Coreea de Nord: Poligonul pentru teste nucleare de la Punggye-ri nu mai este utilizabil, conform cercetătorilor chinezi

Coreea de Nord: Poligonul pentru teste nucleare de la Punggye-ri nu mai este utilizabil, conform cercetătorilor chinezi
scris 26 apr 2018

Oamenii de știință chinezi au ajuns la concluzia că poligonul pentru teste nucleare a Coreei de Nord s-a prăbușit parțial, devenind astfel inutilizabil, scrie BBC.

Poligonul de la Punggye-ri a fost folosit pentru șase teste nucleare din 2006 până în prezent. Anul trecut din septembrie, în zonă s-au produs o serie de cutremure care au făcut, conform seismologilor, ca parte a interiorului muntelui să se prăbușească, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Sâmbătă, liderul nord-coreean Kim Jong-un a anunțat că oprește testele nucleare.

Cercetarea efectuată de Universitatea de Știință și Tehnologie a Chinei (USTC) va fi publicată în următoarele zile în Lucrările de Cercetare Geofizice, un jurnal științific care aparține Uniunii Geofizice Americane.

Senatorii au adoptat noua ”taxă pe stâlp”: Turnurile turbinelor eoliene - incluse în categoria clădirilor pentru a putea fi impozitate CITEȘTE ȘI Senatorii au adoptat noua ”taxă pe stâlp”: Turnurile turbinelor eoliene - incluse în categoria clădirilor pentru a putea fi impozitate

Studiul conchide că la opt minute și jumătate de la sfârșitul testului din septembrie, a existat o „surpare verticală aproape de centrul testului nuclear”.

Un rezumat de o pagină al cercetării publicat pe site-ul USTC precizează: „Apariția surpării face ca infrastructura din subsolul muntelui Mantap să nu mai poată fi folosită pentru alte teste în viitor”.

Totuși, acest fragment nu apare și în varianta finală a cercetării. În schimb, se precizează că „surparea indică nevoia unei monitorizări atente pentru a găsi noi scurgeri de materiale radioactive”.

Profesorul Wen Lianxing, autorul principal al studiului, a declarat pentru Wall Street Journal că referirea la viabilitatea poligonului nu va fi inclusă în varianta finală a studiului, dar nu a specificat motivul.

Cercetarea confirmă rezultatele unui studiu similar realizat de Agenția Seismologică Jilin, publicat în același jurnal luna trecută.

O surpare la muntele Mantap a fost de mult suspectată, savanții chinezi arătându-se îngrijorați după testul nuclear din septembrie. Institutul Geologic al SUA a notat atunci prezența unui al doilea seism la aproximativ opt minute după test iar două replici au fost detectate în decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
teste nucleare
coreea de nord