Fosta echipă de conducere a OMV, principalul acționar al Petrom, adeptă a continuării investițiilor în hidrocarburi, dar care a pierdut lupta pentru putere de la Viena în favoarea taberei petrochimice conduse de actualul CEO, Alfred Stern, se mută în Bahrein, unde va coordona compania de stat de exploatare de petrol și gaze a regatului.
Astfel, fostul vicepreședinte al OMV și ex-membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, Johann Pleininger, care a demisionat în decembrie, a fost numit noul CEO al companiei petroliere de stat Tatweer Petroleum din Bahrein. Acesta se alătură fostului său șef, Rainer Seele, care este deja membru al Consiliului de Supraveghere al celei mai importante companii de exploatare a hidrocarburilor din Bahrein.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nogaholding, care deține în proporție de 100% Tatweer, a confirmat informația pentru agenția austriacă APA.
Nogaholding este compania de stat de dezvoltare și de investiții în energie a Regatului Bahrein, iar Tatweer este principalul producător de țiței și gaze al acesteia.
Pleininger era un adept al continuării investițiilor OMV în hidrocarburi și avea legături strânse cu OMV Petrom, unde a și lucrat timp de 7 ani. În perioada 2007-2013 el a deținut funcția de membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Explorare și Producție.
Ulterior, a fost Vicepreședinte Senior responsabil cu activitatea de Upstream din România, Austria, precum și de dezvoltarea regiunii Mării Negre. Din 1 septembrie 2015 este membru al Directoratului OMV responsabil cu divizia de Upstream (Explorare și Producție). Începând cu 1 iulie 2017, Johann Pleininger a fost numit și Vicepreședinte al Directoratului OMV.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Hidroelectrica dă în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivăJohann Pleininger a lucrat ultimii 45 de ani în OMV și era unul dintre criticii interni ai strategiei noului CEO Alfred Stern de concentrare pe chimie și petrochimie și de renunțare la activitatea de producție de hidrocarburi. El ar fi intermediat, potrivit presei austriece, depunerea unei scrisori de intenție de către un consorțiu norvegian, care ar fi fost interesat în preluarea unui pachet majoritar din activele upstream ale companiei austriece.
Ulterior, Bloomberg a anunțat că și Fondul de investiții Carlyle Group explorează o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru o mare parte din portofoliul de petrol și gaze, mai puțin OMV Petrom.
Deocamdată, nici una din aceste oferte nu pare că a avut succes.