Ca și acum un an, zero lei în proiectul de buget pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze. Ce spune industria de profil

Ca și acum un an, zero lei în proiectul de buget pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze. Ce spune industria de profil
scris 14 dec 2023

Ca și în urmă cu un an, Guvernul plasează în afara bugetului de stat veniturile și cheltuielile așa-numitului Fond de Tranziție Energetică, alimentat cu bani din supraimpozitarea producătorilor și traderilor de energie și destinat finanțării compensării către furnizori a costurilor plafonării prețurilor la curent și gaze la consumatorii finali.

Astfel, proiectul bugetului de stat pe anul 2024, precum cel pe 2023, nu oferă nicio informație despre estimările Guvernului cu privire la încasările și cheltuielile de anul viitor ale Fondului. Spre deosebire de documentul pentru 2023, acum apar informații preliminare despre cât s-a încasat din supraimpozitare și cât s-a plătit pe compensații pentru furnizori în anul care se încheie curând.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO „Gaura” din Autostrada Transilvania a fost rezolvată, tronsonul va fi livrat mai devreme CITEȘTE ȘI VIDEO „Gaura” din Autostrada Transilvania a fost rezolvată, tronsonul va fi livrat mai devreme
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Această practică, de a trata extrabugetar schemele de sprijin din energie și gaze, a fost criticată aspru de Consiliul Fiscal anul trecut, după o analiză a Profit.ro pe această temă.

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), care grupează o parte dintre cei mai importanți furnizori de gaze și energie din România, atrage acum atenția că bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie.

ULTIMA ORĂ Tribunalul București amână toate procesele, în semn de protest față de neplata unor drepturi salariale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tribunalul București amână toate procesele, în semn de protest față de neplata unor drepturi salariale

″ACUE constată cu mare îngrijorare că fondurile alocate pentru finanțarea reducerilor de preț acordate clienților casnici și noncasnici de energie sunt cvasiinexistente, la Fondul de Tranziție figurând suma de 0 lei. În consecință, Federația solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicităm asigurarea surselor de finanțare″, a transmis organizația, printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în momentul de față sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, pentru care nu există surse de finanțare. În același timp, trebuie bugetate sursele de finanțare aferente reducerilor de preț, care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menținerea schemelor de sprijin.

CJUE impune sancțiuni financiare României pentru că nu a închis depozite de deșeuri neautorizate CITEȘTE ȘI CJUE impune sancțiuni financiare României pentru că nu a închis depozite de deșeuri neautorizate

“Bugetul de stat pentru 2024 trebuie să includă sursele de finanțare pentru schemele de plafonare a prețului energiei în anul 2024 și pentru plățile restante din 2023. Ministerul Finanțelor Publice a ales să ignore problema existentă și riscul real al unei situații extrem de periculoase pentru toți cetățenii României - imposibilitatea de fi alimentați cu energie”, a spus Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.

ACUE mai atrage atenția că lipsa bugetelor corespunzătoare compensării schemelor de plafonare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislației naționale și europene.

FOTO Arizona deschide reprezentanță economică la București, primul oficiu al unui stat american în centrul și estul Europei CITEȘTE ȘI FOTO Arizona deschide reprezentanță economică la București, primul oficiu al unui stat american în centrul și estul Europei

“Ignoranța demonstrată prin proiecția de buget supusă dezbaterii publice va fi plătită de consumatorii  de energie din România. Riscul intrării în insolvență al furnizorilor de energie este unul major și va afecta tot sectorul energetic. În numele clienților din portofoliile membrilor noștri, avertizăm cu toată responsabilitatea că există amenințarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare, un colaps al sistemului energetic național fiind cât se poate de real”, a mai arătat Daniela Dăraban.

Anul acesta, potrivit execuției preliminare, din contribuțiile la Fondul de Tranziție Energetică, statul a încasat 9,7 miliarde lei, iar compensațiile plătite furnizorilor s-au ridicat la valoarea totală de 10,23 miliarde lei, din care 4,35 miliarde lei pentru consumul populației și 5,88 miliarde lei pentru cel al clienților noncasnici.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensatii buget furnizori energie gaze
contributie de solidaritate titei gaze carburanti
virgil popescu ministrul energiei
maratonul energiei profit news tv