România și alte 14 state membre UE au solicitat oficial Comisiei Europene, printr-o scrisoare adresată comisarului european pentru Energie Kadri Simson, plafonarea prețului angro la gaze naturale în spațiul comunitar indiferent de sursă, mai exact nu numai pentru importurile din Rusia, relevă documentul analizat de Profit.ro.
Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie.
Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro și Complexul Energetic Oltenia, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Scrisoarea este semnată de miniștrii Energiei din Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″Plafonul ar trebui aplicat tuturor tranzacțiilor angro cu gaze naturale și nu doar importurile din anumite jurisdicții. Poate fi stabilit în așa fel încât să asigure securitatea aprovizionării și fluxul liber de gaze în interiorul Europei, realizând totodată obiectivul nostru comun de reducere a cererii de gaze. Acest plafon reprezintă o prioritate și poate fi completat cu propuneri de întărire a supravegherii financiare a pieței de gaze și de dezvoltare de repere alternative pentru stabilirea prețurilor la gaze în Europa″, notează semnatarii scrisorii.
Cele 15 state solicită discutarea propunerii de plafonare a prețurilor angro la gaze la ședința extraordinară a Consiliului UE al Energiei din 30 septembrie, urmată de elaborarea ″cât mai curând posibil″ a unui proiect de act normativ în această privință.
Plafonarea prețurilor la gaze naturale nu va rezolva criza energetică a Europei, a declarat recent Jonas Gahr Stoere, premierul Norvegiei, țară care a luat locul Rusiei în topul furnizorilor de gaze ai Bătrânului Continent. ″Rămânem deschiși la alte propuneri (de măsuri – n.r.), însă sunt sceptic cu privire la stabilirea unui preț maximal la gaze naturale. Un preț maximal nu va rezolva problema fundamentală, aceasta fiind că există prea puțin gaz în Europa″, a spus Stoere.
În prima parte a lunii, miniștrii Energiei din țările membre ale Uniunii Europene au respins o propunere care viza plafonarea exclusivă a prețului gazelor rusești.