Cotațiile petrolului urcă miercuri după ce datele publicate de Administrația pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) au relevat o scădere semnificativă a stocurilor din SUA, declinul fiind mai abrupt decât cel anticipat în piață.
Stocurile de petrol din SUA au scăzut, săptămâna trecută, cu 5,9 milioane de barili, în contextul în care analiștii chestionați de anticipau un declin de 3,7 milioane de barili, iar datele privizorii ale Institutului American al Petrolului (API) indicau o scădere de numai 3 milioane de barili.
Pe de altă parte, stocurile de benzină au crescut cu 3,3 milioane de barili, iar de distilate cu 2,7 milioane de barili.
Petrolul West Texas Intermediate, de referință în SUA, crește cu circa 2% și se tranzacționează la 66,2 dolari pe baril. Referința globală Brent are un avans mai modest, de sub 0,5%, tranzacționându-se pentru 75,4 dolari pe baril.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Startup-ul românesc Froala, având printre clienți Apple, Samsung, Amazon, Reuters, a fost cumpărat de americanii de la Idera. Cumpărătorul, controlat de un fost jucător National Football LeagueReprezentanții Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații cartelului se reunesc vineri, iar la această întâlnire ar putea decide o relaxare a limitelor de producție, pe fondul apelurilor unor consumatori mari, cum sunt Statele Unite și China, de a tempera creșterea prețurilor.
Arabia Saudită și Rusia susțin reducerea treptată a limitelor aplicate producției în timp ce alți membri ai organizației, Iran, Irak, Venezuela și Algeria, se împotrivesc unei decizii de acest fel.
Recent, ministrul saudit al Energiei, a declarat că un acord privind creșterea producției de țiței a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este "inevitabil".
În decembrie 2016, OPEC a ajuns la un acord cu alți producători din afara cartelului, printre care și Rusia, în vederea reducerii producției pentru a suține revenirea prețurilor și a economiilor dependente de țiței. În toamna anului trecut, OPEC și partenerii au decis prelungirea cu 9 luni a acordului de reducere a producției, care ar fi urmat să expire în martie 2018.
Astfel, o majorare a producției ar însemna, de fapt, o relaxare a limitelor de producție