DOCUMENT Ce mai lipsește pentru finalizarea tranzacției de 127 milioane euro Chimcomplex-Oltchim: aprobarea Consiliului Concurenței, avizul CSAT și banii

DOCUMENT Ce mai lipsește pentru finalizarea tranzacției de 127 milioane euro Chimcomplex-Oltchim: aprobarea Consiliului Concurenței, avizul CSAT și banii
scris 31 oct 2018

Data limită de finalizare a tranzacției prin care Chimcomplex, controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, preia principalele active ale combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, prin plata de către cumpărător a prețului stabilit prin contract, de 127 milioane euro plus TVA, a fost prelungită cu o lună, până pe 17 noiembrie, întrucât lipsesc deocamdată avizele obligatorii din partea Consiliului Concurenței și a CSAT, iar Chimcomplex se află încă în proces de obținere a finanțării necesare achiziției.

Astfel, Chimcomplex a solicitat pe 12 octombrie administratorilor judiciari ai Oltchim prelungirea cu o lună, până pe 17 noiembrie, a termenului limită, "motivat de finalizarea documentelor de finanțare și de obținerea autorizării din partea Consiliului Concurenței și a aprobării CSAT", se arată într-un document al administratorilor judiciari Rominsolv și BDO Business Restructuring, datat 23 octombrie 2018.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, cei doi administratori au decis să accepte solicitarea Chimcomplex de prelungire a deadline-ului având în vedere și "corespondența și întâlnirile cu Cumpărătorul din ultimele săptămâni pe tema necesității prelungirii datei limită pentru a fi în măsură să acceseze finanțarea necesară achiziției", precum și "dorința Vânzătorului de a-l sprijini pe Cumpărător pentru finalizarea tranzacției, care a fost manifestată și prin suportul acordat acestuia pentru asigurarea finanțării", practicienii în insolvență subliniind "utilitatea realizării vânzării în contextul expirării perioadei de realizare a planului (de reorganizare a Oltchim – n.r.) în aprilie 2019, precum și în contextul finalizării investigației (Comisiei Europene – n.r.) privind ajutorul de stat în acest an".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

DOCUMENT Ce mai lipsește pentru finalizarea tranzacției de 127 milioane euro Chimcomplex-Oltchim: aprobarea Consiliului Concurenței, avizul CSAT și banii
DOCUMENT Ce mai lipsește pentru finalizarea tranzacției de 127 milioane euro Chimcomplex-Oltchim: aprobarea Consiliului Concurenței, avizul CSAT și banii
Vicepremierul Viorel Ștefan s-a înscris în cursa pentru conducerea ASF CITEȘTE ȘI Vicepremierul Viorel Ștefan s-a înscris în cursa pentru conducerea ASF

Obținerea avizelor Consiliului Concurenței și ale CSAT asupra tranzacției reprezintă ultimele două condiții suspensive care, potrivit contractului de cumpărare a activelor Oltchim, trebuie îndeplinite pentru declanșarea obligației cumpărătorului de a plăti prețul convenit, de 127 milioane euro plus TVA. De la împlinirea datei limită, care a fost stabilită recent pe 17 noiembrie, Chimcomplex mai are la dispoziție 20 de zile pentru a face plata. Ulterior, va mai putea beneficia de zile suplimentare, dar doar contra unor penalități care merg de la 0,01% (69.299 lei) la 0,1% (692.991 lei) pe zi de întârziere.

Celelalte trei condiții suspensive au fost deja îndeplinite și se referă la aprobarea contractului de vânzare de active de către creditori, confirmarea de către judecătorul sindic a planului de reorganizare a Oltchim și menținerea în stare bună a activelor și activității combinatului vâlcean.

