DECIZIE OPCOM își face subsidiară în Republica Moldova, pentru a opera piața de energie de peste Prut

DECIZIE OPCOM își face subsidiară în Republica Moldova, pentru a opera piața de energie de peste Prut
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 dec 2023

Adunarea generală a acționarilor OPCOM, administratorul piețelor centralizate de energie electrică din România, companie controlată de Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a decis înființarea unei subsidiare în Republica Moldova.

Compania se va numi Operatorul pieței de energie M, prescurtat OPEM, și urmează a fi înregistrată la Agenția Servicii Publice, cu un capital social de 500.000 lei moldovenești, a anunțat Ministerul Energiei de la Chișinău.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Mesaj inedit de protest pe panourile electronice de pe Autostrada A0 Sud: „Nu plătește facturile!” CITEȘTE ȘI FOTO Mesaj inedit de protest pe panourile electronice de pe Autostrada A0 Sud: „Nu plătește facturile!”

″Această hotărâre vine în contextul în care luni, 11 decembrie 2023, a avut loc la Chișinău semnarea Memorandumului de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova, prin care părțile au decis să asigure, printre alte obiective strategice, condițiile desemnării OPCOM în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața de energie electrică a UE prin cuplarea piețelor″, a transmis OPCOM.

Potrivit sursei citate, consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România pentru integrarea în piața unică europeană de energie a Republicii Moldova, cu efecte directe și majore în direcția creșterii gradului de securitate energetică al Republicii Moldova este facilitată prin acest proiect, care permite OPCOM, deținând o experiență acumulată în cei peste 23 de ani de organizare și administrare a pieței de energie electrică din România, să contribuie în mod activ și decisiv la consolidarea procesului de creare a pieței de energie pe deplin funcțională în Republica Moldova, în condiții de intergitate și transparență, și cuplarea acesteia la piața unică de energie electrică.

Stellantis și Renault lansează „leasingul social” pentru mașini electrice. Dacia Spring rămâne pe afară CITEȘTE ȘI Stellantis și Renault lansează „leasingul social” pentru mașini electrice. Dacia Spring rămâne pe afară

″În același timp, desemnarea societății care urmează a fi înregistrată în următoarele zile în Republica Moldova ca unic operator al pieței de energie electrică din Republica Moldova va constitui încă o dovadă a expertizei consolidate a OPCOM în administrarea piețelor de energie prin asigurarea desfășurării continue, ordonate, eficiente, echitabile și transparente a tranzacțiilor cu energie și prin facilitarea pieței unice în beneficiul participanților la piață și al consumatorilor finali, care culeg beneficiile responsabilităților asumate de OPCOM încă din anul 2000 în plan național, respectiv regional și european odată cu prima cuplare a piețelor de energie electrică la care România a fost parte începând cu anul 2014″, mai spune operatorul.

″Datorită experienței OPCOM, deja anul viitor vom avea o bursă de energie funcțională. Fiind operator de piață în România, vom face natural cuplarea piețelor din Moldova și România, ceea ce înseamnă că operatorii de pe piața noastră vor avea de facto acces și pe bursa română de energie″, a declarat ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov.

EXCLUSIV Guvernul renunță la intenția de a restricționa regimul microîntreprinderilor în funcție de afacerile pe care le au afiliații, inclusiv rudele antreprenorilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la intenția de a restricționa regimul microîntreprinderilor în funcție de afacerile pe care le au afiliații, inclusiv rudele antreprenorilor

Potrivit ministrului, în acest fel, piața energiei din Republica Moldova se va integra mai ușor în piața comună a energiei la nivel european.

″În rezultat, o bună parte din problemele cu care se confruntă inclusiv producătorii de energie regenerabilă vor fi soluționate exact ca pe piețele mature. Va dispărea problema coeficienților pentru energia de dezechilibru, care crea nemulțumiri în rândul producătorilor, în special a celor de energie regenerabilă. Va fi mai ușor de importat și de exportat energie regenerabilă. Din punct de vedere tehnic, inițial va fi lansată piața zilei următoare și piața intrazilnică, orară, de energie. Cu aceste instrumente, și piața angro de energie electrică din Republica Moldova va deveni mai transparentă și mai corectă″, a arătat Parlicov.

viewscnt
Afla mai multe despre
piața energie republica moldova
opcom republica moldova
interconectare energie românia republica moldova
transelectrica republica moldova