Creditorii RADET se pot înscrie la masa credală până pe 18 noiembrie. Tabelul preliminar al datoriilor Regiei – pe 8 decembrie

Creditorii RADET se pot înscrie la masa credală până pe 18 noiembrie. Tabelul preliminar al datoriilor Regiei – pe 8 decembrie
scris 6 oct 2016

Creditorii Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București pot contesta decizia de intrare în insolvență a Regiei, luată pe 5 octombrie de Tribunalul București, în termen de 10 zile de la notificare, iar contestațiile vor fi soluționate în cel mult 5 zile de la depunerea acestora, arată instanța, care a fixat și termenul limită de înscriere la masa credală a deținătorilor de creanțe asupra RADET, pentru 18 noiembrie.

"Fixează următoarele termene limită: a) termenul limită de depunere, de către creditori, a opozițiilor la Încheierea de deschidere a procedurii - 10 zile de la notificare, precum și termenul de soluționare a opozițiilor, care nu va depăși 5 zile de la data expirării termenului de depunere a acestora; b) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor asupra averii debitorului – 18.11.2016; c) termenul de verificare a creanțelor, de întocmire și publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență a tabelului preliminar de creanțe – 08.12.2016; d) termenul de definitivare a tabelului creanțelor – 03.01.2017; e) data primei ședințe a adunării generale a creditorilor – 13.12.2016", se arată în decizia de miercuri a Tribunalului București.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, instanța a dispus conexarea cererii de intrare în insolvență a RADET depusă anterior de către firma Q. Euro Soft SRL din București, despre care Profit.ro a scris aici, la dosarul insolvenței RADET deschis la solicitarea proprie a Regiei. Cererea respectivă va fi calificată drept declarație de creanță.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Judecătorii obligă ANAF să soluționeze contestațiile suspendate din cauza sesizărilor penale CITEȘTE ȘI Judecătorii obligă ANAF să soluționeze contestațiile suspendate din cauza sesizărilor penale

Importatorul și distribuitorul de izolații termice și tehnologice, produse abrazive și consumabile pentru sudură Q. Euro Soft SRL  a înregistrat pe 23 septembrie la Tribunalul București o cerere de intrare în insolvență a RADET. Firma a câștigat la licitație, în perioada 2008-2015, contracte din partea RADET în valoare totală de 3,82 milioane lei, constând în furnizare de materiale de izolație termică. Ultimul astfel de contract, pentru achiziția de "saltele din vată minerală caserate cu alufolie", a fost atribuit de RADET către Q. Euro Soft SRL luna trecută și a avut valoarea de 80.102 lei.

Tribunalul București a desemnat ca administrator judiciar provizoriu al RADET firma Rominsolv a avocatului Gheorghe Piperea, care este și unul dintre cei doi administratori judiciari ai combinatului Oltchim, aflat în insolvență din 2013. Opțiunea instanței poate fi contestată de creditori în același termen, de 10 zile de la notificare. Rominsolv va avea o remunerație provizorie de 1.500 lei, care se va plăti din averea debitorului RADET.

Primăra Capitalei va putea plăti în avans Romgaz, cu sumele prevăzute drept subvenție pentru RADET, gazul furnizat ELCEN, astfel încât RADET să asigure încălzirea la iarnă a locuitorilor Capitalei. La acest mecanism vor putea recurge toate primăriile din țară, după ce Guvernul a modificat miercuri în acest sens, prin ordonanță de urgență, legislația în vigoare.

În acest fel, insolvența RADET și cea a ELCEN nu vor afecta livrarea de gaze pentru încălzirea Capitalei în sistem centralizat, dat fiind că banii vor merge direct de la Primărie către Romgaz, ELCEN și RADET fiind excluse din acest circuit financiar.

Raiffeisen Bank International fuzionează cu compania mamă Raiffeisen Zentralbank, pentru îmbunătățirea capitalului CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank International fuzionează cu compania mamă Raiffeisen Zentralbank, pentru îmbunătățirea capitalului

Intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală, imposibilă în acest moment din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, când a blocat transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre, a sugerat, recent, primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o declarație susținută la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD.

Succesul scenariului de fuziune între RADET și ELCEN ar depinde de cooperarea principalilor creditori ai ELCEN, care sunt furnizorul de gaze Romgaz, transportatorul Transgaz și distribuitorul Distrigaz Sud Rețele. Principalul avantaj pentru aceștia ar fi dispariția imensei datorii istorice de 3,6 miliarde lei a RADET către ELCEN. În acest fel, noua structură ar dispune de spațiu financiar pentru a-și achita în mod eșalonat facturile restante către creditorii menționați.

Romgaz a amenințat în nenumărate rânduri că va opri furnizarea de gaze către ELCEN din cauza datoriilor neplătite, dar nu a făcut-o niciodată până în prezent. Pe de altă parte, Transgaz a dat în judecată în vară ELCEN pentru facturi neplătite aferente serviciului de transport al gazelor, iar distribuitorul Distrigaz Sud Rețele a limitat recent debitul de gaze naturale către ELCEN, din cauza neachitării serviciului de distribuție, și a poprit conturile producătorului de energie termică. Ulterior, cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru plata eșalonată a datoriilor, poprirea a fost ridicată și situația a revenit la normal.

ELCEN este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
romgaz
primaria capitalei
gabriela firea
ministerul energiei
caldura
apa calda
agent termic
factura intretinere