Cum a ajuns România să importe curent: În ultimele 3 zile a fost întreruptă funcționarea a 5 centrale care produceau 1.000 MW

Cum a ajuns România să importe curent: În ultimele 3 zile a fost întreruptă funcționarea a 5 centrale care produceau 1.000 MW
scris 13 feb 2017

Luni, 13 febrarie, a fost a treia zi a anului în care România a fost importator net de energie electrică în pofida faptului că deține o capacitate de producție peste nivelul consumului din acest moment. Ministerul Energiei susține că a fost o problemă de preț, importul fiind în interesul consumatorului final din România, deoarece prețul de import este sub cel al producției interne. Datele transmise către Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport al Electricității arată însă că în ultimele 3 zile a fost întreruptă funcționarea a 5 centrale care produceau 1.000 MW.

Astfel, începând cu ziua de sâmbătă 11 februarie, 5 unități de producție au devenit nefuncționale, una (hidrocentrala Lotru) având o întrerupere planificată a producției de 170 MW capacitate instalată, iar celelalte 4 (Turceni 7 - 317 MW, Isalnița 8 - 295 MW, CET Craiova 2 -131 MW, Iernut 1 - 94 MW) având întreruperi neplanificate ale producției. În total, față de vineri 10 februarie, capacitatea totală de producție a sectorului energetic din România a scăzut cu aproximativ 1.000 de MW (1.007 MW mai exact, cu precizarea că Isalnița produce încă 148 MW din capacitatea total instalată de 295 MW).

Urmărește-ne și pe Google News

Media de consum orară s-a situat, luni, undeva la 8.800 MW, ceea ce face ca procentul capacității de producție nefuncțională ca urmare a întreruperilor din ultimele 3 zile să fie de aproximativ 10% din total consum. Dacă acestea ar fi funcționat, România ar fi exportat și nu importat aproximativ 500 de MW.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Producția de electricitate nu a acoperit consumul intern, România a importat curent din Ucraina, Ungaria și Serbia CITEȘTE ȘI Producția de electricitate nu a acoperit consumul intern, România a importat curent din Ucraina, Ungaria și Serbia

În plus, în cazul în care bătea vântul și centralele eoliene realizau o producție de 500-600 de MW, România nu ar fi importat curent nici în ziua de luni chiar și în condițiile întreruperii funcționării respectivelor centrale. Însă producția de energie eoliană a fost una slabă, de sub 200 de MW.

Luni, la ora 19:44, România producea 8.998 MW și avea un consum de 9.383 MW.

Deși 4 dintre centrale și-au întrerupt funcționarea din 11 februarie, acest lucru nu a avut niciun efect asupra importurilor până luni, 13 februarie, pentru că 11 și 12 februarie au fost zile de weekend, cu un consum maxim de 8.100 MW (duminică seara) și unul mediu de 7.000 MW. Luni dimineața însă, consumul a sărit la peste 9.000 de MW, ceea ce a făcut ca, în lipsa energiei eoliene, producția să fie inferioară consumului.

RECORD Parcurile eoliene au produs în ultimele zile o pătrime din electricitatea consumată, peste cea din hidrocarburi sau cărbune CITEȘTE ȘI RECORD Parcurile eoliene au produs în ultimele zile o pătrime din electricitatea consumată, peste cea din hidrocarburi sau cărbune

Prima zi din acest an în care producția a scăzut sub nivelul consumului a fost 1 februarie, începând cu ora 23 (și revenind la un nivel superior la ora 18, pe 2 februarie). Ca și în cazul zilei de luni, pe 1 februarie TPP Brăila, cu o capacitate de producție de 413 MW, și-a întrerupt neplanificat producția, arată datele Rețelei Europene a Operatorilor Sistemelor de Transport al Electricității.

De altfel, mai multe întreruperi de funcționare planificate au fost anulate de autoritățile române în ultimele 2 luni. Pe 1 ianuarie ar fi trebuit să fie întreruptă funcționarea CET București Sud, Rovinari 5 și Turceni 6, pe 24 ianuarie cea de la Porțile de Fier 4, iar pe 6 februarie cea de la Porțile de Fier 3. Toate aceste întreruperi planificate au fost anulate pentru a nu pune în pericol sistemul energetic național, mai ales că a fost și o vreme geroasă.

ANALIZĂ Iarna nu-i ca vara. Cazul energiei regenerabile, care, în nopțile fără vânt, poate acoperi doar 0,28% din consum CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Iarna nu-i ca vara. Cazul energiei regenerabile, care, în nopțile fără vânt, poate acoperi doar 0,28% din consum

În prezent, 18 unități de producție au întreruptă funcționarea, din care, în cazul a 8 centrale, aceasta întrerupere este una neplanificată. Printre cele mai importante sunt centrala electrică a OMV Petrom de la Brazi, care funcționează la jumătate de capacitate (430 MW din capacitatea total instalată de 860 MW), TPP Brăila (430 MW) și mai multe grupuri de 300 MW fiecare ale Complexelor Turceni și Rovinari.

Peste 2 zile, pe 15 februarie își va întrerupe planificat funcționarea și hidrocentrala Stejaru, cu o capacitate de 208 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
curent
import
electricitate
întrerupere