Autoritățile au decis emiterea acordului de mediu pentru proiectul de exploatare offshore de gaze naturale Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească, dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz, relevă datele analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Principalele motive pe care s-a bazat decizia de emitere a acordului de mediu sunt concluziile raportului privind impactul asupra mediului, ale studiului de evaluare adecvată și ale sedinței de dezbatere publică din data de 09.01.2024, precum și finalizarea procedurii de evaluare a impactului în context transfrontier.
″Dezbaterea publică pe teritoriul Bulgariei a fost organizată în data de 15.05.2024, nu s-au înregistrat observații din partea publicului interesat. Prin scrisoarea nr. 99-00-200/10.06.2024, partea bulgară consideră că România și-a îndeplinit obligațiile privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului în context transfrontier, derulată în conformitate cu prevederile Convenției Espoo, și, în consecință, România poate continua procedura de reglementare la nivel național″, se arată în fundamentarea deciziei.
După cum a relatat Profit.ro, în cursul dezbaterii publice organizate la sud de Dunăre, reprezentanții Greenpeace Bulgaria le-au reproșat dezvoltatorilor Neptun Deep, printre altele, că raportul de mediu nu include studii de ecotoxicitate, că nu a fost efectuată o analiză a potențialului impact al minelor marine din Marea Neagră, plantate în cadrul conflictului militar Rusia-Ucraina, și că nu este limpede ce efecte va avea implementarea proiectului asupra schimbărilor climatice.
Filiala din România a Greenpeace a atacat în februarie anul acesta, în instanță, PUZ-ul proiectului Neptun Deep, emis în 2019. Primul termen în proces a fost stabilit pentru luna septembrie.
″Acum, suntem în etapa în care ne apropiem de obținerea evaluării impactului de mediu. Vor urma celelalte documente care vor fi trimise Ministerului Energiei, pentru autorizația de construcție, pe care sperăm să o obținem până la finalul lunii octombrie”, declara, în ultima parte a lunii mai, vicepreședintele pentru reglementare și afaceri publice corporative al OMV Petrom, Alexandru Maximescu.
În plus, contractorul Saipem a început de curând fabricarea de componente pentru instalațiile de producție Neptun Deep, pe un șantier al său din Indonezia:
CITEȘTE ȘI LEGE Scutire de impozit extinsă pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric
Compania a anunțat miercuri că proiectul Neptun Deep progresează conform planului, începerea forajelor fiind estimată pentru 2025, iar startul producției – pentru 2027, cu încadrare în bugetul total de până la 4 miliarde euro.
Graficul de dezvoltare Neptun Deep. Sursă: prezentare OMV Petrom pentru investitori, 19 iunie 2024
În plus, OMV Petrom caută în mod activ un partener pentru dezvoltarea perimetrului offshore de hidrocarburi Han Asparuh din sectorul bulgăresc al Mării Negre, după ce a preluat participația majoritară a gigantului francez TotalEnergies. Han Asparuh este practic ″lipit″ ca amplasament de perimetrul Neptun Deep din România al OMV Petrom și Romgaz.