CONFIRMARE Tranzacție: Canadienii de la Jade Power și-au cedat operațiunile din România către Enery, după ce au renunțat brusc la proiectul hidroelectric din Brașov

CONFIRMARE Tranzacție: Canadienii de la Jade Power și-au cedat operațiunile din România către Enery, după ce au renunțat brusc la proiectul hidroelectric din Brașov
scris 15 feb 2023

Compania canadiană Jade Power Trust a finalizat vânzarea operațiunilor din România către grupul austriac Enery Power Holding, într-o tranzacție de 70 milioane de euro, care include parcul eolian Dorobanțu, anunțată anterior de Profit.ro.

Noua operațiune, anunțată de Profit.ro la finele anului trecut, a fost confirmată acum de BCR, care precizează că a semnat o facilitate de credit senior, ce cuprinde o finanțare pe termen lung și una de tip revolving, pentru achiziția portofoliului de energie regenerabilă cu o capacitate totală de 81 MW, deținut de Jade Power Trust în România.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca Comercială Română și Erste Group au acționat în calitate de Aranjori Principali Mandatați și Bănci Finanțatoare, Banca Comercială Română SA având și rol de agent de Garanții și Plăți și Bancă de Cont.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Enel anunță întârzieri la emiterea facturilor CITEȘTE ȘI Enel anunță întârzieri la emiterea facturilor

Facilitatea de credit la termen are o maturitate de 11 ani.

Tranzacția vizează portofoliul de active operaționale în domeniul energiei regenerabile al canadienilor din România, format din 6 proiecte eoliene, solare și hidroelectrice, cu o capacitate instalată totală de 81 MW.

Portofoliul include parcul eolian Dorobanțu, cu o capacitate de 45 MW, achiziționat de la OMV Petrom în 2017 și pentru care Jade Power a plătit 23 milioane de euro.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Prețurile plafonate la energie și gaze valabile de la 1 ianuarie 2023 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Prețurile plafonate la energie și gaze valabile de la 1 ianuarie 2023

Valoarea tranzacției s-a ridicat la aproximativ 70,32 milioane de euro, din care 66 milioane de euro reprezintă plata netă în numerar încasată la momentul finalizării vânzării.

Enery Power Holding, cu sediul în Viena, are operațiuni în Cehia, Slovacia și Bulgaria, producând aproape 200 GWh de energie electrică pentru aproape 60.000 de gospodării. Principalul investitor al Enery este Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (FII3M), la al cărei capital participă și banca de export-import a statului român, Eximbank.

În urma achiziției activelor Jade Power, Enery își majorează portofoliul total la 273 MW și își consolidează prezența pe piața românească de energie regenerabilă.

Recent, Enery a preluat un portofoliu de 5 parcuri solare în România, cu o putere instalată de 36 MW.

Fondată la Toronto în 2014, Jade Power Trust (fosta Transeastern Power Trust) a intrat pe piața românească în același an, odată cu preluarea a 11 microhidrocentrale, cu o capacitate totală de 5,1 MW, din cadrul proiectelor Rott, Zagra și Suha, unul dintre vânzători fiind compania Romenergo.

Populația va avea preț plafonat la energie pentru un singur loc de consum CITEȘTE ȘI Populația va avea preț plafonat la energie pentru un singur loc de consum

Compania a renunțat la proiectul Suha în urmă cu doi ani.

Jade Power a încercat să integreze în activitatea proprie și operațiuni de minerit bitcoin, la o “fermă” amplasată în apropierea parcului Dorobanțu, însă a abandonat proiectul după numai patru luni, în contextul prăbușirii prețurilor criptomonedelor pe piața internațională.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
jade power trust
jade power romania
parcul dorobantu
vanzare active regenerabile
enery power holding
tranzactie
exit