DECIZIE A fost aprobată darea în plată a termocentralei Paroșeni și a exploatărilor miniere ale Complexului Energetic Hunedoara, pentru ștergerea datoriilor bugetare

DECIZIE A fost aprobată darea în plată a termocentralei Paroșeni și a exploatărilor miniere ale Complexului Energetic Hunedoara, pentru ștergerea datoriilor bugetare

Termocentrala Paroșeni. Sursă foto: http://www.separoseni.ro/

scris 15 mai 2023

Darea în plată către ANAF a activelor funcționale energetice ale termocentralei Paroșeni, ale exploatărilor miniere Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan și ale sucursalelor Prestserv și Sediul Executiv din cadrul companiei de stat insolvente Complexul Energetic Hunedoara (CEH), controlată integral de Ministerul Energiei, în contul ștergerii datoriilor bugetare ale Complexului, a fost aprobată de către creditorii companiei, iar transferul activelor ar putea avea loc în iunie, relevă date analizate de Profit.ro.

Legea prevede că, după darea în plată, activele vor trece în proprietatea publică a statului și în administrarea ministerului de resort, putând fi valorificate fie prin vânzare, fie prin concesionare, fie prin constituirea lor ca aport la capitalul unor companii deținute integral sau majoritar de stat. De asemenea, vor putea fi preluate de către autorități locale, care le vor putea concesiona la rândul lor.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Tamura a cerut ajutor de stat pentru o fabrică în Fetești-Gară CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tamura a cerut ajutor de stat pentru o fabrică în Fetești-Gară
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Intenția este ca, într-o primă etapă cel puțin, activele să fie transferate în capitalul fostei Societăți Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, controlată tot de Ministerul Energiei și redenumită Complexul Energetic Valea Jiului în toamna anului trecut. Transferul ar putea fi efectuat luna viitoare, potrivit unor surse apropiate de CEH.

Aprobarea majoritară din partea creditorilor CEH, cu voturile decisive ale AFM și ANAF, a venit la scurt timp după modificarea prin ordonanță de urgență de către Guvern a legislației dării în plată.

Valeriu Zgonea revine pe cai mari. Fostul șef PSD al Camerei Deputaților, susținut la șefia ANCOM. Luptă cu CEO-ul Enigma System CITEȘTE ȘI Valeriu Zgonea revine pe cai mari. Fostul șef PSD al Camerei Deputaților, susținut la șefia ANCOM. Luptă cu CEO-ul Enigma System

″(…) pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA există riscul de intrare în faliment, ceea ce ar putea genera disfuncționalități în asigurarea funcționării Sistemului Electroenergetic Național (SEN) în condiții de siguranță și adecvanță, fapt ce presupune adoptarea neîntârziată de măsuri preventive care să permită utilizarea în continuare a capacității energetice de la centrala termoelectrică Paroșeni″, se arăta în nota de fundamentare a OUG.

Legea privind decarbonizarea sistemului energetic, subiect de dispută cu Comisia Europeană având ca miză banii din PNRR, stipulează că grupul energetic Paroșeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultate ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de profil de la minele Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan. Pentru această activitate vor fi acordate ajutoare de stat, care trebuie autorizate de către Comisia Europeană.

BNR va simula un incendiu și va evacua angajații în fața Băncii CITEȘTE ȘI BNR va simula un incendiu și va evacua angajații în fața Băncii

OUG menționată prevede că, pentru finanțarea cheltuielilor de operare a Paroșeniului și a minelor de huilă care îl alimentează în perioada dintre semnarea procesului verbal de predare-primire de după darea în plată și autorizarea măsurilor de sprijin de către Bruxelles, statul poate acorda împrumuturi din sumele obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) atribuite României de UE.

Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de peste 6 miliarde lei, cei mai mari creditori fiind Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), cu o creanță de aproape 3 miliarde lei, ANAF (peste 1,7 miliarde lei) și compania de stat Hidroelectrica (peste 1 miliard de lei).

FOTO Atac cibernetic la Ministerul Educației. Mesajul apărut pe site. „Sistemul de învățământ românesc este unul foarte prost, care nu te învață absolut nimic util, ci doar te îndoctrinează cu informații inutile. Pe cine putem da vina?\ CITEȘTE ȘI FOTO Atac cibernetic la Ministerul Educației. Mesajul apărut pe site. „Sistemul de învățământ românesc este unul foarte prost, care nu te învață absolut nimic util, ci doar te îndoctrinează cu informații inutile. Pe cine putem da vina?"

Administratorul judiciar al CEH solicitase Ministerului Energiei încă din februarie inițierea procedurii de dare în plată, atrăgând atenția asupra ″situației dificile″ în care se află compania.

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, avizase pozitiv încă din urmă cu 2 ani darea în plată a termocentralei Paroșeni. Operațiunea fusese întârziată, printre altele, de existența unui gaj al producătorului francez de echipamente industriale CNIM Groupe (fost Constructions Industrielles de la Mediterranee) pe activele Paroșeni, instituit în contul datoriilor CEH pentru lucrările efectuate de CNIM la construcția și montarea noii instalații de desulfurare a gazelor de la termocentralp și la schimbarea tehnologiei de evacuare a zgurii și cenușei.

În prima parte a anului, problema a fost rezolvată, francezii primindu-și banii cuveniți, în sumă totală de circa 14 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
termocentrala paroșeni
mine huilă lonea livezeni vulcan lupeni
dare în plată paroșeni