Republica Moldova importă astăzi o cantitate record de gaze din România direct prin punctul de interconectare de la Ungheni, de aproximativ 26,5 GWh (2,5 milioane mc), cantitate aproape dublă față de precedentul record înregistrat în urmă cu 5 zile, pe 3 decembrie, pe acest traseu. Volumul de gaz importat prin Ungheni este mai mare decât cel care este introdus în Republica Moldova prin Coridorul Transbalcanic, via Ucraina, de doar 20 GWh (1,9 milioane mc).
În ultimele săptămâni, confruntat cu reducerea cantităților de gaze furnizate de Gazprom, compania de stat Energocom a început să achiziționeze gaze de pe piața regională (din Balcani), pe care de obicei le transporta majoritar prin Coridorul Transbalcanic. Gazele contractate de moldoveni străbăteau Bulgaria, intrau în România prin punctul de la Negru Vodă și ieșeau prin cel de la Isaccea în Ucraina, de unde ajungeau în Republica Moldova.
Respectivele gaze (aproximativ 46,5 GWh/zi) provin, potrivit publicației de specialitate ICIS, din gazoductul TAP. Volumele prin punctul de interconectare de la Komotini (Grecia/Bulgaria) s-au majorat de la 38 GWh la finalul lunii trecute la 88 GWh/zi în primele zile ale lunii decembrie, aceasta fiind indicată drept sursa gazului care ajunge în Republica Moldova.
Gazele care intră joi în Republica Moldova prin Ungheni provin foarte probabil din România, însă asta nu înseamnă neapărat că Energocom a semnat vreun contract cu vreun producător român. Acestea sunt doar fluxuri fizice, rezultate în urma efectuării diferențelor dintre alocările de capacitate din fiecare punct de interconectare, în urma diferitelor swap-uri efectuate. Astfel, este posibil ca, deși Energocom să aibă semnat un contract pentru furnizarea de gaz de altă proveniență, în urma diferitelor operațiuni comerciale efectuate, să primească fizic gaz produs în România, prin punctul de la Ungheni.
Nu este pentru prima dată când Chișinăul importă gaze din România prin Ungheni. Pe 3 decembrie, în Republica Moldova au intrat 13,5 GWh prin acest punct, iar pe 4 decembrie, 12 GWh.
Pe 22 noiembrie oficialii de la Chișinău au precizat că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei țări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.
Guvernul Republicii Moldova a decis ca peste 90% din gazul pe care încă îl mai primește direct de la Gazprom să îl aloce Transnistriei, pentru alimentarea centralei de energie electrică Moldgres, care urmează a livra electricitate Moldovei de Vest.
Potrivit vicepremierului Andrei Spânu, obligația de a achita prețul către gigantul rus va reveni regiunii transnistrene. Partea de vest a Republicii Moldova (inclusiv Chișinăul) va fi alimentată cu gaz cumpărat de pe piața liberă, și importat via România și Ucraina.
CITEȘTE ȘI Elveția se pregătește pentru o criză energetică și ar putea restricționa circulația mașinilor electrice. Meciurile, concertele și spectacolele de teatru ar putea fi interziseGazoductul Ungheni-Chișinău a fost construit de operatorul de transport român Transgaz, care a realizat această investiție prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în anul 2018 către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a Transgaz.
Anul trecut, când Republica Moldova trecea printr-o criză a gazelor similară, Transgaz a scos la licitație rezervarea de capacități prin punctul de interconectare de la Ungheni, la care nu s-a prezentat nimeni.