Harri Kiiski s-a retras de la conducerea Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România și totodată cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din țară, într-un context în care compania și-a trimis peste 200 de angajați la alte firme sau direct în șomaj tehnic, pe fondul scumpirii galopante a gazelor și energiei.
El a fost numit CEO în decembrie 2019 - VEZI AICI VIDEO INTERVIU
Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie.
Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy și Vimetco Alro, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
De la 1 octombrie, Josh Zacharias va ocupa poziția de Director General al Azomureș, acesta fiind implicat în coordonare și activitatea comercială din ianuarie 2020. Pe parcursul lunii octombrie, cei doi vor lucra împreună pentru asigurarea unei tranziții fără probleme.
CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica și Nova Power&Gas au înființat compania de proiect ce își propune construirea unei centrale cu mini-reactoare nucleare americane NuScale la DoiceștiAzomureș, care în luna iunie a oprit producția de amoniac, tot din cauza scumpirilor, după ce abia reluase producția de bază, de îngrășăminte și de produse pentru industrie, în luna aprilie, după o altă pauză, atunci de 4 luni, a a anunțat recent că a decis să aplice noi măsuri de reducere a activităților, în următoarele luni, în contextul crizei energetice, peste 200 de angajați direcți ai companiei urmând să fie delegați către alte companii sau trimiși în șomaj tehnic.
De asemenea, firmele care asigură diverse servicii de mentenanță pe platforma Azomureș au fost anunțate că activitatea le va fi redusă cu cel puțin 30% în următoarele luni, cu un potențial impact direct asupra angajaților lor.
De ce este important: Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu o pondere de aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii, fiind unul dintre pilonii securității alimentare și un contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României.
De asemenea interesant: Compania se află și pe lista oficială a marilor consumatori industriali cărora le poate fi întreruptă furnizarea gazelor naturale pe timp de iarnă în caz de criză în aprovizionare.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața localăNoile măsuri prevăd că, pentru schimburile de noapte și la sfârșit de săptămână, va fi păstrat doar personalul esențial.
Azomureș susține că, din punct de vedere operațional, instalațiile sunt pregătite în orice moment să fie repornite la o capacitate de 50%, "dacă realitatea economică va permite".
În iunie, compania a argumentat noua suspendare de activitate prin faptul că piața europeană a gazelor naturale a înregistrat o creștere bruscă a prețului, iar în ultimele zile prețurile au urcat de la 80 euro Mwh la 125 – 130 euro Mwh. Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanțul de transport al gazelor și operațiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creștere a prețului. În paralel, prețurile la îngrășăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activități acum fiind cele de recoltare a culturilor. În aceste condiții este evident că producția de îngrășăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic.
În consecință, Azomureș a luat atunci decizia de a suspenda temporar producția de amoniac (produs intermediar obținut din gaz, utilizat pentru fabricarea îngrășămintelor). Spunea că va continua să producă îngrășăminte, până la epuizarea stocului de amoniac existent.
„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piața gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrășăminte. În România, continuăm dialogul cu autoritățile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe țări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziția industriei un preț plafonat, de 72 euro Mwh. Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deși are la dispoziție cadrul legal european. Ca producător știm că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată și în România”, spunea Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Valeriu Filip, partener FGO: Din 2017, am crescut cu aproape 15.000 de firme în fiecare an. Apariția reglementărilor pentru facturarea electronică nu a adus un număr mai mare de utilizatori platformei noastrePersonalul de pe platforma Azomureș era indicat că își va continua activitatea conform programului normal de lucru acolo unde este nevoie. La acel moment nu era luat în calcul șomajul tehnic, dar rămânea o opțiune dacă suspendarea activității urma să fie prelungită.
Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Azomureș furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România. Producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești. Azomureș este parte din grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrășăminte și cereale la nivel global.
Azomureș și-a mai oprit producția în decembrie. Profit.ro a anunțat în exclusivitate la începutul lunii octombrie că, la acel moment, Azomureș opera la numai 50% din capacitate, din cauza exploziei prețurilor gazelor naturale.
Compania, controlată de grupul elvețian Ameropa, are peste 1.000 de salariați și a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri ce a depășit 1,8 miliarde lei.