Disponibilizările de la Compania Națională a Uraniului vor costa statul român 12,4 milioane lei

Disponibilizările de la Compania Națională a Uraniului vor costa statul român 12,4 milioane lei
scris 16 nov 2016

Disponibilizările de la Compania Națională a Uraniului (CNU) vor avea un impact asupra bugetului public, prin veniturile de completare plătite din bugetul de șomaj, de 12,44 milioane lei, din care 161.352 lei în acest an, 7,62 milioane lei în 2017 și 4,66 milioane lei în 2018.

Ministerul Energiei, propune printr-un proiect de Hotărâre de Guvern, alocarea a 161.352 lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru anul 2016 pentru plata venitului lunar de completare, pentru 332 de persoane disponibilizate din cadrul CNU, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceste drepturi cuvenite sunt aferente lunii decembrie 2016.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Planul de disponibilizare de personal întocmit de CNU prevede concedierea colectivă a 332 salariați, dintr-un total de 1.106 salariați, din care la sucursala Suceava- 203 salariați, la sucursala Feldioara -  117 salariați, iar la sediul CNU - 12 salariați.

Disponibilizarea personalului se va face într-o singură etapă, data estimată la care vor avea loc concedierile colective fiind 30 noiembrie 2016, arată documentul.

Proiectul estimează că, prin disponibilizarea celor 332 de salariați, cheltuielile lunare cu personalul se vor reduce cu 1,7 milioane lei.

"La nivelul anului 2017, reducerea cheltuielilor cu personalul va fi în valoare de 20.461.008 lei, productivitatea muncii urmând a crește, la sfârșitul anului 2017, la 145,46 mii lei/ persoană, față de 37,02 mii lei/ persoană, cât este estimată productivitatea muncii la sfârșitul anului 2016, fapt ce va contribui la echilibrarea bugetului de venituri și cheltuieli și la îmbunătățirea indicatorilor economico-financiari ai CNU", arată proiectul de Hotărâre.

EXCLUSIV Radu Coșarcă a plecat de la șefia comunicării Enel CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Radu Coșarcă a plecat de la șefia comunicării Enel

În urma deciziei Nuclearelectrica de reziliere, în decembrie 2015, a contractului comercial încheiat cu CNU pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu, "CNU se află în prezent în imposibilitatea vânzării produselor realizate și implicit a obținerii resurselor financiare necesare continuării activității și efectuării plăților către furnizorii de utilități, materiale,  servicii (pază, servicii de transport feroviar pentru minereu, transport de persoane), bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, fondul de mediu".

Guvernul a aprobat la începutul lunii octombrie un ajutor de stat în sumă totală de 62 de milioane de lei pentru o perioadă de șase luni, pentru salvarea CNU.

Măsura de reducere a cheltuielilor CNU prin disponibilizarea de personal a fost inclusă în cadrul notificării la Comisia Europeană a ajutorului de salvare, arată autorii proiectului.

Compania Națională a Uraniului (CNU) estimează pentru acest an pierderi de 101,3 milioane lei (22,5 milioane euro), potrivit proiectului privind bugetul de venituri și cheltuieli al companiei, publicat de Ministerul Energiei.

Compania preconizează venituri totale de 43,5 milioane lei, la cheltuieli totale de 144,8 milioane lei. Societatea estimează pentru sfârșitul acestui an plăți restante de 5,2 milioane lei.

CNU a fost înființată în 1997 și are în administrare resursele minerale de uraniu din România. Compania Națională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcționării centralei de la Cernavodă.

CNU se confruntă cu dificultăți financiare grave din cauză că, începând cu anul 2011, compania de stat nu a mai beneficiat de subvenții și din cauză că exploatările la zăcămintele din Bihor și Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situația dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheș-Grințieș, județul Neamț.

În plus, Nuclearelectrica a reziliat în decembrie 2015 contractul cu Compania Națională a Uraniului, deoarece prețul cerut de CNU a fost mult mai mare decât prețul de piață și cu 76% mai mare decât prețul agreat prin contract în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
compania națională a uraniului