Ajutorul de stat pentru centralele care produc concomitent energie termică, și electrică, în cogenerare de înaltă eficiență, constând într-o contribuție plătită pe facturi de toți consumatorii de electricitate din România, poate fi acordat până cel mult în anul 2023, iar pentru multe CET-uri care livrează agent termic în sistemele centralizate de încălzire pentru populație va expira chiar mai devreme, astfel că Guvernul caută o soluție pentru a continua să subvenționeze aceste centrale.
Documentul incluzând modificările pregătite poate fi furnizat abonaților Profit Insider, la cerere trimisă pe adresa de e-mail profit@profit.ro
În noiembrie 2016, Comisia Europeană a decis că "ajutorul poate fi acordat în cursul perioadei 2010-2023, fără a se depăși unsprezece ani consecutivi de sprijin pentru fiecare beneficiar și nu poate fi extins dincolo de sfârșitul perioadei de amortizare a unității de cogenerare de înaltă eficiență a energiei termice și a energiei electrice care beneficiază de sprijin".
De exemplu, în cazul principalului beneficiar al ajutorului de stat, Electrocentrale București (ELCEN), 2022 este ultimul an în care poate beneficia de schema de sprijin. Anul trecut, ELCEN a primit bonus de cogenerare în valoare de peste 375 milioane lei, reprezentând aproape 22% din cifra totală de afaceri pe 2017 a companiei, de 1,73 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Forbes - George Clooney, actorul cu cele mai mari câștiguri înregistrate într-un an. Mayweather, pe primul loc în Celebrity 100Potrivit unui document guvernamental, Executivul analizează posibilitatea introducerii unui nou sistem de subvenționare a cogenerării. Documentul incluzând modificările pregătite poate fi furnizat abonaților Profit Insider, la cerere trimisă pe adresa de e-mail profit@profit.ro.
Acest ajutor de stat a menținut în viață multe dintre CET-urile care livrează energie termică în sistemele de încălzire centralizată din localitățile care încă dispun de așa ceva. De altfel, CET-urile au fost acuzate că practică așa-numita "subvenție încrucișată". Este vorba de alocarea costurilor comune ale cogenerării pe cele două rezultante ale acesteia, energia electrică și energia termică. Suspiciunea este că sunt "umflate" costurile energiei termice, care este livrată la preț fix reglementat de ANRE cu obligativitatea acoperirii tuturor costurilor, pentru a se reduce prețul de cost al energiei electrice, astfel încât aceasta să aibă un preț de vânzare mai atractiv pe piețele concurențiale administrate de bursa OPCOM.