Obiectivele naționale privind energia eoliană la nivel mondial în 2030 vizează 2.157 GW, o capacitate de 2,4 ori mai mare față de cei 901 GW care existau anul trecut, conform unui raport al grupului de experți în energie Ember, care subliniază că, pentru a se tripla capacitatea din 2022, vor mai fi necesari 585 GW, relatează agenția EFE.
Raportul analizează obiectivele naționale privind energia eoliană în 2030 din 70 de țări și Uniunea Europeană, care, împreună, dețin 99% din capacitatea eoliană mondială actuală, scrie Agerpres.
Analista în domeniul energiei electrice a Ember, Katye Altier, consideră că sectorul eolian nu primește suficientă atenție, în pofida faptului că generează energie ieftină și completează solarul.
La Conferința privind Schimbările Climatice COP28 a ONU, organizată în decembrie, statele au ajuns la un acord pentru a tripla capacitatea de energie regenerabilă la nivel global în 2030.
Conform Agenției Internaționale a Energiei, pentru a îndeplini acest obiectiv de triplare a capacității de energie regenerabilă și capacitatea eoliană ar trebui să se tripleze.
Raportul grupului de experți Ember subliniază că la nivel mondial capacitatea eoliană se va dubla în principal pentru că se așteaptă ca în China să fie depășită capacitatea necesară, în timp ce restul lumii, în ansamblu, se îndreaptă spre o neîndeplinire a obiectivelor.
Ultimele estimări din sector semnalează că China își va tripla capacitatea eoliană până în 2030 și va continua să instaleze mai mult de jumătate din noile capacități eoliene la nivel global în fiecare an în perioada 2024-2030.
Statele Unite și India au un mare decalaj între instalațiile planificate și necesarul pentru a-și îndeplini actualele obiective stabilite pentru 2030.
Deși SUA nu au un obiectiv explicit, modelele utilizate sugerează că în această țară capacitatea de energie eoliană ar trebui să crească de 2,6 ori, de la 142 GW în 2022 la 369 GW în 2030. Pentru aceasta, este nevoie să instaleze 32 GW de energie eoliană pe an în perioada 2024 -2030, dar, potrivit raportului grupului Ember, ritmul actual de construcție este foarte scăzut, în 2023 fiind adăugați doar 6,4 GW de energie eoliană.
India, la rândul său, și-a propus să construiască instalații de energie regenerabilă de 509 GW până în 2030, inclusiv 110 GW energie eoliană, iar pentru aceasta ar fi necesar să construiască instalații de energie eoliană de 9,3 GW pe an în perioada 2024 - 2030. În India a crescut capacitatea de energie eoliană în ultimii trei ani, dar ritmul actual de construcție, de 2,8 GW în 2023, este mult sub ceea ce este necesar.
Există însă țări care își îndeplinesc obiectivele, precum Brazilia, care ar trebui să genereze 300 MW de energie eoliană pe an între 2024 și 2030 și care în 2023 a stabilit un record, adăugând 5 GW de energie eoliană. Conform previziunilor IEA, Brazilia va continua să adauge, în medie, 2,4 GW de energie eoliană pe an până în 2030.
CITEȘTE ȘI ASF aprobă prospectul One United Properties pentru majorarea capitalului social, care vizează atragerea a 70 de milioane de euroÎn cazul Turciei, obiectivul era ca 12% din energia regenerabilă să provină din sectorul eolian în 2030, nivel ce a fost deja atins. Însă, în acest caz, raportul Ember consideră că Turcia are un obiectiv prea puțin ambițios, deoarece ar fi fost capabilă să fixeze ținte mai înalte, având un potențial eolian cu mult peste obiectivele actuale.
Potrivit Ember, se așteaptă ca energia solară și eoliană să aibă un aport de peste 90% la creșterea capacităților de energie regenerabilă la nivel mondial, ceea ce va permite triplarea capacității globale.
Grupul de experți consideră că pentru triplarea capacității regenerabilelor, statele ar trebui să se concentreze pe construcția rapidă de instalații eoliene.