Producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Oltenia, controlat de statul român cu peste 77% din acțiuni, vrea să contracteze un credit pe termen lung în valoare de 250 milioane lei, care să fie garantat de stat prin Eximbank în proporție de 80%, pentru reabilitarea și modernizarea blocului energetic 5 pe lignit de 330 MW de la sucursala Electrocentrale Rovinari, în vederea prelungirii cu 15 ani a duratei de funcționare a acestuia.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, CE Oltenia are în vedere un împrumut de 250 milioane lei pe 10 ani, cu perioadă de grație de circa 2 ani, potrivit unui document al companiei. Circa 90 milioane lei sunt necesari pentru lucrările care ar urma să fie executate anul acesta. Termenul de finalizare a lucrărilor este jumătatea anului 2020.
Investiția este necesară pentru respectarea legislației de mediu în ceea ce privește emisiile industriale, reducerea consumurilor de energie și combustibil, creșterea eficienței, fiabilității și siguranței în exploatare și reducerea costurilor de exploatare, întreținere și reparații.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Pentru a putea funcționa după finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare, blocul energetic nr. 5 din cadrul SE Rovinari trebuie să fie racordat la o instalație de desulfurare a gazelor de ardere nouă (care trebuie realizată) sau existentă", se precizează într-un document.
În 2016 a fost întocmit un studiu de fezabilitate a proiectului, care a estimat investiția la aproape 538 milioane lei plus TVA, respectiv peste 640 milioane lei cu TVA inclusă. În prezent, CE Oltenia se află în curs de achiziție a unor servicii de proiectare care să actualizeze studiul de fezabilitate în ceea ce privește costurile proiectului și sursele de finanțare a acestuia.
Până la finalul lunii noiembrie a anului trecut, CE Oltenia a încheiat contracte necesare proiectului în valoare de 350,6 milioane lei, din care au fost realizate lucrări de 68,3 milioane lei, iar în prezent sunt în curs de contractare pentru lucrări de execuție evaluate la 100 milioane lei, arată sursa citată.
CITEȘTE ȘI Ce alte zile libere vor fi în acest an. Atenție: Guvernul poate introduce noi zile nelucrătoare. Care sunt acestea
"Băncile finanțatoare au fost interesate și și-au exprimat disponibilitatea de a participa prin procedură competitivă în vederea acordării acestui credit societății. Eximbank și-a exprimat disponibilitatea atât de acordare a creditului, cât și de garantare a acestuia. Având în vedere discuțiile purtate cu băncile, precum și termenul scurt de realizare a investiției, s-a stabilit ca, pentru optimizarea timpului de obținere a împrumutului, etapele de contractare a unui credit pe termen lung trebuie desfășurate în paralel", se afirmă în documentul CE Oltenia.
Blocul energetic 5 pe lignit de 330 MW de la sucursala Electrocentrale Rovinari a CE Oltenia a fost pus în funcțiune în 1978 și a înregistrat aproape 88.000 de ore de funcționare de la ultima reparație capitală, finalizată în 1998, fiind oprit din funcționare în anul 2015. Marele avantaj al termocentralei Rovinari este proximitatea față de sursa de aprovizionare cu cărbune, costul cu transportul acestuia fiind minim.
Iarna, în unele momente cu temperaturi foarte scăzute, consum foarte mare și aport redus al parcurilor eoliene și al hidrocentralelor, CE Oltenia ajunge să asigure și o treime din totalul producției de energie a României. Anul trecut, compania a funcționat în medie cu 8 grupuri energetice, acoperind o cotă de până la 24% din piața de energie și de circa 40% din serviciile de sistem necesare la nivel național. În perioada de iarnă, CE Oltenia a funcționat inclusiv cu toate cele 11 grupuri energetice disponibile, atingând în repetate rânduri o cotă de piață de 30%.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un nou accident produs de o Tesla în regim Autopilot, care a intrat într-un camion de pompieri
În toamna anului trecut, CE Oltenia și-a revizuit în creștere de 78 de ori estimarea de profit net pe 2017, de la doar 2 milioane lei la 154,6 milioane lei, după ce compania a reușit să obțină un rezultat net pozitiv de peste 307 milioane lei în primele 6 luni din 2017, comparativ cu pierderea de 138,2 milioane lei din prima jumătate a anului anterior.
"Realizarea acestor indicatori a fost posibilă în condițiile creșterii cererii de energie, a unei hidraulicități mai scăzute decât în semestrul 1 2016, dar și a ieșirii din piață, pentru anumite perioade timp, a unor capacități de producție importante (centrala OMV Petrom de la Brazi – 860 MW – defecțiuni tehnice, oprirea planificată pentru o perioadă de 30 de zile a reactorului 2 al centralei nuclearelectrice de la Cernavodă – 700 MW)", se arată în raportul pe semestrul I 2017 al Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia.
Complexul a beneficiat și de majorarea amplă a prețurilor de vânzare a energiei electrice pe bursa de profil OPCOM. Potrivit rapoartelor lunare ale operatorului de piață, prețurile medii de închidere de pe platforma PZU (piața spot) au fost mai mari (în lei) în fiecare lună a intervalului ianuarie-iunie 2017, față cele din lunile corespunzătoare din 2016, procentele de majorare fiind de 83% în ianuarie, 105% în februarie, 42% în martie, 33% în aprilie, 60% în mai și 43,5% în iunie.
CITEȘTE ȘI Fost oficial din administrația Obama,în discuții exclusive pentru a cumpăra compania Weinstein, cu 500 milioane dolari. Producătorul de filme, în plin scandalProiectul de buget rectificat pe 2017 prevede astfel venituri totale de 4,303 miliarde lei, cu 15,1% (peste 563 milioane lei) mai mari față de bugetul inițial, aprobat de Executiv la finalul lunii mai. În schimb, cheltuielile totale sunt proiectate să crească cu doar 10,1% (379 milioane lei), la 4,117 miliarde lei.
Rectificarea bugetară a CE Oltenia a inclus și o majorare cu aproape 25 milioane lei a cheltuielilor de natură salarială, datorată reîntregirii fondului de salarii, prevăzută de lege, pentru plata orelor suplimentare lucrate de personalul Complexului, în condițiile creșterii producției de energie electrică cu aproximativ 1 TWh și a celei de cărbune cu 1 milion de tone. Astfel, câștigul mediu brut lunar pe salariat era estimat în creștere cu 3,9%, la 4.222 lei, echivalentul unui salariu mediu net de aproape 3.000 de lei pe lună.
Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea este al doilea acționar ca importanță, cu o participație de 21,55% din capitalul Complexului. Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011, prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia.