Românii considerați a fi vulnerabili vor primi anul viitor ajutoare de la stat pentru plata facturilor la energie în sumă totală de 1.400 lei/beneficiar, din fonduri UE, conform unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern.
Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel: 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023i.
Costul măsurii este estimat la 4 miliarde lei, sumă ce va proveni integral din fonduri UE.
CITEȘTE ȘI Codul rutier va fi schimbat: Sancțiunile pentru vitezomani, spre înăsprire radicală, până la confiscarea mașiniiPotrivit ordonanței publicate, vor beneficia de măsură:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Schengen - România, blocată. Două țări au votat NU pentru aderarea RomânieiAutoritățile estimează numărul total de beneficiari la circa 3.2 milioane de persoane, iar media cheltuielilor lunare ale acestora cu energia și încălzirea - la 746,42 lei/gospodărie.
Banii provin din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional, pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.
Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Totalul cheltuielilor ce vor fi suportate de la bugetul de stat pentru serviciile de utilitate publică de emitere, tipărire, distribuire, împlicuire a cardurilor de energie, precum și de realizare a serviciului de mandat poștal, sunt estimate la peste 85 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Primele reacții din Coaliția de la București după votul negativ pentru Schengen.: Mizerabil. Un cadou de Crăciun pentru PutinBeneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA. În plus, prin același sistem, vor putea fi achitate de către persoanele vulnerabile și datoriile la componenta de încălzire centralizată din cadrul facturilor la întreținere înregistrate față de asociațiile de proprietari din blocurile în care locuiesc.
″Asociațiile de proprietari/locatari organizate în condițiile legii eliberează, la solicitarea beneficiarilor de sprijin, certificate de validare a datoriilor curente și/sau restante pentru consumul de energie termică. Certificatele de validare a datoriilor eliberate de asociațiile de proprietari/locatari sunt documente cu regim special, înregistrate la asociația de proprietari/locatari, în baza cărora se pot efectua plăți prin serviciul de mandat poștal″, prevede ordonanța.
Furnizorii de energie sunt definiți în sens larg în proiectul de OUG, drept ″furnizori de energie care își desfășoară activitatea în condițiile prevăzute de lege și livrează energie destinată populației respectiv: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire″.
Persoanele care se încadrează în mai multe categorii de vulnerabilitate vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
CITEȘTE ȘI CEO-ul Erste "regretă" votul Austriei: Va avea consecințe foarte reale pentru milioane de cetățeni europeni și impact direct pentru 5.000 dintre colegii mei și peste 2,8 mil. clienți din România. Nu există state membre UE de categoria a douaÎn baza cardurilor de energie, beneficiarii pot efectua plăți prin serviciul de mandat poștal pentru datoriile curente și/sau restante către furnizorii de energie indicați de ei, pentru compensarea prețului la energie, pe bază de documente justificative emise în condițiile legii.
MIPE virează sumele necesare plății sprijinului pentru compensarea prețului la energie în contul de disponibil al Companiei Naționale „Poșta Română” S.A, în lunile februarie 2023 și septembrie 2023, pe baza listei de beneficiari emise de MMSS și a cardurilor de energie emise și distribuite.
Compania Națională „Poșta Română” S.A. deschide pentru fiecare beneficiar în parte sau, în cazul mai multor beneficiari care au aceeași adresă de domiciliu, pe numele tuturor acestora, cont de sume în mandat poștal prin intermediul cărora se vor desfășura operațiunile de plăți prin serviciul de mandat poștal.
″Conturile de sume în mandat poștal deschise pentru fiecare beneficiar sunt conturi de evidență extracontabile, care funcționează ca și conturi de pasiv, prin intermediul cărora se creditează sumele trimise în mandat poștal la fiecare tranșă virată beneficiarului de sprijin pentru compensarea prețului la energie și se debitează cu plățile efectuate prin serviciul de mandat poștal de către beneficiarului sprijinului. Soldul creditor al contului de sume în mandat poștal reprezintă sume la dispoziția beneficiarului de sprijin pentru compensarea prețului la energie în baza cărora urmează a se efectua plăți prin serviciul de mandat poștal pe bază de documente justificative către furnizorii de energie pentru plata datoriilor curente și restante ale acestuia″, stipulează ordonanța.
CITEȘTE ȘI Banca austriacă Raiffeisen, reacție după ce Viena a blocat aderarea României la SchengenValoarea plăților prin servicii de mandat poștal nu poate depăși valoarea sumelor din contul de mandat poștal. Din contul de sume în mandat poștal nu se pot ridica și efectua plăți în numerar, nu se pot preschimba în numerar și nici nu pot fi efectuate plăți prin serviciul de mandat poștal pentru alte destinații decât cele privind plata datoriilor față de furnizorii de energie, pe bază de documente justificative.
″Utilizarea sumelor în mandat poștal pentru alte plăți decât cele privind plata datoriilor față de furnizorii de energie este strict interzisă sub sancțiunea răspunderii penale″, mai scrie în ordonanță.