste 35% mai mare decât în 2017, în principal ca urmare a scumpirii gazelor, atât pe piața reglementată a consumatorilor casnici și a CET-urilor ce produc căldură pentru populație, cât și pe piața concurențială.

Potrivit celor mai recente date ale ANRE, Engie și E.ON controlează autoritar furnizarea de gaze în regim reglementat pentru populație, cu o cotă de piața cumulată de peste 92% în ianuarie 2020, (47,11% - Engie, 45,06% - E.ON), fiind și cei mai mari operatori de rețele de distribuție a gazelor din România, prin subsidiarele Distrigaz Sud Rețele și Delgaz Grid.

Cele două companii asigură distribuția și furnizarea reglementată a gazelor în 34 de municipii-reședință de județ, în București (prin Distrigaz Sud Rețele a Engie), precum și în multe alte localități din țară. În acestea, Engie sau E.ON sunt și furnizori impliciți sau de ultimă instanță pentru consumatorii casnici care nu au trecut în piața liberă, preferând să beneficieze în continuare de prețuri reglementate, aprobate de ANRE. Potrivit legislației în vigoare și declarațiilor publice ale autorităților, prețul gazelor pentru populație urmează să fie complet liberalizat de la 1 iulie.

“Modelul” după care a fost creată BNR continuă să fie listat la Bursă CITEȘTE ȘI “Modelul” după care a fost creată BNR continuă să fie listat la Bursă

Pe piața concurențială, Engie a avut o cotă de piață de 13,23%. Totodată, în prima lună din acest an, Engie a fost cel mai mare importator de gaze din România, cu o pondere de peste 50%, prin Engie România (45,69%) și Engie Energy Management România (4,69%).

Pe lângă Engie România, activă în principal în furnizarea de gaze, dar și în cea de energie electrică, grupul francez controlează în România Distrigaz Sud Rețele (distribuție gaze), Engie Servicii SRL (servicii conexe instalații gaze), Brăila Winds SRL, Alizeu Eolian SA (producție energie regenerabilă) și Engie Building Solutions SRL (lucrări instalații și servicii pentru clienți industriali).

Consumul de gaze al României a consemnat anul trecut o scădere cu circa 6,7% față de 2018, potrivit estimărilor producătorului controlat de stat Romgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret reglementat gaze
liberalizare pret gaze populatie
dividende engie romania
statul roman dividende companii
engie romania
profit engie