Compania americană NuScale, controlată majoritar de către conglomeratul industrial texan Fluor Corp., care a semnat în noiembrie un acord cu Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa, le-a dezvăluit investitorilor potențial interesați de listarea sa la Bursă, preconizată pentru prima jumătate a anului viitor, că modelul său de business presupune încasarea de la clienți a 90% din veniturile aferente unui contract de construire și operare a unei unități de producție de energie înainte de punerea în funcțiune a acesteia.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Ne-am structurat contractele cu clienții în așa fel încât aceștia să plătească pentru materialele și serviciile care contribuie la construirea unei centrale NuScale înainte ca noi să cheltuim bani cu acestea, pentru a fi tot timpul în avans din perspectiva cash-flow-ului. Asta ne permite să lucrăm cu stocuri foarte mici și cheltuieli de capital foarte reduse, pentru a menține costul total de finanțare asociat cu NuScale la niveluri joase, de care să beneficieze mai departe clienții", a declarat directorul financiar al NuScale, Chris Colbert, la întâlnirea cu investitorii, conform datelor analizate de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cadrul acesteia, oficialii companiei au subliniat în mai multe rânduri că NuScale este o "mașinărie de brevete", având în portofoliu peste 600, acordate sau în curs de acordare.
"Multe dintre brevetele pe care le deținem sunt legate de dezvoltarea de programe IT și ar fi foarte greu (pentru un competitor – n.r.) să facă inginerie inversă (pentru a descoperi cum funcționează tehnologia NuScale – n.r.) fără să aibă aceste programe. Deținem toate drepturile de proprietate intelectuală pe software, care este aprobat de către Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission - NRC). Cum a spus și Chris, modelul nostru de business se bazează pe cheltuieli de capital reduse. Noi furnizăm tehnologie. Nu suntem o companie de inginerie, nici de fabricație și nici de construcții", a arătat și CEO-ul NuScale, John Hopkins.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grevă spontană a angajaților CFRȘefii companiei au mai explicat că, pe baza brevetelor deținute, NuScale și-a dezvoltat o rețea de furnizori de echipamente și combustibil, astfel încât să nu fie nevoită să investească în capacități de fabricație.
"Furnizorii sunt de o importanță critică și avem parteneriate cu firme de top din întreaga lume. Framatome ne furnizează combustibilul, care este aprobat de către NRC. Doosan din Coreea de Sud și BWXT din Canada vor fabrica modulele nucleare. Toți acești furnizori au renume și capacitate de producție și, ceea ce este de asemenea important, știu că, chiar dacă nu au investit în NuScale, tot vor trebui să se dovedească competitivi. Iar dacă nu se vor dovedi competitivi, putem să mergem în altă parte", a punctat John Hopkins.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un pod s-a prăbușit peste o autostradă în ChinaPotrivit prezentării făcute investitorilor, durata de viață a unei centrale nucleare NuScale este de 60 de ani, iar compania își propune să obțină venituri cel mai devreme cu 8 ani înainte de intrarea în operare comercială a unei astfel de unități de producție.
"Astfel că, pe măsură ce vom adăuga centrale noi în portofoliu, vom putea să ne bazăm dezvoltarea pe aceste venituri. Caracteristicile cash-flow-ului nostru sunt extrem de atractive. După cum se vede în acest grafic, ne propunem ca, la momentul demarării operării comerciale a unei centrale sau cu un an înainte, să fi încasat deja circa 90% din veniturile așteptate pe toată perioada contractului. În același timp, datorită reglementărilor contabile, aceste venituri nu vor fi recunoscute în situațiile noastre financiare decât în momentul când modulele nucleare vor fi propriu-zis livrate pe amplasamente, însă cash-ul va fi la dispoziția noastră și îl vom putea utiliza, nu doar pentru plata materialelor utilizate la fabricarea modulelor, ci și pentru plăți către acționari", a spus CFO-ul Chris Colbert.
Sursă: NuScale
Potrivit NuScale, prima centrală ar putea fi livrată către un client cel mai devreme în 2027, compania estimând că va ajunge pe cash-flow pozitiv în 2024.
NuScale se va lista la bursa americană Nasdaq, prin fuziune cu un vehicul juridic deja listat acolo, Spring Valley Acquisition Corp., sponsorizat de fondul de investiții Pearl Energy din Dallas. În urma tranzacției de fuziune ce o va aduce la cota Nasdaq, a cărei finalizare este așteptată în prima jumătate a anului viitor, NuScale se așteaptă să obțină venituri brute de 413 milioane dolari (373 milioane dolari net), care vor fi investite în aducerea tehnologiei reactoarelor modulare mici la stadiul de operare comercială, compania precizând că nu se așteaptă să aibă ulterior nevoie de capital suplimentar până când va ajunge să aibă cash-flow pozitiv din operațiunile sale.