CONFIRMARE Peste 60% din valoarea facturilor la gaze plătite de clienții finali în 2022 va intra în buzunarele statului. „Creșterea impozitelor și taxelor în medie cu 150 euro/an/cetățean.”

CONFIRMARE Peste 60% din valoarea facturilor la gaze plătite de clienții finali în 2022 va intra în buzunarele statului. „Creșterea impozitelor și taxelor în medie cu 150 euro/an/cetățean.”
scris 20 ian 2022

Statul român este beneficiarul principal al creșterii facturilor la gaz, acesta urmând a încasa în 2022 impozite și taxe de 2,7 miliarde de euro, o sumă de peste 5 ori mai mare decât cea încasată în 2021, estimează Asociația Energia Inteligentă (AIE), confirmând informațiile publicate de Profit.ro.

Suma estimată de AEI echivalează „cu creșterea impozitelor și taxelor pentru români în medie cu 150 euro/an/cetățean”.

Urmărește-ne și pe Google News

Asociația amintește că statul suprataxează încă din anul 2013 orice creștere de preț ale producătorilor de gaze (nu și pe cele ale producătorilor de energie electrică sau furnizorilor). „În momentul de față prețurilor producătorilor de gaze care depășesc 85 lei/MWh le este aplicată o taxă de 80% ! Asta după ce se aplică pentru aceleași gaze, impozitarea normală, redevență, acciză, tarife de licențiere, tarife de autorizare etc”, precizează Asociația.

PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes

Potrivit calculelor AEI, în 2021, din prețul final al gazului, 50% au fost costuri, 5% - profiturile medii ale companiilor, iar 45% a intrat direct în buzunarele statului.

În 2022, ca urmare a impozitării progresive practicate de statul român în acest sector, 64% din prețurile finale vor lua calea bugetului de stat, 30% vor fi costuri, iar 6% profituri ale companiilor din domeniu.

Motivul acestor creșteri ale veniturilor statului: impozitele multe și extrem de ridicate achitate de sectorul de producție de gaze autohton. Astfel producătorii achită redevențe, stabilite în procent ce variază între 3,5% - 13% (progresiv în funcție de cantitatea produsă într-un trimestru calendaristic), aplicat asupra valorii producției. La rândul ei, valoarea producției este stabilită înmulțind cantitatea produsă cu prețul de referință determinat pe baza indicelui bursier de pe hub-ul CEGH din Austria. Pe lângă acestea, producătorii interni mai plătesc impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, care ajunge până la 80% asupra veniturilor suplimentare aferente prețurilor practicate ce depășesc 85 lei/MWh.

În ceea ce privește producția offshore (pe care doar OMV Petrom o efectuează în prezent), statul încasează și în acest caz un impozit asupra veniturilor suplimentare, care se determină prin aplicarea unor procente stabilite în funcție de prețurile practicate, procente care ajung la 70%.

viewscnt
Afla mai multe despre
factura
gaze
impozitare
liberalizare
redevențe