EXCLUSIV Guvernul simplifică decontarea de la bugetul de stat către furnizori a costurilor reducerii facturilor la energie și gaze pentru populație și IMM-uri

EXCLUSIV Guvernul simplifică decontarea de la bugetul de stat către furnizori a costurilor reducerii facturilor la energie și gaze pentru populație și IMM-uri
scris 6 ian 2022

Guvernul a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care simplifică prevederile legale cu privire la decontarea de la bugetul de stat către furnizorii de profil a costurilor compensării și reducerii facturilor la energie electrică și gaze naturale pentru populație și IMM-uri.

În prezent, legislația compensării prevede că atât Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cât și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), verifică corectitudinea întocmirii situațiilor centralizate de plată de către furnizori.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Haos în Kazahstan: Guvernul a tăiat accesul la internet și a declarat starea de urgență CITEȘTE ȘI VIDEO Haos în Kazahstan: Guvernul a tăiat accesul la internet și a declarat starea de urgență

Draftul de ordonanță elimină exigența verificării de către ANPIS, fiind păstrată doar prevederea potrivit căreia, "Până la data de 31 decembrie 2022, ANRE verifică corectitudinea întocmirii situațiilor de plată de către furnizori într-un eșantion de minimum 2% și transmite ANPIS rezultatele verificărilor în vederea dispunerii, după caz, a recuperării de la furnizor a sumelor primite necuvenit", potrivit documentului, obținut de Profit.ro.

În plus, este adăugată norma conform căreia "Răspunderea privind corectitudinea și modul de calcul al sumelor solicitate la decontare revine furnizorilor".

Scandal în tenis - Ținut ore în șir la graniță, fără telefon și acuzând sechestarea, Novak Djokovici, nr 1 mondial, nu a fost lăsat să intre în Australia, fiind trimis înapoi acasă CITEȘTE ȘI Scandal în tenis - Ținut ore în șir la graniță, fără telefon și acuzând sechestarea, Novak Djokovici, nr 1 mondial, nu a fost lăsat să intre în Australia, fiind trimis înapoi acasă

"Prin excepție de la prevederile Legii nr.500/2002 privind finanțele publice, in faza de lichidare a cheltuielilor, ANPIS efectuează exclusiv verificări cu privire la concordanța sumelor totale din situațiile de plată cu cererile pe propria răspundere depuse de furnizori", este o altă prevedere nouă conținută în proiectul de OUG.

Potrivit acestuia, decontarea către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se realizează pe baza solicitării lunare a acestora, precizându-se că "solicitarea are in vedere sumele aferente perioadei cuprinsă între data de 1 a lunii pentru care se aplică compensarea și ultima zi a acelei luni".

Director Datanet Systems: Criza semiconductoarelor va afecta termenele de livrare a contractelor. Sperăm ca business-ul să crească și în acest an CITEȘTE ȘI Director Datanet Systems: Criza semiconductoarelor va afecta termenele de livrare a contractelor. Sperăm ca business-ul să crească și în acest an

"Decontarea către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se realizează în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data transmiterii de către furnizori a solicitării (…), prin plăți directe, in conturile deschise de către aceștia la Trezorie", mai scrie în proiect.

Draftul de act normativ clarifică faptul că decontarea sumelor aferente compensării facturilor pentru consumatorii casnici se face de către ANPIS prin bugetul Ministerului Muncii, iar a celor ce reprezintă beneficii acordate IMM-urilor, cabinetelor medicale individuale, altor profesii liberale, microîntreprinderilor, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și celor familiale – de către Ministerul Energiei prin bugetul propriu.

VIDEO Doar puțin peste 41% din populația României este vaccinată anti-COVID. Grupele de vârstă cel mai puțin vaccinate CITEȘTE ȘI VIDEO Doar puțin peste 41% din populația României este vaccinată anti-COVID. Grupele de vârstă cel mai puțin vaccinate

IMM-urile și celelalte entități menționate mai sus sunt exceptate, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei, iar în cazul gazelor naturale - de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Consumatorii casnici beneficiază pe perioada iernii de acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale. Compensațiile se acordă clienților casnici care consumă în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 cel mult 1.500 kWh de electricitate și 1.000 mc de gaze, depășirea maximă tolerabilă a acestor cote fiind de 10%.

viewscnt
Afla mai multe despre
compensare facturi energie gaze
scumpiri energie gaze
plafonare preturi energie gaze
supraimpozitare producatori energie
reducere tva acciza energie gaze