Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pregătit un proiect alternativ de ordin privind sursele proprii de finanțare, pentru eventualitatea în care Guvernul va reuși să abroge din legislația primară suprataxa de 2% pe cifra de afaceri din energie și gaze introdusă prin OUG nr. 114/2018, proiect care prevede, în mare, revenirea la tarifele și contribuțiile care ar fi fost în vigoare anul acesta dacă nu ar fi existat OUG 114 și despre care Profit.ro a scris în noiembrie anul trecut.
Astfel, pentru persoanele juridice titulare de licență de transport sau licență de distribuție de energie electrică și termică, contribuția bănească anuală pentru Autoritate ar urma să fie majorată în 2020 de la 0,1% (în 2018, înainte de OUG 114) la 0,2% din cifra de afaceri realizată din activitățile comerciale ce fac obiectul licențelor pe care le dețin.
Pentru marii producători de energie electrică, precum și pentru furnizori, traderi și operatorul pieței centralizate OPCOM, precum și pentru titularii licențelor acordate pentru desfășurarea de activități/servicii în domeniul energiei termice produse în sistem centralizat, contribuția plătită în 2020 va fi de 0,1% din cifra de afaceri.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Camera Reprezentanților a votat pentru inculparea lui Donald Trump în vederea demiteriiÎn 2018, toți furnizorii de gaze naturale au plătit ANRE un tarif de 0,56 lei/1.000 mc de gaze furnizați pentru activitatea desfășurată, adică de 0,053 lei/MWh, la o putere calorifică superioară de 10,55 MWh/1.000 mc. În 2020, Autoritatea vrea să perceapă un tarif separat de la furnizorii care sunt și producători de gaze, cei mai mari fiind Romgaz și OMV Petrom, care acoperă cumulat peste 96% din producția națională. Aceștia, precum și jucători mici, cum ar fi Amromco, Stratum sau Raffles, vor datora în 2020 un tarif mai mult decât triplu față de 2018, de 0,168 lei/MWh furnizat. Același tarif va fi datorat de către traderii de gaze.
Ceilalți furnizori de gaze, care nu sunt și producători, vor datora ANRE în 2020 aproape același tarif precum în 2020, respectiv de 0,056 lei/MWh. De asemenea, tarifele de desfășurare a activității ale Transgaz și ale distribuitorilor de gaze, cei mai mari fiind Engie și E.ON, se vor dubla anul viitor față de 2018. Pentru transportul de gaze, tariful crește de la 0,029 la 0,062 lei/MWH, iar pentru distribuție – de la 0,040 la 0,086 lei/MWh.
În cazul operatorilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, Romgaz și Depomureș, controlat de Engie, tariful către ANRE ar urma să fie majorat de la 0,044 în 2018 la 0,094 lei/MWh în 2020.
CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește un Fond alimentat din bani confiscați de statDe asemenea, operatorii de burse de gaze vor datora contribuție bănească de 0,1% din cifra de afaceri anuală.
"Prezentul proiect de Ordin privind aprobarea tarifelor și contribuțiilor bănești percepute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în anul 2020 este o alternativă la proiectul de ordin publicat în data de 12.12.2019 (proiect întocmit în conformitate cu legislația în vigoare în prezent) și are în vedere o eventuală modificare/ abrogare a art. 2 alin. 3, (31 ) și (32 ) din OUG nr. 33/2007 astfel cum a fost modificată și completată prin OUG nr. 114/2018", precizează ANRE. Asta pentru că Autoritatea a elaborat mai întâi un proiect de ordin bazat pe menținerea suprataxei de 2% din OUG 114, fapt care i-a atras criticile premierului Ludovic Orban, după articolul Profit.ro.
Autoritatea a încasat peste 600 milioane lei până în prezent din taxa de 2%. "ANRE are în cont, până în momentul de față, 606 milioane de lei din contribuția de 2%. Aceste sume vor fi utilizate, potrivit legii, pentru organizarea și funcționarea ANRE. Banii nu pot fi folosiți în alte scopuri", a declarat, recent, președintele instituției, Dumitru Chiriță.
CITEȘTE ȘI Pentru a-i mulțumi pe românii din Diaspora care se întorc de Sărbători, ministrul de Interne obligă angajații de la permise, pașapoarte și caziere judiciare să lucreze între Crăciun și Revelion și în weekendANRE va trebui ca până la finalul lunii martie 2020 să transfere către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sumele rămase necheltuite din încasările provenite din taxa de 2% pe cifra de afaceri, se precizează în proiectul de lege de eliminare a OUG 114 asupra căruia Guvernul urmează să-și asume răspunderea. Suma se referă la sumele încasate în acest an.
Proiectul revine la forma inițială a legii de funcționare a ANRE, care prevede că toate tarifele și contribuțiile bănești datorate de jucătorii din sector pentru finanțarea ANRE sunt stabilite de către Autoritate și nu prin legislație primară, adică prin lege sau OUG.