Cele 8 monopoluri regionale de distribuție a energiei electrice au solicitat Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) majorarea de la 1 ianuarie 2018, în medie, la nivel național, cu aproape 10% a tarifelor reglementate de distribuție cumulate la joasă tensiune, unde sunt branșați cei mai mulți consumatori casnici, însă Autoritatea intenționează să legifereze scăderea medie cu circa 1% a acestora de la începutul anului viitor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Abonații Insider pot primi, la cerere transmisă pe adresa de e-mail profit@profit,.ro, toate documentele care fac subiectul unei știri
În România, tariful de distribuție reprezintă cam un sfert din prețul final al energiei electrice achitat de consumatorii casnici pe facturi. Potrivit legislației în vigoare, tarifele de distribuție facturate clienților se cumulează în funcție de nivelul de tensiune aferent, adică tariful pentru tensiune medie include tariful pentru tensiune înaltă, iar cel pentru tensiune joasă include tarifele pentru tensiune înaltă și medie.
Astfel, potrivit ANRE, toți operatorii au solicitat majorarea tarifelor de distribuție cumulate la joasă tensiune pentru anul viitor, creșterile solicitate mergând de la 6,29% în cazul Distribuție Transilvania Sud la 14,59% la E-Distribuție Muntenia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În schimb, Autoritatea intenționează să aprobe majorări de tarife doar pentru doi operatori de distribuție, acestea urmând să fie semnificativ mai mici decât cele solicitate de aceștia. Pentru E-Distribuție Dobrogea, majorarea avută în vedere de ANRE este de 1,94% (față de o solicitare de majorare cu 11,81% a operatorului), iar pentru E-Distribuție Muntenia – de 0,83%.
Sursă: ANRE
Pentru restul operatorilor de distribuție, ANRE are în vederea reducerea tarifelor de la începutul anului viitor, cu -3,52% la Distribuție Oltenia (care solicitase o majorare de 6,65%), -2,76% la Distribuție Transilvania Sud (majorare solicitată de 6,29%), -2,02% la Delgaz Grid (+9,52%), -1,33% la Distribuție Muntenia Nord (+7,83%), -0,92% la E-Distribuție Banat (+10,68%) și -0,23% la Distribuție Transilvania Nord (+10,98).
Autoritatea a elaborat deja în acest sens proiecte de ordine de aprobare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice care vor fi practicate de la 1 ianuarie 2018 de către operatorii de profil.
"Apreciem că variația moderată a tarifelor specifice de distribuție va avea un impact economic redus, atât în ceea ce privește variația veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari, cât și în privința costurilor cu energia electrică suportate de utilizatorii serviciului, deopotrivă casnici și noncasnici, de pe teritoriul întregii țări. De asemenea, variația moderată a tarifelor de distribuție a energiei electrice va avea un efect favorabil în privința inflației realizate anual și, de asemenea, nu va genera costuri suplimentare agenților economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creșterii competitivității acestora și al diminuării prețurilor bunurilor și serviciilor", afirmă ANRE.
CITEȘTE ȘI Ministerul Transporturilor a semnat cererea de finanțare pentru două tronsoane din linia de cale ferată Curtici-SimeriaPotrivit instituției, printre factorii care au determinat revizuirea tarifelor s-au numărat creșterea cantităților de energie electrică distribuite în cursul anilor 2016 și 2017 față de nivelul prognozat inițial, variațiile prețurilor de achiziție a energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al distribuitorilor (CPT – pierderile de energie din rețele) realizate, respectiv recunoscute de ANRE, față de cele prognozate inițial, aplicarea corecției de venituri aferente anului 2018 urmare a diminuării valorii RRR (Rata Reglementată a Rentabilității) de la 8,52% la 7,7%, decisă în 2014, precum și eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcțiile speciale, așa-numita "taxă de stâlp".
"Având în vedere evoluția prețurilor pe piața de echilibrare din lunile ianuarie și februarie ale anului 2017, operatorii de distribuție concesionari au solicitat ANRE recunoașterea integrală a costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT pentru această perioadă, solicitare considerată nejustificată, ținând cont de modalitatea de stabilire a prețului de achiziție pentru acoperirea CPT prevăzută de Metodologia de stabilire a tarifelor de distribuție. În aplicarea prevederilor art. 88 alin. (4) din Metodologie, ANRE a revizuit procentul de variație a prețului de referință prevăzut la art. 88 alin. (3), utilizat pentru stabilirea corecțiilor anuale aferente CPT reglementat pentru anul 2017", explică ANRE.
Fragment din Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice
Autoritatea precizează, de asemenea, că a verificat, conform legislației în vigoare, corectitudinea alocării de către distribuitori a costurilor și veniturilor între serviciul de distribuție și alte activități reglementate sau nereglementate și a efectuat, după caz, corecțiile necesare. Totodată, ANRE a verificat prin sondaj documentele aferente evenimentelor de forță majoră prezentate de operatori, efectuând de asemenea corecții, acolo unde a considerat necesar.
După cum Profit.ro a scris în exclusivitate în urmă cu două săptămâni, noua conducere a ANRE estima, în primul său raport, o majorare cu circa 1,5% a prețului energiei electrice la clienții finali de la 1 ianuarie 2018, motivul este creșterea costurilor energiei achiziționate de operatorul de transport și sistem Transelectrica cu energia suplimentară necesară asigurării siguranței în funcționare a sistemului energetic național, în momentele în care producția de energie nu face față consumului.
În privința serviciului de distribuție a energiei electrice, ANRE spunea că analizează la acel moment propunerile de modificare a tarifelor începând cu 1 ianuarie 2018, propuneri înaintate de operatorii de profil.
"În prezent, se analizează modul în care au fost îndeplinite planurile de investiții asumate de operatori, țintele de pierderi proprii tehnologice, veniturile din energia electrică distribuită, din energia reactivă și din alte activități reglementare, precum și nivelul costurilor de operare și de mentenanță necontrolabile. Din estimările realizate până în prezent, rezultă ca fiind necesară o variație a tarifelor de distribuție diferită pentru cei opt distribuitori concesionari, între -1% și +2%. Creșterea menționată se datorează costurilor majorate cu achiziția de CPT (energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic, adică a pierderilor din rețele – n.r.), ca efect al creșterii prețurilor de tranzacționare a energiei electrice pe piața engros care s-a înregistrat începând cu luna ianuarie 2017", se afirma în raportul Autorității.