"(...) menționăm că notificarea Consiliului Concurenței, în sarcina Vânzătorului, a fost făcută la data de 24.08.2018, fiind primită de Consiliu la data de 27.08.2018; Consiliul la rândul său notificând CSAT la data de 30.08.2018. Prin adresa 13628/11.10.2018, Consiliul Concurenței informează asupra faptului că notificarea concentrării economice ce urmează să se realizeze prin preluarea controlului unic direct de către Chimcomplex SA asupra unor active aparținând Oltchim SA a devenit efectivă la data de 05.10.2018, dată la care au fost transmise ultimele informații în vederea completării notificării și că urmează să emită o decizie în 45 de zile calendaristice. Prin adresa 13744/15.10.2018, Consiliul reiterează cele arătate prin adresa 13628/11.10.2018 și completează infomarea cu privire la faptul că CSAT se află în analiza operațiunii de concentrare economică. (...) documentația în vederea analizelor autorităților competente pentru îndeplinirea Condiției referitoare la Concurență și a Condiției CSAT, prevăzute de Articolul 10.1 lit. a) și b) din Contract, a fost depusă de Cumpărător la sfârșitul lunii august 2018, în pofida numeroaselor notificări făcute de Vânzător, neacordând autorităților timpul rezonabil necesar analizei și finalizării ei până la Data limită extinsă. (...) până la data prezentei, niciuna dintre autoritățile menționate mai sus nu a eliberat avizul/autorizarea necesar(ă) finalizării tranzacției (...)", se menționează în document.

DOCUMENT Ce mai lipsește pentru finalizarea tranzacției de 127 milioane euro Chimcomplex-Oltchim: aprobarea Consiliului Concurenței, avizul CSAT și banii
Retailer: Șoferii români forțează utilizarea anvelopelor peste limita maximă de folosire. Câți bani cheltuiesc la pregătirea autovehiculului pentru iarnă CITEȘTE ȘI Retailer: Șoferii români forțează utilizarea anvelopelor peste limita maximă de folosire. Câți bani cheltuiesc la pregătirea autovehiculului pentru iarnă

După cum a anunțat Profit.ro la începutul lunii septembrie, două companii din Pakistan, una din Germania și una din Luxemburg au depus oferte indicative neangajante pentru preluarea a trei active ale combinatului chimic Oltchim, care nu sunt incluse în tranzacția deja încheiată cu Chimcomplex, și au început procedurile de due dilligence, deadline-ul de transmitere a ofertelor finale fiind sfârșitul lunii octombrie.

Activele vizate de potențialii cumpărători sunt uzina PVC II din Râmnicu Vâlcea, uzina petrochimică Bradu și uzina de anhidridă ftalică din Râmnicu Vâlcea, conform datelor analizate de Profit.ro. În total, un număr de 9 investitori s-au arătat interesați de aceste active de la scoaterea lor pentru a doua oară la vânzare, în iunie, însă numai 4 au depus oferte indicative până la termenul final din 31 iulie.

Aceștia sunt Nimir Chemicals și Mata Chemicals din Pakistan, Aiotec din Germania și Vynova Holding din Luxemburg, parte a International Chemical Investors Group. Germanii de la Aiotec au licitat și anul trecut pentru uzinele PVC II și Bradu, însă oferta lor a fost respinsă ca nesatisfăcătoare. Interes au mai exprimat și BNS Group din India și International Process Plants din SUA, ambele participante, fără succes, și la licitația de anul trecut, precum și americanii de la Phoenix Equipment Corporation, ucrainenii de la Lizinvest și încă o companie indiană, Ravi Vinyls.

VIDEO Dispozitive explozive găsite la reședința soților Clinton și a lui Obama, după cel descoperit lângă locuința lui Soros UPDATE Dispozitiv exploziv adresat și Casei Albe CITEȘTE ȘI VIDEO Dispozitive explozive găsite la reședința soților Clinton și a lui Obama, după cel descoperit lângă locuința lui Soros UPDATE Dispozitiv exploziv adresat și Casei Albe

Potrivit contractului de perfectare a tranzacției principale, Chimcomplex trebuie să plătească 127 milioane euro pe activele pe care le va prelua de la Oltchim, respectiv uzinele clor-alkali, uzina oxo-alcooli, uzinele propilen-oxid și polioli, pachetul "servicii site" (toate acestea integral), precum și, parțial, vagoanele de cale ferată ale Oltchim și uzina petrochimică VCM/PVC.

În iunie, Oltchim a finalizat tranzacția de vânzare a activului Divizia Materiale de Construcții Ramplast, și a încasat prețul convenit, de 12,11 milioane lei plus TVA, de la cumpărătorul Dynamic Selling Group.

Oltchim și-a triplat profitul net în primul semestru din 2018, la 83 milioane lei, iar cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 20%, la 577,21 milioane lei, în proporție de 80% asigurată de exporturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
chimcomplex
stefan vuza
privatizare oltchim
vanzare active oltchim