Gazele tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-au scumpit miercuri cu 9,2%, un procent inferior celui înregistrat pe celelalte piețe europene, în principal ca urmare a consumului intern redus, care a redus impactul deciziei Gazprom de a stopa livrările către Polonia și Bulgaria.
Miercuri a fost tranzacționat un volum de 9 GWh de gaze cu livrare în ziua următoare la un preț mediu de 541,9 lei/MWh (109,5 euro/MWh), cu 46,2 lei/MWh sau 9,3% peste prețul de închidere al zilei precedente.
Comparativ, pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, prețul gazului cu livrare în ziua următoare s-a majorat cu 13,5 euro sau 14%, ajungând la 109,4 euro/MWh.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitoriPrețul din România s-a situat aproape toată ziua, cu excepția ultimei ore de tranzacționare, sub cel din Austria, în pofida faptului că în prezent, companiile autohtone importă gaze din Ungaria. De obicei, într-o astfel de situație, prețul de pe piața importatoare este situat peste cel de pe cele exportatoare cel puțin cu valoarea tarifelor de tranzit.
O explicație ar putea fi cea oferită de directorul Transgaz, Ion Sterian, care a declarat pentru Agerpres că “zilele trecute, în perioada de Paște, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde și să-și reducă producția, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri - n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi”.
Gazul cu livrare în aceeași zi (intraday) tranzacționat pe BRM s-a scumpit cu 27,3 lei sau 5,6%, ajungând la 512,5 lei/MWh. Volumul tranzacționat a fost de 11 GWh.
Miercuri, gazul cu livrare în luna mai de pe cea mai importantă bursă europeană, cea olandeză TTF, a crescut cu aproape 4%, ajungând la 107 euro/MWh, după ce în cursul dimineții înregistrase și un nivel de 127 euro/MWh.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoareComparativ, ultima tranzacție cu gaz cu livrare în luna mai încheiată marți pe BRM s-a efectuat la un preț de 496,7 lei/MWh (100,4 euro/MWh).
Producția autohtonă din ultimele zile, de 225-230 GWh/zi, cu aproape 100 GWh peste consumul intern, de 130-140 GWh/zi, și importurile de gaze din Ungaria, de 10-20 GWh/zi, au permis inclusiv companiilor autohtone înmagazinarea zilnică a peste 100 GWh.
Fapt confirmat și de șeful Transgaz, care a precizat că "România își poate asigura tot consumul de gaze din producția internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producția poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi. Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi”.