Uniunea Europeană, Egiptul și Israelul - acord pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate către statele membre UE, pe fondul războiului din Ucraina

Uniunea Europeană, Egiptul și Israelul - acord pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate către statele membre UE, pe fondul războiului din Ucraina
scris 16 iun 2022

Uniunea Europeană, Egiptul și Israelul au semnat un acord menit să crească aprovizionarea de gaze naturale lichefiate către statele membre UE, care urmăresc să-și reducă dependența de livrările din Rusia pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, relatează The Associated Press.

Acordul va permite Israelului să trimită un volum mai mare de gaze prin Egipt, care are facilități de lichefiere pentru a-l exporta pe mare, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Australienii de la Macquarie au început lucrările la noua hidrocentrală din Caraș Severin CITEȘTE ȘI FOTO Australienii de la Macquarie au început lucrările la noua hidrocentrală din Caraș Severin
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Von der Leyen, care a vizitat Israelul la începutul acestei săptămâni, a declarat că acordul face parte din eforturile Europei de a diversifica sursele de energie și de a importa hidrocarburi de la ”alți furnizori de încredere”, scrie News.ro.

Conform acordului, UE va ajuta Egiptul și Israelul să-și sporească producția și explorarea de gaze în apele lor teritoriale. Nu este clar cât de mult gaz va importa UE din cele două țări.

”Se știe că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a expus dependența Uniunii Europene de combustibilii fosili proveniți din Rusia și vrem să scăpăm de această dependență”, a spus von der Leyen într-o conferință de presă comună cu președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sissi.

Ministrul israelian al Energiei, Karin Elharrar, a declarat că acordul a fost rezultatul invaziei Moscovei asupra Kievului, care a provocat o criză energetică la nivel european. Ea a spus că evidențiază, de asemenea, cooperarea în creștere dintre Egipt și Israel, doi foști inamici.

”Aceasta este o declarație pentru cei care văd în regiunea noastră doar forțe negative, cum ar fi diviziunea și conflictul. Acest memorandum de înțelegere ne arată că deschidem o nouă cale de parteneriat, solidaritate și durabilitate”, a subliniat ea.

Ministrul egiptean însărcinat cu gestionarea petrolului, Tarek el-Molla, a descris acordul drept ”o piatră de hotar importantă” pentru cooperarea dintre Egipt, Israel și UE. El a spus că va duce la o cooperare suplimentară între membrii Forumului de Gaze al Mediteranei de Est, care include Iordania, Israel, Cipru, Grecia, Egipt, Autoritatea Națională Palestiniană, Franța și Italia.

Potrivit acordului, gazul israelian va fi adus prin conductă la terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) al Egiptului din Marea Mediterană, înainte de a fi transportat cu un tanc pe țărmurile europene, a declarat Ministerul israelian al Energiei.

Israelul are două zăcăminte de gaze operaționale în largul coastei sale mediteraneene, care conțin aproximativ 690 de miliarde de metri cubi de gaze naturale combinate, iar o a treia platformă offshore este în proces de construire. Ierusalimul a semnat deja acorduri de export de gaze cu Egiptul și Iordania, state vecine.

Egiptul, care a făcut descoperiri majore de gaze recent, a exportat 8,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2021 și 4,7 miliarde de metri cubi până în luna mai a acestui an, potrivit Refinitiv Eikon, un furnizor global de date financiare. Majoritatea exporturilor se îndreaptă, însă, către piețele asiatice.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale lichefiate
uniunea europeană