Emisiile de metan din sectorul energetic mondial au rămas aproape de un nivel record în 2023, în pofida angajamentelor de combatere a schimbărilor climatice

Emisiile de metan din sectorul energetic mondial au rămas aproape de un nivel record în 2023, în pofida angajamentelor de combatere a schimbărilor climatice
scris 14 mar 2024

Emisiile de metan din sectorul energetic mondial au rămas aproape de un nivel record în 2023, în ciuda angajamentelor din sector de a combate schimbările climatice, arată un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), transmite Reuters.

Emisiile de metan din activitățile umane, cum ar fi producția de petrol și gaze naturale, agricultura și depozitele de gunoi, sunt de scurtă durată în atmosferă, dar de multe ori mai puternice decât dioxidul de carbon ca gaz cu efect de seră. Ele au determinat aproximativ o treime din creșterea temperaturilor globale de la revoluția industrială, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Guvernul pregătește o rețea națională de ″ghișee energetice″ pentru românii care vor să-și renoveze clădirile și să devină prosumatori CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul pregătește o rețea națională de ″ghișee energetice″ pentru românii care vor să-și renoveze clădirile și să devină prosumatori

Producția și utilizarea combustibililor fosili au adus peste 120 de milioane de tone metrice de metan în atmosferă anul trecut, o ușoară creștere față de 2022, se arată în raportul AIE.

Emisiile mari de metan din infrastructura de combustibili fosili cu scurgeri au crescut, de asemenea, cu 50% în 2023, comparativ cu 2022, se arată în raportul AIE.

Un eveniment cu emisii mari, detectat de sateliți, a fost o explozie la un puț în Kazahstan, al cărei efect a durat mai mult de 200 de zile.

”Emisiile provenite din operațiunile cu combustibili fosili rămân inacceptabil de ridicate”, a spus economistul șef pentru energie al AIE, Tim Gould.

Emisiile de metan s-au menținut la un nivel de aproximativ 130 de milioane de tone metrice din 2019, anul record în care AIE a lansat Global Methane Tracker.

Acest lucru se întâmplă în ciuda angajamentului asumat de peste 150 de țări din 2021 de a reduce emisiile globale de metan cu cel puțin 30% față de nivelurile din 2020 până la sfârșitul acestui deceniu.

Zeci de companii petroliere s-au angajat, de asemenea, în mod voluntar să reducă emisiile. Dar 2024 este probabil să marcheze ”un punct de cotitură”, a spus Gould, deoarece noii sateliți ajută la îmbunătățirea monitorizării și transparenței în jurul scurgerilor de metan, permițând companiilor să le repare rapid.

TEHNOLOGIA SATELIȚILOR

La începutul acestei luni, un nou satelit de detectare a metanului susținut de Google, parte a grupului Alphabet, și Fondul de Apărare a Mediului a intrat pe orbită.

Agenția Spațială Europeană și un alt tracker bazat pe satelit cunoscut sub numele de GHGSat monitorizează deja emisiile de metan, dar noul MethaneSAT va oferi mai multe detalii și va avea un câmp vizual mai larg.

E.ON: Sectorul energiei din Europa nu are nevoie de un echivalent al Airbus CITEȘTE ȘI E.ON: Sectorul energiei din Europa nu are nevoie de un echivalent al Airbus

”2024 va fi un moment decisiv pentru acțiune și transparență în ceea ce privește metanul”, a declarat Christophe McGlade, directorul de aprovizionare cu energie al AIE.

Metanul fiind componenta principală a gazelor naturale, companiile de petrol și gaze au un stimulent să capteze emisiile pentru a le vinde ca combustibil.

O medie de aproximativ 3% din livrările de petrol și gaze de la site-urile cheie de producție din SUA ar putea scăpa sub formă de metan, de trei ori mai mult decât estimările guvernului național, a constatat un studiu publicat miercuri în revista Nature.

SUA sunt cel mai mare emițător național de metan din operațiunile de petrol și gaze, a spus AIE.

Folosind 1 milion de măsurători aeriene strânse de-a lungul mai multor ani, oamenii de știință au estimat că operațiunile de petrol și gaze din șase regiuni - care includ Texas, California și Colorado - ar fi putut elibera anual 6,2 milioane de tone de emisii de metan, arată studiul Nature.

Prin urmare, astfel de scurgeri de metan ar putea costa companiile de petrol și gaze 1,08 miliarde de dolari, în pierderi de pe piață, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
emisii de metan
energie
poluare